Купеста предизборна облачност - "дали ще е дъждец дребен, или ще е буря страшна"?

Антоний Гълъбов 19 август 2015 в 20:30 4996 0

Антоний Гълъбов.

С наближаването на изборите "облаците" от думи все повече започват да се сгъстяват. Развитието на политическия дневен ред предоставя все повече възможности за изграждането на кампании, основани на страховете, незнанието и наивността на големи групи от хора. Все повече партии, групи за натиск, самозвани прорицатели и обикновени кариеристи ще търсят място под привидно надвисналите над управлението облаци.

                        Радио "Кърджали"

Преди повече от месец, когато една държавна медия, (опитваща се мъчително бавно да се трансформира в обществена медия) като БНР заяви интерес към разширяване на мрежата си от регионални радиостанции, нямаше публичен отзвук. Оказа се, че това, както и протестите на журналисти, които продължават вече повече от три месеца, не е новина. Картината се промени коренно, когато стана ясно, че поне ВМРО ще се опита да използва този повод като част от предизборната си кампания.

Фактите са ясни, въпреки че никой не се интересува от тях. БНР разполага с лицензия за подготовка и излъчване на програма на турски език в рамките на Радио "България" от 2005 година. Радиоразпръскването на средни вълни все повече губи смисъл. Предишната система от Радио-телевизионни центрове се нуждае от цялостно преосмисляне, като БНТ вече направи стъпки в тази посока чрез Програмата на БНТ 2. Ръководството на БНР предлага да разкрие нов регионален радио-център в Кърджали, който да излъчва 18 часа Програма "Хоризонт" и шест часа регионална програма, като два часа и половина от нея да са на турски език.

В предложението на БНР няма нищо лошо и Съветът за електронни медии най-вероятно ще даде лицензия на новата регионална програма. Радиото Регионалните и местни нови не успяват да достигнат до национален ефир, а именно те са важни за съществена част от аудиторията. Съдържанието и качеството на регионалните новини подлежи на непрекъснат контрол в рамките на лицензията така, както се случва от десетилетия с регионалните центрове в Благоеврград, Пловдив, Варна, Стара Загора, Шумен, Видин и Радио София.

Но ВМРО видя в предстоящото решение на СЕМ подходящата възможност публично и многоречиво да се възмути и да обяви, че това е провокация към конституционния ред в страната. Засега скандалът, на който разчитат от ВМРО, бива удържан в "тих режим", за да не бъде проигран преди същинската предизборна кампания. Схемата е примитивна, но изглежда че ще свърши работа. Предварителното наемане на помещения за бъдещия радиоцентър в Кърджали бе превърнато в "доказателство" за сговор с кмета от ДПС Хасан Азис. Чуха се гръмки "воеводски" думи в ефир. Някъде в далечината започна да трещи, присвятка някоя и друга мълния, но истинския скандал предстои.

Част от критиката на ВМРО към БНР има много сериозни основания. Фактите са очевидни и добре познати на всички. Няма ефективно покритие на националното радио на територията на България. От БНР контрират, че това е работа на Комисията за регулация на съобщенията, но проблемът е много сериозен и почти систематичния отказ от решаването му не може повече да бъде толерирана. Прави са от онези говорители на ВМРО, които поставят въпроса защо БНР не направи нищо за модернизирането и разнообразяването на програмите, предназначени за българите, живеещи извън България. И тук проблемът не е и не може да бъде само технически. Това е въпрос на държавна политика и не може да бъде пренебрегван заради партийни симпатии и антипатии.

Но отвъд разумните аргументи от ВМРО и Патриотичния фронт вече показаха, че ще разчитат на подобен тип мобилизация в навечерието на изборите. А този избор ще открие нова сесия на познатата пинг-понг игра, която националистите играят с ДПС. Няма съмнение, че Движението ще отиграе незабавно подадената му топка. Колко далеко ще стигнат в усилията си двете политически формации предстои да видим, но отсега е ясно, че в този "облак темен" от думи предстои да се концентрира много предизборна енергия.

                    "Тежка американска военна техника навлиза в България"

Ето и нещо за "Атака". След като трайно изоставиха патриотарските си речи и директно преминаха към обслужване на руската пропаганда, (смятайки че това е едно и също!) "националистите" от Атака напуснаха полето на публичния дебат. След цялата кампания срещу "американските" бази и яростната пропаганда срещу министрите на отбраната и външните работи, най-сетне "тежката военна техника" ще се появи.

Фактите никога не са били военна тайна. Става дума за съвместни военни учения, договорени и планирани отдавна. Вярно е, че предстоят серия от учения по целия източен фланг на НАТО, които са отговор на променената външна среда за сигурност след анексирането на Крим и продължаващата подкрепа на Руската федерация за проруските сепаратисти в Украйна. Провокациите срещу балтийските страни и Полша трябва да получат отговор. Това е политическо решение на Алианса, част от който е и България. Но едва ли някой сериозно мисли, че България се подготвя за военни действия с четирите американски танка "Ейбрамс" и противовъздушните средства, които ще бъдат разположени на наша територия.

Няма съмнение, че Българската армия трябва да бъде превъоръжена. Зависимостта на отбраната ни от една единствена страна, пък било тя и Русия, "таз' страна велика", е напълно неприемлива. Българските войници, сержанти и офицери трябва да се обучават на съвременна бойна техника, съвместима със съюзниците ни от НАТО, която да гарантира изпълнението на мисиите на Българската армия. Българският национален интерес не може да бъде защитаван адекватно, докато страната ни се намира в подобна зависимост спрямо държава, която е извън и все по-често демонстративно се противопоставя на избрания от България път на развитие. Но всичко това няма и никога не е имало значение за "Атака". Състоянието на българската армия не е сред приоритетите на "националистите", тъй като винаги ще противоречи на руските геополитически интереси.

"Атака" ще се опита отново да привлече медийно и политическо внимание със серия от пародийни акции срещу "тежката американската техника". Партията никога не е имала отношение към местната власт. Нейната парламентарна група през изминалите десет години беше най-неефективната и слаба част от народното представителство. "Атака" не подкрепи предложението за увеличаване на бюджета на Българската армия, но изразходва огромно количество парламентарно и ефирно време, за да настоява за отдаване на "безпределна" почит към Червената армия.
Предизборната цел на "Атака" е да разшири присъствието си в районите, които традиционно бяха свързвани с големи военни гарнизони. Те ще разчитат в кампанията си на трудностите, които изпитват семействата на уволнените от армията офицери и сержанти. Именно на това поле "Атака" ще търси възможност да се доближи и дори да привлече на своя страна част от досегашните избирателите на БСП. Но основната цел на "Атака" ще продължи да бъде ГЕРБ, атакуван през Реформаторския блок.

"Цената на тока" вече е истински шлагер. Преди две години използваха потреса на хора, които получиха двойно по-високи сметки, днес се оказа, че трябва да спасяваме крупния бизнес. Синдикатите предупредиха, че могат да се очакват протести, но не обясниха кои точно трудови права на все по-малкото им членове биха били застрашени. Бившите профсъюзи не обясниха и защо са против т.нар. добавка "отговорност към обществото" и защо предпочитат задълженията, натрупани в енергийната ни система да бъдат платени от всички граждани, а не от най-големите работодатели.

Не обясниха и как, след като работодателите ни плащат една от най-ниските цени на тока, евентуалното му повишаване ще доведе до масови фалити и катастрофа на индустрията. Ако индустрията ни не може да се адаптира към подобни условия и да оптимизира енергийните си разходи, това не е проблем на държавата или на Комисията за енергийно и водно регулиране. Но, разбира се, тази купчина от думи също ще бъде превърната в подходяща предизборна облачност.

Ако добавим правителствената политика в областта на здравеопазването, предстоящото гласуване на Закона училищното и предучилищното образование и промените в пенсионната система, изглежда че купестата предизборна облачност ще започне да изглежда още по-неистова.

Очакват се превалявания в цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови