Прокуратурата не дава Кобляков на Путин

Offnews 21 октомври 2014 в 11:06 6486 3

Софийската градска прокуратура (СГП) оттегли искането си за екстрадиране на руския дисидент Николай Кобляков.

Кобляков бешe задържан от българските власти на паспортния контрол на летище София на 29 юли 2014 г. заради издадена червена бюлетина на Интерпол. Първото заседание по делото за екстрадицията му се проведе на 10 септември, но бе отложено от съда, за да бъде изискана от руската страна допълнителна информация относно материално-правните разпоредби, свързани с евентуална амнистия и давност на наказателното преследване.

Според българския прокурор Валентин Кирилов Русия не е правова държава и не следва човек да става жертва на произвол. Той обясни, че в множество международни доклади на правозащитни организации се сочи, че Русия се управлява от авторитарен режим, който използва съдебната власт за преследване на политически опоненти на президента Владимир Путин.

По делото е установено, че Кобляков активно е участвал в действия срещу режима на Путин и затова следва да се смята, че, ако го предадем, той няма да получи справедлив процес, отсече обвинителят.

С тези мотиви прокуратурата настоя съдът да откаже екстрадирането на Кобляков.

Самият Кобляков увери градските съдии, че е тук, за да строи домове за стари хора и дори и да го пуснат, няма да избяга от страната, защото иска да направи нещо за нея. По думите му той е готов да страда, ако с това ще допринесе за нещо.

Моят арест е нищо в сравнение с умиращите в Украйна, обяви той. Ще уважа решението ви, каквото и да е то, увери магистратите руснакът.

Кобляков заяви пред журналисти, че е изненадан приятно от реакцията на прокуратурата. Според него той е жертва на операция на руските спецслужби. 

Очаква се преди обяд съдът да вземе решение дали да екстрадира Кобляков.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!