"Отчуждение“, "Инкогнита" и още от най-новото българско кино на София Филм Фест

Владимир Йончев 14 февруари 2013 в 13:21 3066 0

"Инкогнита". Снимка: София Филм Фест

Международния София Филм Фест и тази година ще представи най-доброто от българското кино. Някои от заглавията са „Отчуждение“, „Цветът на хамелеона“, „Джулай“, „Инкогнита“, "Още една мечта", "Пъзел", „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела”. Българският филм „Витоша“ ще открие 17-то издание на фестивала на 7 март, в НДК. 

Игралният дебют на Милко Лазаров - „Отчуждение“ ще бъде показан за първи път пред публика. Автори на сценария са Милко Лазаров, Китодар Тодоров и Георги Тенев, а филмът е продукция на студия „Екран” на БНТ.

„Отчуждение” проследява пътя на около 50-годишен мъж, който тръгва от Гърция със старомодната си кола, с тайник в багажника. Мъжът купува дете от България, за което плаща 10 000 евро. Тъй като бебето все още не е родено, гъркът трябва да чака. Майката (Мариана Жикич), глухонемият ù брат (Ованес Торосян) и акушерката са закарани далеч от чужди очи, в една планинска къща. Раждането започва в дъждовна нощ, сред разразилата се буря.

Милко Лазаров започва работата по филма си през 2008 г. „Отчуждение” е отражение на промените, настъпили у хората, обществото и държавата в началото на 90-те години на миналия век. „На практика, този филм е медитация на едно изгубено поколение, затова присъства и основната тема за продажбата на новородено бебе на чужденец“, споделя Милко Лазаров. „Бях решен по-скоро да разкажа паралелна история отколкото да следвам сценария на този мрачен бизнес. Филмът не е наръчник за това как се купува бебе в бедната България, а пътеводител как да изгубиш себе си.“

Милко Лазаров е завършил Филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ, в класа на проф. Владислав Икономов. Изпълнителен продуцент е на едни от най-успешните проекти на БНТ „Великите българи”, изпълнителен продуцент и режисьор на „Голямото четене”. Преподава в кино-факултета на НАТФИЗ „Експериментално кино и инсценизация”.

„Цветът на хамелеона” на режисьора Емил Христов e носител на 4 награди от фестивала „Златна роза” ‘12, между които и приза за най-добър филм. Екранизацията по романа на Владислав Тодоров „Цинкограф” успя да завладее не една фестивална публика от световната си премиера в Торонто през септември и успешния си път през Солун, Стокхолм, Вашингтон и Гоа. „Цветът на хамелеона” е сред първите седем слекетирани за участие във фестивала „New Directors/New Films“ на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк и „Линкълн Сентър”, който ще се проведе между 20 и 31 март 2013 г., и е първото българско заглавие в тази програма от 35 години насам.

Емил Христов определя филма си като жанрова смес от гротеска и драма, комедия и психотрилър. Действието се развива уж в България (но не съвсем), по време на нежните революции в Източна Европа. Руши Видинлиев изпълнява ролята на Батко Стоименов – инциативен доносник и конспиратор, обучен за добровлен агент на ДС. След настъпване на промените, той е уволнен. И тъй като не може да съществува без втората си кожа на конспиратор, решава да създаде своя, алтернативна мрежа от информатори... Главните роли в „Цветът на хамелеона“ са поверени също двама дебютанти на големия екран – изпълнителят Руши Видинлиев и младата актриса Ирена Милянкова (позната от сериала „Под прикритие”). Участват също Руси Чанев, Деян Донков, Самуел Финци, Светлана Янчева, Михаил Билалов, Михаил Мутафов, Христо Гърбов, Касиел Ноа Ашер.

Режисьорският дебют на Кирил Станков „Джулай” е второто българско предложение в конкурсната програма на София Филм Фест 2013. Филмът е носител на Наградата на Съюза на българските филмови дейци (СБФД) от „Златна роза” ‘12. Историята, отчасти базирана на реални хора и събития, разказва за три самотни жени, които бягат от пошлостта на ежедневието в забравено село на черноморското крайбрежие. Джу и завърналата се от чужбина Дана си спомнят за знаменитото минало, което ги отвежда към морето и срещата с познатата на Лили - Джу. Купонът, романтиката и хуморът продължават само няколко дни, защото престъпността, насилието и корупцията ги настигат дори в това отдалечено, пусто място... В главните роли са Параскева Джукелова, Касиел Ноа Ашер и Яна Титова. Сред останалите актьори са Ованес Торосян, Филип Аврамов, Ицхак Финци, Стефан Щерев. Филмът е заснет от оператора Рали Ралчев, а продуценти са Галина Тонева и Кирил Кирилов от „Гала филм”.

„Инкогнита” на Михаил Пандурски e създаден по мотиви от повестта „Бариерата” на Павел Вежинов. Филмът е резултат от 11-годишния труд на режисьора Михаил Пандурски, който е и съсценарист на филма заедно с Николай Акимов. Продуценти на „Инкогнита” са Димитър Гочев и Росен Цанков. Актьорският състав събира цяло съзвездие български кино и театрални актьори на екрана - Стефан Данаилов, Георги Стайков, Бойка Велкова, Валентин Ганев, Стоян Алексиев, Емилия Радева и Ива Гочева. В този филм незабравимият Наум Шопов прави своето финално кинопревъплъщение.

„Инкогнита” е нов, некомерсиален прочит на Павел Вежинов и ще изненада зрителите с оригиналния си саундтрак (автор на музиката е Константин Цеков). Сюжетът разказва за световноизвестния диригент Антон Хорн (Георги Стайков), който подготвя премиера на ново музикално произведение по мита за Прометей и във връзка с това трябва да преодолее много конфликти. Неговото динамично ежедневие е разтърсено от тайнствената Доротея, младо момиче със свръхестествени способности, което се крие от полицията. Тя го въвежда в един свят на непознати и необясними духовни енергии, които правят възможно човек да полети и променят изцяло живота му.

Михаил Пандурски е роден през 1955 г. в София. Завършва Филмова и телевизионна режисура във ВИТИЗ през 1984, с дипломен проект филма-балет „Пролетно тайнство”, по музика на Стравински. От 1989 г. живее и работи в Германия. През 1990 г. игралният му филм „Единственият свидетел” участва в конкурса на МФФ Венеция и е удостоен с 3 награди, а на фестивала „Златна роза” ’94 „Голгота” получава Специалната награда на журито.

„Още една мечта” на Николай Мутафчиев е криминална комедия, проследяваща щурото приятелство между четири жени, посещаващи курс по психотерапия, които решават да организират обир. Диляна Попова, Койна Русева, Ирена Тодорова и Мира Бояджиева влизат в ролите на домакиня, подпалила дома си; на разглезено богаташко момиче; пристрастена към секса жена и красива интровертна побойничка, която решава всеки проблем с юмруци. Сред звездите във филма се открояват и Мария Силвестър, Деян Донков, братя Мангасарян, Китодар Тодоров, известния цигулар Венци Такев и др.

Николай Мутафчиев е режисирал част от изданията на популярното тв шоу „Комиците”, както и последните три сезона на хитовото приключенско риалити на bTV - Survivor. Участвал е в съвместни проекти със звезди като Колин Фарел, Ед Харис, Жан-Клод ван Дам. Продуцент на филма е PREMIERstudio.

„Пъзел” на Иво Стайков е романтична, но в същото време позитивна и на моменти дори комична история за живота, в която всички съдби са като парченца от един пъзел, съставен от отделни елементи – и всеки от тях може да се съедини само с друг, точно определен, за да се нареди картината. Сред актьорите са Асен Блатечки, Станимира Колева, Джоко Росич, Павел Попандов, Александра Сърчаджиева, Роберт Янакиев. Продуцент на филма е ILS films, със съдействието на ИА НФЦ.

„Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела” на Георги Костов е гангстерска комедия, която разказва за 23-годишния студент Антон, по прякор „Красивия”. Той има мечта, но за осъществяването й трябва да намери пари и да продължи следването си. „Красивия” решава да рискува и, по неблагоприятно за него стечение на обстоятелствата, се забърква в страхотна каша от комични и абсурдни случки със съмнителни лица. Актьорският състав е повече от звезден: Ивайло Захариев, Георги Кадурин, Асен Блатечки, Деян Донков, Дичо, Део, Владо Въргала и др.

Георги Костов, който дебютира като режисьор в киното, е също сценарист и продуцент на гангстерската история. Завършил е в НАТФИЗ Филмов монтаж и Филмова режисура. Пада си по екстремните спортове и по комедийните жанрове. През 2000 г. снима късометражен филм за двама неудачници, който се превръща в основа на бъдещия проект „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови