Писмо до Дядо Коледа

Владимир Каролев 24 декември 2012 в 14:01 11650 170

Владимир Каролев
Владимир Каролев

 

Мили Дядо Коледа, пожелавам си през следващата година, политиците да се бъркат все по-малко, където не им е работа. В края на миналия и началото на този век, американските политици се набъркаха в жилищното кредитиране и през 2008 година, гръмна ипотечния балон, повлякъл глобална финансова криза. А през последните двайсетина година много европейските политици набъркаха социалните системи в системите за купуване на гласове и през 2009 година гърците издухаха супата. После бяха португалците, да се готвят испанците.

Мили Дядо Коледа, пожелавам си и повече гласоподаватели да разберат, че пожар не се гаси с бензин. Както финансовата криза през 2008, така и дълговата криза от 2009 досега, бяха причинени предимно от намеса на държавата в икономиката. Съответно, няма как повече държавна намеса да разреши възникналите проблеми. Дано повече гласоподаватели разберат, че бюджетен дефицит се бори като си посвиеш чергата или напечаташ повече пари, като първото води до оздравителен краткосрочен шок, след който винаги започва растеж, а второто ти праща спестяванията по дяволите чрез единствения данък, който се налага без закон – инфлацията. Бюджетен дефицит не се бори като вземеш повече пари на заем.

Мили Дядо Коледа, пожелавам си и да излееш по една чаша студена вода върху българските десни политици. Защото останахме без дясна партия в парламента. Явно са забравили, че с празни приказки и локуми доверие не се гради. И гласове не се печелят. Ако имаш път към Драгалевци, пусни и, моля те, някой модерен учебник по икономиката в комина на г-н Костов, та да разбере, че няма толкова луд човек, който да обича да плаща високи данъци, когато може да плаща ниски.

Мили Дядо Коледа, пожелавам си и да върголиш в студения сняг левите политици, за да се осъзнаят и засрамят най-накрая. След като с леви политики на вмешателство на държавата в икономиката причиниха финансовата криза от 2008 и дълговата криза от 2009, ум не ми го побира как могат да обвиняват десните и либерални политики. Явно срамът и съвестта им нещо са хванали ръжда. Затова, отъркаляй ги в снега, за да се осъзнаят. Няма да е зле и веднъж завинаги да разберат, че както и да режеш една ябълка, тя все ще си остане една ябълка. И че ако искаш да имаш две ябълки, трябва да посадиш дръвче и догодина то да ти роди втора ябълка. Благосъстоянието на едно общество не се умножава, когато го делиш.

Мили Дядо Коледа, пожелавам си следващата година София да купи поне 15-годишни трамваи. Че тези 25-годишните, които ги купиха през миналата година, ги искат за музея на трамваите във Виена. И ако може кметицата Фандъкова да нареди и другите концесионери на автобусния превози в София да бъдат изкупени за сметка на данъците на софиянци. Не е честно само Карат-С да получава подаръци.

Мили Дядо Коледа, накрая си пожелавам всички да сме живи и здрави. Това е най-важното. Амин!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!