Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Иракски военни твърдят, че са поразили конвой на лидера на ИД

OFFNews 11 октомври 2015 в 16:54 6120 9

Терорист

Снимка АП

Снимка на мъж, който най-вероятно е шефът на ИДИЛ ал-Багдади.

Иракски бойни самолети са ударили конвой на лидера на „Ислямска държава” Абу Бакр ал-Багдади, съобщи Би Би Си, позовавайки се на съобщение на местните военни.

Здравословното състояние на ал-Багдади не е известно според съобщението, което до 16.30 ч българско време не беше потвърдено от независим източник.

Операцията, наречена във военното комюнике „героична”, била в западната провинция Анбар, недалеч от границата със Сирия.

И по-рано е имало твърдения, че шефът на ИДИЛ е убит или тежко ранен, но всичките те остават непотвърдени.

Дословно, в разпространеното днес съобщение се казва, че иракската военна авиация «е бомбардирала конвой на терориста Аби Бакр ал-Багдади, докато той е пътувал към Карабала за среща с командири от ИДИЛ». Било ударено и мястото на срещата, където «много от шефовете били убити или ранени».

Потърсени от телевизия «Ал Джазира», служители на Пентагона са казали днес, че не могат да потвърдят съобщението.

Слухове за смъртта на ал-Багдади плъзнаха по-рано тази година след твърдение, че през март той бил сериозно ренен във въздушен удар на водената от САЩ коалиция, която се противопставя на ИДИЛ.

Сведенията, че бил ранен през 2014 г. се оказаха неточни, добавя Би Би Си.

Ал-Багдади е предпазлив и не разкрива нищо за своята самоличност и местоположение; твърди се че дори неговите бойци не са виждали лицето му.

През октомври 2011 г. САЩ официално го бяха посочиха като терорист и обявиха награда от 10 милиона долара за информация, която би довела до неговото залавяне или смърт.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!