Столтенберг: България е силен съюзник, но свободата не е безплатна

OFFNews 04 септември 2015 в 08:53 2665 11

Столтенберг: България е силен съюзник, но свободата не е безплатна

Снимка nato.int

България е силен съюзник на НАТО и допринася за развитието на Алианса. Свободата обаче не се получава безплатно и са нужни повече инвестиции в отбраната. 

Това стана ясно от интервю на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за Българската национална телевизия.

В четвъртък в София и още пет европейски столици бяха открити щабни елементи на НАТО, които имат важно значение при предислоцирането на военна техника. Основният им приоритет е участието в планирането на операции по чл. 5 от Вашингтонския договор, при който нападението над една държава от НАТО се третира като нападение над целия съюз.

Столтенберг обясни ролята на щаба в София: 

„Той ще извършва планиране, ще помага при извършването на учения и разбира се ще съдейства за по-бързо подкрепление, ако се наложи. Всичко, което прави НАТО, е в името на отбраната и е напълно в духа на нашите международни задължения за засилване на безопасността на всички нас, включително България”.

Генералният секретар на НАТО коментира и съкратения бюджет на армията ни, като припомни ангажиментите от срещата на върха на НАТО в Уелс през есента на 2014 година. Тогава България пое ангажимент за плавно увеличение на разходите за отбрана. 2015 година обаче стана нулева за армията, а бюджетът дори беше орязан.

„Преди всичко искам да поздравя България, защото е силен съюзник и допринася за алианса", каза Столтенберг. "Имах привилегията да посетя България преди известно време и се срещнах с много политици и военни. Те препотвърдиха силното присъствие на страната в алианса и аз съм благодарен за това. На срещата ни на върха в Уелс всички 28 държави решихме да инвестираме повече в отбраната, защото нашата свобода не се получава безплатно”.

Според Столтенберг, с увеличаването на напрежението е редно да се увеличат и инвестициите в отбрана. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!