Комунистите: Някой друг фалшифицира, за да сплаши избирателите

OFFNews 16 април 2014 в 09:04 3100 3

ЦИК
Много граждани с изненада откриха, че подписите им са използвани за регистрацията на участници за изборите.

Председателят на Съюза на комунистите в България Павел Иванов съзря в скандала с подправените партийни подписки целенасочени действия за сплашване на избирателите.

Съюзът на комунистите е една от партиите с най-много фалшифицирани данни, като в подписката ѝ попаднаха имената на Ирена Кръстева, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Николай Банев.

Пред bTV Павел Иванов обясни, че скандалът цели избирателите да бъдат сплашени, така че да не си дават подписите, защото „всеки може да цъфне в медиите, че е подкрепил който и да е“.

„Кой има интерес от този политически терор?“, попита Иванов.

Той каза, че няма обяснение как е фалшифицирана подписката на партията му, но съзря целенасочени действия срещу Съюза на комунистите, която била единствената антисистемна партия, която е срещу НАТО и „мастодонтите, които създадоха тази кампания“.

Бизнесменът Николай Банев, чиято съпруга влиза в надпреварата в евроизборите като независим кандидат, обясни че от години не е слагал подписа си в подобни подписки. „Това е превъзходно създаден инструмент за отстраняване на неудобните противници“, смята бизнесменът и обяви, че всички партии в парламента трябва да „бъдат изметени час по-скоро“.

Лидерът на „Глас народен“ Светльо Витков обясни, че за малките партии е най-трудно да съберат нужните подписи за регистрация. „Малките си берем подписите, като циганите. По-бесен съм от тези хора, които са в подписката“, каза той и допълни, че партиите са оператори на лични данни, но нямат право да проверяват подписките.

Въпросът, който трябва да си зададе човек, е кой има мотив да впише името на омбудсмана и да стане скандал. Вписан е, за да бъдем дискредитирани. Дискредитирането е първият етап, вторият е отказът на хората да гласуват. Предполагам, че това е вид провокация, която идва от конкурентна партия, каза пред Нова телевизия Капка Георгиева на въпрос как името и ЕГН-то на омбудсмана са попаднали в подписката на партията й.

"Не можем да проверим на кой ред е сложен подписът на омбудсмана, за да разберем дали е вписан на улицата, защото подписката ни е в ЦИК. Нашата подписка беше събирана по по-различен начин - чрез приятели, познати и почти няма грешки. Много малко подписи бяха събирани на улицата, но тези, които са на улицата, там се появява големият брак, защото при събиране на подписи на улицата няма как да поискаш лична карта на човека, за да свериш. Убедена съм, че проблемът не е дошъл от нашите хора, които са събирали подписите на улицата. Те бяха около 20 души", допълни бившата съпруга на Волен Сидеров.

Сигналите за злоупотреби засягат почти всички регистрирани партии и коалиции, обясни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Регистрацията на независимите кандидати за Европарламента все още продължава и за тях още не е ясно има ли подобни нарушения. Тя обясни, че подписките се съхраняват в ЦИК, а проверката им се прави от ГРАО. „Ако има нарушение трябва да бъдат наложени санкции, които не се налагат от ЦИК“, обясни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!