Фестивалите в „Нощта на музеите” в Пловдив

Владимир Йончев 13 септември 2013 в 23:18 2315 0

Нощ на музеите - Пловдив

За първи път фестивали ще „нощуват“ в Пловдив по време на тазгодишното издание на „Нощ на музеите и галериите” на 20 и 21 септември.

Фондация „Америка за България“, която за първа година е съорганизатор на „Нощта”, ще представи селекция от най-добрите си събития - „A to Jazz“, „Derida Dance“, както и проектите на Център „Alos“, Reporteen, „Easy Art“ и филмовия –„So Independent“.

Междувременно „ЕДНО“ се включва с два от своите фестивали - Sofia Design Week и Sofia Architecture Week.

„Лабораторията за слава FameLab" пък ще промени представите ни за учените със забавни презентации.

„A to Jazz в Нощта“ този път включва всички цветове на джаз дъгата - евъргрийни от зората на джазa, фънк и соул музика, латино и етно джаз, интерпретации на световни хитове в джаз аранжименти. В програмата участват „Тони Златанов Куатро“, „Мартин Ташев латин джаз квартет“, Васил Пармаков трио в компанията на певицата Марина Господинова, както и неповторимият духов оркестър „Брас Вилидж“.

Зрителите ще могат да надникнат зад кулисите на Метрополитън Опера в Ню Йорк, благодарение на прожекцията на документалния филм „Мечтата на Вагнер“ в лятно кино „Орфей“, част от фестивала „So Independent Film Festival“.

Внушителният като въздействие филм ще ни пренесе в работния процес на монументалната творба на Рихард Вагнер „Пръстенът на Нибелунга“ и ще почете по своеобразен начин 200-годишнината на великия композитор.

Интересен избор са направили и „ЕДНО“, които гостуват на „Нощта” с два от своите фестивали - Sofia Design Week и Sofia Architecture Week.

Програмата на Sofia Design Week включва изложбата „Нова българска типография“ (куратор Кирил Златков), която ще представи портрет на актуалното състояние на отношенията между различните поколения български дизайнери и писмеността - шрифтове, оформления на книги, калиграфия, корпоративна идентичност, стрийт-арт, плакати, и т.н.

Другото събитие е изложбата „От детските книжки“ (куратор Вики Книш), в която ще видим принтове на внимателно подбрани илюстрации от най-прочутите илюстратори на детски книги по целия свят.

Sofia Architecture Week също участва с две събития - изложба на студенти „Архитектура търси култура“, резултат от студентската работилница в рамките на Sofia Architecture Week 2012, и прожекцията „Усещане за град“ (2012, България/Холандия), която ще ни предаде усещанията за градската среда и архитектурата на дванадесет от лицата на един милионен град.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови