Из делниците на един луд (31 март – 4 април)

Тони Филипов, д-р 06 април 2014 в 17:17 18891 18

Понеделник, 31 март

Ама такова време се е отворило навън, че последното нещо, за което ми се говори, е за времето… Сутринта чух славей. Върнали са се. На ореха отсреща две гугутки се възпроизвеждат. Даже котката се спря да ги погледа без задни помисли… Изобщо чуваш стъпките на живота. А ние трябва да седим и да пишем за едни скучни работи, които нямат нищо общо с истинския живот. И нашата не е лесна, да знаете. Работа, дето изисква да се мисли, никога не може да е лека. Това от доктора да запомните. Сигурно нема да повярвате, но сега ни се ще да сме си на село, да излезем на двора, да вземем мотиката… Па да хвърлим мотиката и да седнем под асмата. И да се порадваме на рустикалната красота около нас… Това е човекът, все иска да е там, където не е и да прави нещо друго… Дето беше рекъл някой, иска ми се да съм такъв, какъвто бях тогава, когато исках да съм такъв, какъвто съм сега… Но стига сме ви занимавал с мене си.

Красота… Красотата, бил казал княз Мишкин в „Идиот”, ще спаси света. Не го е казал, проверявал съм. Един друг от героите, Иполит Терентиев, го набеждава: „Вярно ли е, княже, че вие сте казали веднъж, че красотата ще спаси света? Господа, князът твърди, че красотата ще спаси света!”

Това е всичко! И от него се прави световен въпрос. Както и да е. По-надолу ще ви занимая с няколко въпроса от сферата на красотата, а вие преценете дали тя ще спаси света.

Бойко рекъл, че Мая Манолова е красива жена, но в парламента не се ползва по предназначение: „Мая Манолова е красива жена, но за законотворец не става… Това „законче”, което написа, е недоносче, неправилно и необмислено…”
Според нас, проблемът с Мая е, че беше натоварена с прекомерни очаквания. Все пак тя е само жена, социалистка, от Кюстендил. Та казвам, че красотата ще спаси света. Ако Мая Манолова не пречи…

Почитател на Корнелия Нинова я избродирал на гоблен в носия и качил снимката във Фейсбук. Явно е много влюбен в нея, щото я е направил толкова красива, колкото родният ѝ баща не е успял. В „Труд” обаче страшно злобеят. Явно медийният империалист Пеевски още й гони карез за скандала с „Булгартабак”, когато се наложи Станишев да го уволни за малко. Шефът на БТ Лаков обвини зам.-министър Пеевски, че го натискал да даде ремонтите на негови фирми. Нинова тогава беше председател на УС на БТ. Както и да е. Трудоваците пишат, че депутатката е изобразена като мадона от платната на Майстора, но леко в стилистиката на Боливуд. Демек пълен кич… Образът бил силно идеализиран. Нинова изглеждала и доста по-слаба…

Злобари!

Снимка № 1 Ако Нинова изглеждаше и в действителност такава, каквато е избродирана, би могла да спасява света. Но иначе едва ли…

Резултатите от социологическото проучване на "Алфа рисърч" за март потвърждават данните на Сънчо и Лайчев. ГЕРБ запазва преднина пред БСП, като успява да отбележи лек ръст (17.5%). Левицата също се е стабилизирала след трусовете с АБВ (15.2%). ДПС си остава трета сила с 6.5%. Цензура без България върви в посока обратна на избирателната квота. Към момента Бареков взема 5.2%, а за евродепутат трябват 5.88%. Гоце също упражнява изваждането. Смалил се е до 4%. Реформаторският блок е без промяна - 5.1%. НФСБ 3.6%, "Атака" 2%.

Ако тези резултати се запазят до изборите, ГЕРБ, БСП и ДПС яко ще се нагушат. Ще си преразпределят 20-25% от несъбрали квотата партии. И на практика ще вземат всички мандати. И понеже при преразпределението първият взема най-много, та се очертава една доста сериозна загуба, която задължава Орешарски да почне да се готви за издаване.

Колкото до надеждата на бабичките да се сдобият с предни зъби, тя се отдалечава. Бареков не само е паднал, но вероятно ще продължи да губи привърженици, докато не се спре на нещо по определено в идеология. Рекъл: „Бях десен, а сега вече съм ляв”. Това било в сряда. Във вторник вечер си легнал десен, в сряда сутрин се събудил ляв. Много интересно. Изпод шинела на Доган, с парите на медийния империалист Пеевски, а пък ляв?! Може да ви се стори малко грубичко, но оставам с впечатление, че определя политическата си ориентация за деня според това в кой крачол го намери като се събуди.

В Софийския районен съд започнало делото на Борисов срещу Бареков. Почнало, дето се вика, със смях в залата. Бившият премиер съди бъдещия политик за 10 хил. лв., щото рекъл за него: „Ми той е тъп, той по принцип е тъп". Адвокатите на Бареков поискали да се изясни в кой смисъл на думата "тъп" Борисов е възприел репликата, защото в речника имало различни дефиниции. В това число и за звук, чувства и усещания.

Верно е. В Тълковен речник има цели 7 значения на прилагателното „тъп”:
1. Който има заоблен край. Тъпа игла.
2. Който не може да реже добре. Тъп нож.
3. За усещане – който не е рязък. Тъпа болка.
4. За звук – глух, неясен. Тъп звук от удар.
5. Прен. За човек – умствено ограничен, несхватлив, глупав. Тъп човек.
6. Прен. За чувство, състояние. Тъпо отчаяние. Тъпа усмивка.
7. Спец. За ъгъл – който е по-голям от 90°. Тъп ъгъл.

Според нас Борисов не би могъл да се е обидил нито на звук, нито на усещане, нито на ъгъл. Допускаме, че се е обидил на нумеро очо - умствено ограничен, несхватлив, глупав, тъп човек.

Идиоти!

Не ми се пише повече. Ще отида малко пред блока да покопам. Аз в София нямам мотика. Пък и край блока няма градинка. Но човек като му се копа, все ще намери къде.

Вторник, 1 април

Бареков предложи Сакскобургготски, Паси и Пешо Стоянов за еврокомисари. "Ако ни дадат ресор „правосъдие“, туря тигана аджамията, най-подходящ е Петър Стоянов, за „външна политика“ – и тримата имат нужните качества." Всичко това ще стане възможно, разбира се, ако Цензура без България победи на евроизборите на 25 май.

Ако…

Една метафора ни се е завъртяла из главата за Бареков като вехтошар, който обикаля София и събира изхвърлени политически кариери…

Всъщност, те метафорите са две, ама другата е много зловеща, по „Гробище за домашни любимци” на Стивън Кинг. Спомняте си навярно какво се случваше там с откопаните любимци и с тези, дето ги откопват…

Сещам се защо Бареков се е спрял на Пешето Стоянов ясно. Той брат на благодетеля на Бареков, собственикът на телевизия „Европа”, който го спаси от съдбата цял живот да е конферансие из пловдивските механи и го направи журналист. Не точно журналист, де… А царя и Паси според нас са по линията на началника на Бареков Пеевски и неговата майка. Те при царя захлебиха. Първо направи майката шеф на тотото… При тях това първо назначение беше равнозначно на първия милион при другите бизнесмени. И после вече тръгна лесно… Чест му прави на Пеевски, че си е спомнил за „Дедо”…

Ивайло Здравков, председател на Асоциацията за европроекти, вика, че управляващите и техни близки се гласели да отмъкнат 38 млн. лв. от Фонд „Земеделие”. Отпускали се милиони на разни еднолични търговци на възраст от 18 до 30 г., които купували с парите лимузини, яхти и вертолети дори. Това му споделили експерти от фонда, възмутени от наглите кражби. Според Здравков грабежът се осъществявал под егидата на шефа на фонд „Земеделие” Мирослав Николов и Виолета Александрова, която му е… Не знам каква точно му е, многофункционална му е… Като социолог бих казал, че личността на госпожата е с твърде сложна ролева структура. В службата му е заместник, в къщи му е конкубина, в бизнеса му е ортак… Вкопчили са се един в друг така, че и смъртта не може да ги раздели, дето се вика…

Пък в „Труд” закачат Лили Иванова в стил Славчо Трифонов: „Лили и Гаргов рисувани в египетска пирамида?” На стената на древната пирамида в Сакара учените открили древноегипетска фреска на 4400 г., която удивително прилича на корицата на албума „Сърцето те избра” на Лили и Гаргов от 1983 г.


На фреската са изобразени певецът Кахай и неговата съпруга и дуетна партньорка Меретити. Двамата били придворни и отговаряли за развлеченията на фараона. Наистина има известна прилика, но не знам дали само на това основание имаме право да допуснем, че Лили и Гаргов са преродени египтяни.

Сряда, 2 април

Знаете ли какво си мисля. Съдът е в много деликатна ситуация. Ако оправдае Бареков задето нарече Борисов тъп, това ще значи, че съдът признава, че Борисов е тъп и определянето му като такъв не може да бъде обида, понеже е истина. Ако обаче осъди Бареков, то тогава съдът признава Борисов за нетъп, тоест умен. И след съдебно сертифицираните честни политици Софиянски и Лечков, ще се сдобием и със съдебно сертифициран умен политик. Така се получава, не ли? Така, така… Много тъпо постъпи Борисов. Аз не бих се оставил в ръцете на магистратите. Говори се, че сред тях има корумпирани. Немалко корумпирани. Някои твърдят дори, че повечето били корумпирани… Ами ако Пеевски и Бареков платят, за да го осъдят като тъп?! Край, за цял живот…

Македонският вестник „Време“ реве като шотландско пони, защото на интернет-страницата на Дирекцията по разширяването в ЕК е качен текст, в който е представена БЮРМ: „Хората и времето, преминали през този кръстопът на Югоизточна Европа, са създали страна, в която се преплитат българска, сръбска, албанска и гръцка култура, православно християнство и ислям“. Ни дума за великата македонска нация, която води началото си от героя от Пела три века преди Христа…


Останки от древна Пела

За който не знае да кажа, че останките на древния град Пела се намират на около 40 км северозападно от Солун в местността "Градище" при старото българско село Постол. След 1926 г. селото е прекръстено Пела, а населението, предполагам, е разселено по островите. Една година с тъст ми Костадин Гуцев, Бог да го прости, ходихме в родното село на баща му Каракьой, някога чисто българско село. Отдавна в него не живее нито един българин. Без възродителен процес… Ако и ние имахме тази прозорливост и бяхме преместили турците на македонската граница, а македонците на турската, Станишев нямаше сега да се притеснява за Кърджали.

Четвъртък, 3 април

Водачът на евролистата на ГЕРБ Томислав Дончев вика, че на тях им трябвала не каква да е победа, а убедителна победа. При такава победа ГЕРБ се надяват да предизвикат предсрочни избори. Така погледнато, на БСП и ДПС победата им трябва даже и повече. Изобщо на кой ли не трябва... Бареците, ако не вкарат депутат, както се очертава напоследък, от изборите отиват направо в историята. Чичкото с мустака не обича да дава за нема нищо… И Реформаторският блок, събран с триста клизми, ще се разбяга. Но, както е известно, няма избори, на които всички да спечелят с убедителна победа.

Софийския градски съд осъди бившия шеф на КПУКИ Филип Златанов-Тефтерчето на 3.5 г. затвор за длъжностно престъпление. Прокуратурата му искала само 3 г. и то условно. Защо този минимализъм от страна на прокуратурата, можем само да гадаем… Но съдът му дал 3.5 г. Отделно му присъдил 3640 лева разноски по делото и му забранил за 5 г. да заема ръководни и избираеми постове в администрацията. Което е излишно. Златанов никога вече няма да заема постове, никакви постове. Тоя е направо морон. Може ли да си записваш такива елементарни заповеди? „Винаги да уведомявам ИФ”… Колкото до затвора, не бих бързал да се радвам на това първоинстанционно правосъдие. Златанов ще обжалва пред Софийския апелативен съд, където всичко може да се случи. А когато всичко може да се случи, то обикновено се случва. Включително и пълно оправдаване. Сефте.

Мафия, братя! Политическа мафия! Това обаче не трябва да ви учудва. Народът отдавна е забелязал, че задружни калугери и в петък блажат. Слава Богу, че поне Монтана си прибра вересиите…

Абе, казах ли ви, че дентистката ми откри бруксизъм? И от какво, викам, това? Етиологията, вика, е трудно установима. Да, бе, трудно…

Между другото, тоя льольо Златанов е от Перник. Може и да не е важно, но рекох да ви го кажа… Колегата д-р Колевски има едно понятие „онтологически нещастен”, което струва ми се може да се приложи към всеки перничанин, без да е преувеличение… Перник е особен град, нема какво да се убеждаваме. Вчера в „Новинар” прочетох, че в Книгата на Гинес бил записан рекорд в мобилната телефония. В Перник за една вечер мобилен телефон сменил 7 собственици, а двама от тях дори надживял...

„65 на сто от водата се губят по тръбите”, пише „Новинар”. Съобщила го лично министър Десислава Терзиева. Госпожата представила стратегия за развитие на водния сектор, в която се поставяла задача през следващите 10 г. загубите да бъдат намалени с 11.2%. За целта обаче били необходими огромни инвестиции за подмяна и рехабилитация на съществуващите 75 000 км. тръби. Всичко е заради инвестициите, които, според нас, вече трябваше да са инвестирани. Ама някой ги краде… И сега водопреносната мрежа се оказва в окаяно състоянието.

„Из делниците на един луд”, 26 февруари 2004 г.: „61% от водата се губела по трасето. Обаче ни я хващат на нас. Ей, на инките и ацтеките им се е губела по-малко, бе!” Така сме си записали, когато преди 10 г. сме научили колко вода се губи. И през 2007 г. сме писал подобни работи: „Когато взеха на концесия водата на столицата, разбойниците от Интернешънъл Уотър (които впоследствие продадоха правата, заедно с видовете ценово поведение, търпими сред българите, на Юнайтед Ютилитис) поеха ангажименти да не увеличават цената, да инвестират пари в мрежата и да намалят загубата на вода от 61% на 32%...»

Към момента на «Софийска вода» продължават да й се губят около 54% от водата и тя иска да ги компенсира с 62% увеличение на цената!

На днешния ден преди 135 г. Учредителното събрание избира София за столица на Княжество България. Тогава София е била един малък, мръсен, грозен и кален град. Какъвто си и остана… Сн. Lostbulgaria.com

За малко да пропусна да кажа нещо важно за водата. Депутатката от ДПС Петя Раева ще бъде назначена за зам.-министър на регионалното развитие и ще отговаря за ВиК сектора. Това ме обнадеждава. Знае се какви добри стопани са депесарите и колко добре се справят с водния сектор. Или греша? Не, не греша! Шегувам се.

Обаче в Европа вече не им е до шеги. Европейският парламент призова Европейската комисия "сериозно да разгледа въпроса" дали да не бъдат спрени еврофондовете за България. Тази препоръка няма законодателна стойност, но пък има оценъчна. Европейците ни оценяват като безнадежден случай.
Понеже сега нали навлизаме в сезона на мухите, комарите и т.н., та да ви кажа една новина, която може да ви е от полза. Учени от Калифорния разгадали една от мистериите в животинския свят – защо зебрите имат ивици. Според изследователите истинската причина е, че райетата предпазвали зебрите от мухите, понеже мухите избягвали да кацат върху раирани повърхности. Не мога да се сетя как тази информация може да ви е полезна, но съм сигурен, че може...

Петък, 4 април

От МВР-Враца се похвалили, че полицаите все по-малко се поддавали на корупция. Защото превенцията на корупцията била една от приоритетните задачи на ръководството на врачанската милиция… През 2013 г. имало само 7 сигнала за евентуални корупционни действия на полицаи. Но проверките показали, че в 5 от случаите съмненията не са се потвърдили, а по 2 от тях все още се работи. За сравнение, през 2012 г. е имало 14 сигнала за корупция, но само един се е потвърдил.
„Намалението на броя на сигналите се отчита като добър показател за проведена успешна превенция през изминалата година, смятат от ОД на МВР Враца.”

На базата на всичко това мога да направя прогноза, че превенцията в МВР-Враца ще доведе до това, че догодина сигналите ще намалеят наполовина. Гражданите сигнализират, сигнализират, пък като видят резултатите, се отказват.
Съпругата на Георги Илиев, шеф на автопатрулите на I РУ на МВР в Благоевград, подала жалба срещу него за домашно насилие. Биел я вечер, като се върнел от работа.

Тоя па! Труди се и в извънработно време… А разправят, че милиционерите ги мързяло…

P.S. Ако по някаква причина не успявате да си поръчате новата книга на д-р Филипов на e-mushkato.com, можете да го направите и на мейла на доктора [email protected], или на Тонифона – 0885 233 691 .
Екземпляри от том 1, 3 и 4 има и в редакцията на OFFNews на бул. “Витоша” 15.

To be continued...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!