Саудитска Арабия издаде закон приравняващ атеизма с тероризъм

Зорница Яхия 01 април 2014 в 18:14 1998 0

До каква степен може една държава да лиши хората от основните човешки права под банера на Войната с Тероризма?

Правни реформи в Саудитска Арабия, стесниха вече оскъдното пространство за свободна изява като допълниха към определението на тероризъм и "оскърбяването на репутацията на страната" и "разпространението на атеистични идеи". 

В СА тероризмът може да се изяви и по не-насилствен начин - той включва "всяко действие" целящо "обида към репутацията на страната", "вредата на общественият ред" и "разтърсването на обществото".  Конкретни определения за тези критерии липсват в закона - според рапорт на HRW. 

"Саудитските власти никога не са толерирали критика на техните политики, но последните закони и регулации правят почти всяка неблагосклонна изява и независима асоциация в терористично престъпление. Тези регулации отхвърлят всякакви надежди за откриването на място за изява на мирно недоволство или независими групи от страна на цар Абдула" - изяви Джо Сторк, заместник-директорът на HRW за Близкия Изток и Северна Африка.

Критика срещу държавата се наказва с лишаване от свобода. Активисти на правата на човека вече излежават присъди от порядъка на пет до единадесет години за обида на държавата. 

Законите не се ограничават в "защита" на държавата, но също така наказват неверници. Първият член на закона гласи че "Призовът за атеистични идеи във всякаква форма, или подкана за поставянето под въпрос на фундаменталните принципи на Исляма върху които е базирана държавата" е терористичен акт. 

Не само участието и изявата на "анти-държавни" идеи, но и подпомагането и симпатизирането с тях, както и контакта или кореспонденцията с групи против кралството подлежат на наказание. Активист на HRW коментира за събитието - "Само това че в момента разговарям с Вас се смята за тероризъм - с този разговор могат да ме осъдят като терорист". 

Саудитска Арабия не е единствената държава, която безскрупулно нарушава човешките права под знамето на войната срещу тероризма. Американският сенат привика неколкократно разкриването на секретни документи на ЦРУ във връзка със случаи на измъчване на затворници с цел извличане на информация свързана с терористични дейности. 

Макар и незаконно измъчването на затворници в кръговете на ЦРУ е редовна практика, която те оправдаваха със защитата на националната сигурност от терористични дейности. Под натиска на медии и НПО-та рапортите на ЦРУ бяха разкрити. 

След разкриването на рапорта, сенатът сподели, че е бил заблуден от ЦРУ в мащаба на злоупотреба със закона и е преувеличил обема на събраната информация. Сенатът порица програмата на ЦРУ за "засилено запитване" и нейната неефективност във Вторник, съобщи Baшингтон Пост.

"Пред Министерство на правосъдието и Конгреса, ЦРУ неколкократно представи програмата като успешно извличане на уникална информация, която не би могла да бъде придобита по друг начин и която е допринесла за разсейването на терористични заговори и спаси хиляди животи." - заяви американски представител в брифинг.  

Въпреки че ЦРУ отказва такова изказване, за сената стана ясно, че техники на мъчение не са допринесли до извличането на информация за главни фигури в Ал Кайда, нито са спомогнали ликвидирането на Осама бин Ладен.  

ЦРУ продължава да поддържа ефективността на програмата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови