ГЕРБ и БСП се похвалиха с висока дисциплина в парламента въпреки отсъствията

OFFNews 23 април 2014 в 09:17 2719 3

ГЕРБ и БСП се похвалиха с висока дисциплина в парламента въпреки отсъствията

Въпреки натрупаните отсъствия на депутатите ГЕРБ и БСП се похвалиха с дисциплина и висока посещаемост на заседанията на парламента. 

Пред bTV депутатите Димитър Главчев и Антон Кутев коментираха изнесената статистика, според която отсъствията на народните представители за периода 21 май 2013 г. - 1 април 2014 г. са 2291, срещу което обаче те са взели 1/3 от заплатите си. Рекордьори по отсъствие са депутатите от ГЕРБ, които миналото лято бойкотираха заседанията на парламента, защото подкрепяха протестите.

Според статистиката Антон Кутев има 10 отсъствия, а колегата му Главчев - 19. Бойко Борисов пък не е присъствал на 23 заседания, а Делян Пеевски – на 747. За сметка на това пък депутатът от ДПС има внесен и приет законопроект. 

„Внушението, че не ходят депутатите на работа и нищо не вършат, не е така. Обикновено кворумът, когато не се събира, това е заради отстъствието на 5-6 човека – кой се разболял, кой детето му болно, кой пътува. Да не забравяме, че в нашата група имаме и двама починали“, обясни Антон Кутев. Според него БСП е в парламента на 95% всеки път, което показва един от най-ниските проценти на отсъствие. 

От своя страна Димитър Главчев обясни отсъствията на ГЕРБ в периода от 18 юни до 22 юли с това, че „тогава бяха протестите и ние обяснихме, че ги подкрепяме“. „Депутатите от ГЕРБ са най-дисциплинирани“, категоричен е обаче депутатът.

Антон Кутев смята, че въпреки всичко е по-добре някои депутати изобщо да не идват на работа. Един от тях бил Делян Пеевски, „защото всяко негово появяваване би породило напрежение“. „Има и един, който идва за пет минути, дава интервю и си тръгва“, каза Кутев, визирайки лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Депутатът от опозицията веднага контрира, че Борисов идвал по-често на работа от останалите партийни лидери в парламента, а депутатите на ГЕРБ са най-дисциплинирани. „И понеже стана въпрос за лидера на ГЕРБ - не са един или два случаите, когато той седи сам в залата, а от останалите партии няма нито един лидер и той се опитва да даде глас, за да почне заседанието“, обясни Главчев.

Той изрази мнение, че не е справедливо депутатите да взимат възнаграждение от близо 900 лв. без да ходят на работа, но в Конституцията било записано, че НС определя възнаграждението на народните представители. „Опираме до проблема с Конституцията, с мажоритарния вот, с отзоваването на депутатите – тогава сигурно няма да си позволяват да правят каквото си искат“, обясни Главчев.

От своя страна Антон Кутев смята, че проблемът не е в това дали депутатите идват на работа, а в това дали парламентът може да работи, така че да има резултати. Той обясни, че въпреки натиска и бойкота на опозицията, парламентът е успял да направи редица законодателни промени, с които е станало възможно повишението на пенсиите, вдигнати са майчинските и детските надбавки, имало предприети действия срещу младежката безработица, върнали държавните задължения на бизнеса, въпреки кризата.

Димитър Главчев се съгласи с констатацията на колегата си допълни: „Сега парламентът излъчва много сериозна нестабилност и тези лъчи изгарят всички институции, включително и правителството. Дори слънчезащитен крем с висок фактор няма да може да го спаси“, каза той. 

Главчев призна, че дори самият той като депутат не работи достатъчно добре, за да се усети това от гражданите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews