Властта мълчи кой предложи Веселина Тенева за съдебен инспектор

Юлиан Христов 06 януари 2014 в 13:13 3056 1

Веселина Тенева
Веселина Тенева

Кой е предложил съдия Веселина Тенева за поста на главен съдебен инспектор във Висшия съдебен съвет (ВСС) - до момента няма категоричен отговор на този въпрос.

Предложението беше направено от парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС в края на миналата година, след като партиите имаха три работни дни да направят предложенията си за кандидат. Веднага след като кандидатурата на Тенева стана ясна, сайтът "Биволъ" публикува данни от Имотния регистър, от които става ясно, че съдийката е получила четири имота от майка си като дарение. Интересното в случая е, че два от имотите - апартаменти в София, първоначално са купени от съдийката, после продадени от нея на майка ѝ, която в крайна сметка ги върнала отново на дъщеря си, но под формата на дарение. 

Пред "Дневник" Тенева отказа да посочи кой я е предложил за поста, като подминала с мълчание въпроса как се е стигнало до кандидатурата ѝ.

Четин Казак, който е председател на парламентарната правна комисия и секретар на парламентарната група на ДПС, също отказа да съобщи кой е предложил кандидатурата на съдия Тенева. Казак, заедно с колежката си от БСП Мая Манолова, са двамата вносители на кандидатурата. 

Въпреки краткия срок за предложения на кандидати, от ГЕРБ запазиха мълчание и не реагираха на предложението на БСП и ДПС. Официална реакция от партията на Борисов дойде на 5 януари 2014 година. В предаването на bTV "120 минути" Цветан Цветанов обясни, че ГЕРБ ще поиска удължаване на срока за номинации, но не за да предложат кандидат, а неправителственият сектор да може да излъчи кандидатури. 

В отговор пред БНР Четин Казак не изключи възможността срокът за номинации да бъде удължен. Той припомни, че при приемането на процедурните правила за избора на главен съдебен инспектор почти не е имало никакви коментари и възражения.

Гласуването на кандидатурата за съдебен инспектор не може да мине без гласовете и на опозицията. От ГЕРБ до момента не са възразили на кандидатурата, за която преди няколко месеца председателят на парламента Михаил Миков обясни, че няма да бъде приета, ако около нея няма съгласие при всички парламентарни сили. 

Днес етичната комисия при ВСС изслуша съдия Тенева във връзка с публикациите за имотното ѝ състояние. Дори да се окаже, че няма нередности, кандидатурата на Тенева ще остане проблемна с това, че тя е единствената.

За да бъде посочен за един кандидат, той трябва да има минимум 15 години юридически стаж, от които поне 10 като магистрат на окръжно и по-горно ниво. Той трябва да има и високи високи професионални и нравствени качества. Не е ясно по какви правила парламентът ще прецени професионалните и нравствени качества на съдийката. 

Тенева е завършила право с оценка 3.50. Има 20-годишен стаж като съдия, като е преминала последователно през различните по степен съдилища в София, а от 1997 година е съдия във Върховния административен съд (ВАС), където е и председател на отделение. От 2009 година е член на Комисията по парламентарна етика ВАС.  

Най-важното
Всички новини