Новият политически сезон

Антоний Гълъбов 04 септември 2015 в 07:34 5879 3

Новият политически сезон

Новият политически сезон започва като позиционна война. Независимо от гръмките политически декларации при откриването на сесията на Народното събрание, почти всички политически партии са убедени, че общата рамка на управлението е стабилна. Битката е за преразпределение на влиянието при запазване на общата формула на управляващото мнозинство. 

Няма съмнение, че почти всички политически партии изпитват нарастващ страх от предстоящите местни избори.

Предварителните сондажи показват дълбок и траен отлив на избиратели, масово недоверие и все по-ожесточаваща се битка за разпределение на корпоративния и купен вот. Тези избори наистина ще бъдат решаващи за част от политическите формации. От тях ще зависят позициите на различните партийни елити в следващия политически цикъл.

ГЕРБ запазва доминиращата си роля и независимо от разнопосочните атаки успява да запази относително ясна перспектива за управлението. Законодателната програма на ГЕРБ бе атакувана още в първите дни на есенната парламентарна сесия, но независимо от това, никой не подлага на съмнение очакваните добри резултати на местните избори. Партията запазва контрола си върху политическата ситуация, преди всичко изграждайки паралелни пространства за диалог и постигане на съгласие, на своеобразни буфери, които могат да компенсират неадекватното поведение на коалиционните им партньори.

Рисковете пред ГЕРБ са свързани с хроничната слабост на Реформаторския блок и пресичащите се стратегии на партиите, декларирали подкрепа за управляващата коалиция.

При откриването на парламентарната сесия, БСП отново доказа че все по-осезаемо губи чувство за реалност. Вместо приоритети в парламентарната си дейност, най-голямата опозиционна партия се задоволи с банална критика срещу липсата на реформи в управлението на ГЕРБ и РБ. „Левият завой” за БСП изглежда като еднопосочна улица без изход. Улисани във вътрешнопартийните си боричкания, социалистите не виждат ятото лешояди, което вече кръжи над главите им. За първи път от много години БСП е изправена пред риска от тежък провал, който неминуемо ще доведе до сериозни сътресения не само в ръководството, но и в цялата партия.

ДПС продължава да разгръща стратегията си участие в управлението от позицията на опозиция. Тази стратегия бе замислена и последователно проведена през изминалата година и половина. Тя разчита на слабостта на преките опоненти на Движението и липсата на достатъчно авторитетна и компетентна опозиция. Движението ще продължи да печели, докато тези условия не се променят. През следващите месеци, ДПС не очаква съществени трудности нито в изборите, нито при позиционирането си в Народното събрание.

Реформаторският блок понесе и ще продължи да понася все по-тежки удари. След бламирането на законопроекта за създаването на бюро за противодействие на корупцията, подкрепен от ГЕРБ и РБ; изправени пред невъзможност за постигане на съгласие по елементарни въпроси; след тежки и безрезултатни преговори за формално единна регистрация на изборите; след всичко това – РБ се превръща във втората потенциална жертва на местните избори. Проблемът не е само в безсмисленото, но за сметка на това – обилно медийно говорене. Слабостта на Блока не се изчерпва и с липсата на общ идеологически и организационен профил на коалицията. Изгубеното време започва да тежи все повече на партиите в РБ. В условия на времеви и политически дефицит, РБ може да изгуби съществена част от политическата си подкрепа, а с това и да създаде своеобразна „обратна тяга” в управляващото мнозинство.

Изглежда, че проблемите на Блока започват да се проявяват и при Патриотичния фронт. Добрите стартови позиции на Фронта са на път да бъдат изгубени след нарастването на напрежението между ВМРО и НФСБ. Коалиционните партньори започнаха да губят от позицията, която в началото на това управление им носеше определени дивиденти. Ролята на вътрешна опозиция, подкрепяща управляващото мнозинство е удобна за постигане на конюнктурни политически цели, но не води до траен успех. Ултиматумът към правителството даде резултат, но опитът да се продължи по същия начин още три месеца, до изборите, вече дава дефект. В този си вид, проектът Патриотичен фронт започва да се изчерпва. Първоначалната подкрепа на десетина националистически партии, оспорващи правото на монопол на Атака, се разми и изгуби. Първоначалните претенции за безкористна подкрепа на правителствената програма за управление, вече не могат да бъдат защитени. Очакваните по-добри избори на ВМРО спрямо постиженията на НФСБ на местните избори, могат да се окажат фактор за отслабване на коалицията.
След 2005 година, Атака ще направи втори опит за привличане на симпатизанти в районите на бившите големи военни поделения. Про-руската пропаганда, съчетана с примитивна апологетика на тоталитарния режим, би могла да се окаже печеливша тактика спрямо групи, които трайно се възприемат като губещи. Извън групите на старите и новите губещи, Атака не разполага с електорален потенциал, но и те само по себе си могат да се окажат достатъчни за скромно, но знаково присъствие в общинските съвети.

Тактиката на АБВ като последна защитна линия на определени корпоративни и геополитически интереси бе активирана отново. Въпреки разнопосочните предварителни сигнали, АБВ заяви отново, че няма да подкрепи промените в конституцията и по този начин създаде възможността те да бъдат отложени за периода след местните избори. Официално, позицията им бе обяснена като изчакване за решението на конституционния съд, който би трябвало да се произнесе по отношение на предварително зададените въпроси за допустимостта на планираните конституционни промени. АБВ продължава да очаква всеки подходящ момент, в който от тяхната подкрепа би могло да зависи нещо, за да потвърди ролята си на значим партньор.

Всъщност, основната битка на АБВ на тези избори ще бъде най-тежкото изпитание за жизнеспособността на тази формация, която все така продължава да разчита на подкрепата на по-възрастните поколения на партийната номенклатура на БКП.
След продължили твърде дълго прегрупирания, депутатите на ББЦ, които формираха временно парламентарната група на БДЦ, ще се опитат да намерят регионална и местна подкрепа за собственото си политическо оцеляване. Разпадналата се на отделни корпоративни лобита група окончателно ще изгуби собствения си политически профил, доколкото изобщо е имала такъв, попадайки в Народното събрание чрез политическия полуфабрикат ББЦ.

Законодателната програма на Народното събрание предлага достатъчно потенциални бойни полета през оставащите осем седмици. За БСП, без съмнение, това ще е законът за училищното и предучилищното образование. Социалистите ще разчитат на поредната комбинация от клишета, за да се възползват от парламентарната трибуна като пространство за предизборна агитация. БСП разчита, че примитивния популизъм по отношение на образованието може да възвърне поне част от симпатиите на избирателите им, които отдавна мигрираха към Атака, АБВ и Движение 21.

ДПС разчита на законопроекта за промени в основния закон като устойчива платформа за лансиране на собствената си реклама като предвидим и устойчив партньор, въпреки готовността си да ограничи до минимум реформата в съдебната власт.
Реформаторският блок може да се озове в негативна серия, започнала с бламирането на закона за противодействието на политическата корупция, която заплашва съдебната и здравната реформа. Съществена част от политическата подкрепа за РБ ще се формира през дейността на групата на Блока в Народното събрание. Ако законодателните инициативи на РБ продължат да губят подкрепа, това може да се отрази негативно върху и без това трудната комуникация между националните ръководства и местните структури на партиите в Блока.

Само след два месеца, надигналата се в момента популистка партийна вълна отдавна ще е слегнала. Избирателите ще определят реалното влияние и перспективи на партийните елити. Вече никой няма да си спомня агресивния популизъм и примитивната пропаганда, с които ще бъдат изпълнени следващите седмици. Но, по всичко изглежда, че нито една от уродливите форми на партийния политически примитивизъм няма да ни бъде спестена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!