"Путин унижи Обама, до края на месеца ще измете Сирия"

ОFFNews 08 октомври 2015 в 19:16 25298 50

Димо Гяуров.

Бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров заяви пред БНТ, че действията на Русия в Сирия са блестящ политически ход, който затвърди авторитета на Москва и разклати този на Вашингтон.

Според него Путин е унижил Обама, направил го е за смях и е показал, че е слаб във външнополитическите си решения. Освен това с мащаба на военната си намеса той е блокирал възможността на водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" да предприеме по-решителни действия.

Гяуров смята, че в последно време САЩ говори много за военната си мощ, но показва неубедителни резултати, каквото мнение се надига в страната. За седмица руските въоръжени сили са постигнали повече, отколкото коалицията на Щатите за цяла година. Нещо, което не се отрича дори от западните анализатори.

Русия вече е разчистила до голяма част западната част на Сирия и се готви да се насочи към северната и да отцепи границата с Турция, откъдето идват повечето оръжия за умерената опозиция. Според разузнавача до края на октомври Русия ще се е справила с "Ислямска държава" и останалите групировки в страната, така че армията на Асад да ги унищожи окончателно.

Друг плюс за Москва е, че между САЩ и ЕС е бил забит клин, който може и да не изпълни отколешната мечта на Путин - да разбие НАТО, но поне е внесъл смут в алианса. Гяуров даже е склонен да мисли, че в момента Русия поставя задкулисно условия на Запада, свързани с Украйна.

Той засегна и бежанската криза в Европа, като каза, че част от основните ценности на съюза са се разклатили, а солидарността е често само на думи - призовава се за прием на мигранти, но се затварят граници, Шенген се проваля.

Само Орбан е казал, че царят е гол и е разбрал какво ще се случи. Според него Европа е подценила опасността от Близкия изток и не е предвидила, че арабската пролет, която тя е подкрепяла, ще я засегне.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!