Съдия Ченалова: Може атаката срещу мен да е заради делото "Октопод"

OFFNews 19 април 2015 в 10:51 3749 9

Снимка БГНЕС

Съдия Румяна Ченалова

Възможно е атката срещу мен де е заради делото "Октопод" и подсъдимия Алексей Петров.

Това обяви съдия Румяна Ченалова в предаването на Люба Кулезич по Нова телевизия.

Тя беше отстранена от делото "Октопод" в началото на годината с основен подсъдим бившият съветник в ДАНС Алексей Петров и то започна отначало. Алексей Петров е на свобода и се разхожда в чужбина, обяви Кулезич.

Ченалова напомни, че след разпределението на делото "Октопод", срещу нея е образувано наказателно производство в Македония, по преписка от 8 години назад. За действия, които е извършила като адвокат, подписвайки споразумение между две търговски дружество. Производството е било прекратено после, но се използва като основен мотив за отстраняването й от делото "Октопод".

Тя уточни, че формалният повод за отстраняването й е заради два протокола, които не били приложени в срок и заради наказателно частно дело - делото САПАРД, което също не било приложено. Заради това е било изготвено предложението за дисциплинарното й уволнение.

По думите й беше създадено погрешно впечатление, тя е отстранена от длъжност не заради делото "Белведере".

"Не съм спряла да се боря, за да докажа моята правота. Но съм правила това по правилата на закона", обяви съдийката.

По повод обявяването и за общодържавно издирване Ченалова каза, че и то е станало в нарушение на закона, и въпреки че е поддържала непрекъсната връзка с органите на досъдебното производство. "Лично се явявах, писахме писма, че адвокатът ми не може да присъства. Говорехме по телефона, това са все неща, които не могат да се скрият", заяви тя.

"Не ми е повдигнато обвинение за подкуп. Недопустимо е такива твърдения да се обявяват в съдебната зала, да се хвърли такава кал", коментира още тя.

В отговор на въпрос Ченалова каза, че не познава Ангел Божинов (шеф на фирма "ОЕТ – Обединени Енергийни търговци" ООД) и никога не е била на негова яхта, както се твърди.

"Страшното е, че прокуратурата застава срещу българския съд и казва, ние ще продължим да работим така, независимо как мислите вие", каза в заключение Ченалова.

В петък през нощта съдия Румяна Ченалова бе освободена от ареста срещу парична гаранция от 8000 лева.

Искането за постоянен арест на съдия Румяна Ченалова беше внесено в началото на миналата седмица, след като юристката беше обявена за общодържавно издирване. Малко след това тя се предаде на властите и беше задържана за 72 часа в ареста на Националната следствена служба.

Повече от 4 часа бяха необходими на съдебния състав, както и на адвокатите на Ченалова, за да се запознаят с документите по делото. Материалите са събрани в 19 тома. Съдебното заседание започна в 20.15 минути.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!