Из делниците на един луд (30 декември – 3 януари)

Тони Филипов, д-р 05 януари 2014 в 18:46 20740 21

Тони Филипов, д-р
Тони Филипов, д-р

Понеделник, 30 декември

Станишев разправя: „Много правителства започваха с изключително висок рейтинг и в края на мандата завършваха с доста нисък. Аз не изключвам възможността с правителството на Орешарски да се случи обратното.”

Никоя възможност не бива да се изключва. Теоретически е възможно да завърши с по-висок рейтинг. Но и при теоретическите възможности има рангове, едни възможности са теоретически по-възможни от други. Например да завърши с по-нисък рейтинг е възможност, която е по-възможна. А изобщо да не завърши, в смисъл да не се стигне до края на мандата, е трета възможност, която ние лично поставяме най-горе в ранглистата. Същинският тест обаче е практиката. В нея се разкриват, така да се каже, практическите възможности на теоретическите възможности. И тук хипотезата на др. Станишев несъмнено се нарежда в групата на практически невъзможните теоретически възможности.

Да обобщим накратко: нема как да стане!

Стефан Цанев обяснява в „Труд”, че студентските протести не били протести на биологично ниво, тоест от глад. Не били и на политическо, защото студентите не искали власт. Това са вика, протести на духовно равнище, протест срещу нравствената поквара на политическата класа.” И прави сравнение с богомилите, като цитира признанието на най-големия им враг Презвитер Козма: “Слушаме, че и между нашите има, които не вършат достойното за спасението на света, понеже са слуги на корема, а не на Бога. И кой ще разкаже за насилията, които извършват над немощните? Макар че четат книги за закона, сами вършат дела противозаконни. И като изтъкват своята правда, не се покоряват на Божията правда... А за храната и за веселбите им и за подобни тям неща невъзможно е да се говори. Вдигат голяма врява и ту се обиждат, ту се сприятеляват, щом престанат да се карат, отдават се на пиянство, като се помиряват и сприятеляват в името на виното, а не на Бога. И при все че са такива, мислят за себе си, че са велики и свети, че всички хора са по-долни от тях...”

Сякаш е писано миналия четвъртък. И без да искаш фантазията те понася към „Джордж Пети” и ресторантите по „Канале Гранде”, където пирува защитникът на бедните и онеправданите. Като на сън пред очите ти минават картини от една изложба на политическо лицемерие: Борисов се прегръща със Сидеров, после Яне Янев се прегръща с Борисов, после Сидеров се прегръща със Станишев, а Станишев се целува с Местан по руски и се извинява, че при предишното пиянство малко са развалили достлука… И всички се смятат за велики, недосегаеми, несменяеми, над тях е само небе, на което няма дори и Господ…

Политическото лицемерие

Чудно е не защо тези младежи протестират! Чудно е защо останалият народ не протестира! Зер му е кеф да го ограбват още 25 години? Или още 50? Всъщност, не е толкова чудно… Много хора се страхуват да не се върне Тиквата. Той Веждито, като най-непосредствен си каза по телевизора: „Протестиращите трябва да втвърдят позицията си. Исканията им трябва да станат категорични, целенасочени, ясни и точни. Те самите видяха, че с пиана и концерти нещата няма да се получат. В никакъв случай не призовавам за гражданска война. Просто протестиращите трябва проведат една битка…”

Абе, не призоваваме, ама няма да е зле… Ако не цяла война, една битчица поне. С павенца…

Оня ден, като си ровех из записките, попаднах на оня текст на Димитри Иванов, в който се разказва как Вежди направил лъва на „Мултигруп” и Илия Павлов рекъл, че лъвът няма пишка. И Вежди добавил пишка на лъва. Разправял съм ви какво направил Микеланджело, когато кметът на Флоренция Пиеро Содерини намерил носа на Давид за голям. Също и как постъпил големият английски архитект Кристофър Рен, когато тамошният кмет намерил кусур на проекта му за сградата на Уестминстър. И още много други творци могат да се посочат, които не са „турили пишка на лъва”. Затова са велики. Както и да е, изобщо не е думата за Вежди. Кой не знае, че този интелектуалец прекара не малка част от живота си да се усуква около мутрите. Влече си го. Въпросът е, че протестиращите протестират и заради Бойко. А много от непротестиращите не протестират пак заради Бойко.

Ще ми се да кажа, че трябва да престанем да се държим като слепите описатели на слона. Един стиснал левия му крак, друг десния... А ако ги пуснат и се отдалечат малко, ще видят, че проблемът не е нито само в левия, нито в десния крак, а в цялото политическо животно, което мачка настоящето и бъдещето ни.

Но за съжаление е много трудно, а може би и невъзможно, да покажеш слон на този, който не може или не иска да го види.

Исках и други работи да ви пиша… За писмото на Светлана Шаренкова до Кирил Добрев, от което разбрах, че със Сергей Станишев и жена му Моника лесно се търгувало. А Параванката бил дърт егоист. За „дърт” не съм сигурен… Също за скандала с избора на съдийката Веселина Тенева за главен съдебен инспектор, който не отстъпва на този с Пеевски. Госпожата оневини лани консултанта Доган по делото за конфликт на интереси. И сега си получава наградата. Пък майка й, баба Марийка, на 85 г., изкупила всичките й имоти и после й ги подарила. Три апартамента и едно вилно място. Ако имах малко повече време, щях да поразсъждавам дали това не е най-обикновено пране на пари. Но нямам време. Едни хора ме чакат на едно място да вдигаме тежести. Друг път. Стига да оцелеем по празниците.

Вторник, 31 декември

Възстановяване от снощи и концентриране за главното състезание довечера. Под концентриране имам предвид едно-две, не повече. От различни спортисти съм чувал, че 20-30% от резултатите се дължат на правилното разгряване. Защото, ако излезеш незагрял на терена, може да те пресече…

Сряда, 1 януари

ЧНГ и т.н., братя! Стягайте се, че напреде ни е цяла година, която чака нас да я живеем! Да сме живи и здрави, другото ще се оправи. Или няма да се оправи.

Имаме известна надежда, че през 2014 г. може да ни олекне. Поне за малко. Според британския астроном Патрик Мур на 4 януари, събота, Плутон ще застане зад Юпитер. И земното притегляне ще намалее. Щото нема какво да се убеждаваме, правителствата се сменят, но гравитацията остава и ни тежи през цялото време. А на 4 януари това ще се промени. Мур твърди, че ако на 4 януари в 9.47 ч. по Гринуич подскочим във въздуха, ще се почувстваме като птички леки. Разбира се има и скептици, които смятат, че т. нар. "Ден с нулева гравитация" е планирана мащабна шега, за да накара хората да подскачат масово. Възможно е. И у нас има заинтересовани партии и лица, които с удоволствие биха гледали как народът подскача по площадите. Щото това е най-трудното – да се накарат хората да подскачат. Като почнат да подскачат, достатъчно е някой само на шега да подхвърли „Кой не скача е червен” и провокацията срещу правителството е готова.


Даже и Лютви Местан е скачал навремето, когато в качеството си на Владимир Зидаров е бил член на СДС и кандидат за депутат.

Разбира се, само по себе си подскачането и викането са безопасни за властта. Иначе левите мислители вече щяха да са намерили начин да обяснят, че скачането на обществено място е неолиберален фашизъм (Волгин), платено е от Сорос (Дърева) и обслужва единствено Бойко Борисов (Сашо Симов). Правени са експерименти и е доказано, че акумулираната енергия е несъществена. През 2002 г. в Антверпен се събраха хиляди холандци и скачаха дружно в продължение на няколко минути. Сеизмолозите отчетоха, че предизвикали земетресение от 1.4 по Рихтер. И ефектът от викането не е по-голям. Изчислено е, че за да произведеш енергията, необходима да се затопли чаша кафе, един човек трябва да вика 8 години, 7 месеца и 6 дни. Така погледнато за тия вече 200 дни протести сме претоплили неколко кафеварки…

„Управляващи и опозиция изпратиха 2013 г. в плен на популизма”, пише „Сега” напълно основателно. Станишко рекъл, че партията ще настоява за въвеждане на 15% данък върху доходите на богатите. Обърнете внимание, „ще настоява”. Пред кой? Пред агите! Щото те колят кучето, така мисля! Обаче агите не го оставиха дори да се доизкаже. Ментата отсече, че изключва такава възможност.

Пък от ГЕРБ щели да предложат в новия Изборен кодекс да се въведе задължително гласуване. Но тяхното предложение ще се приеме даже по-малко и от това на БСП.

Като споменахме агите. Научаваме, че разследвали двама техни депутати, Щерьо Щерев и Петър Ангелов, за участие в организирана престъпна група. Ангелов явно е от незаменимите кадри, защото въпреки че обвинението срещу него е повдигнато още през март 2013 г., той е вкаран в листите на ДПС и е избран за депутат. Това да ви говори нещо? Например, че на тези вече не им дреме от нищо?! Едно задължително гласуване ще им посвие малко перките. Но, както ви писах наскоро, не се знае ако всички българи отидат до урните какви нови глупости ще натворим…

„Сега” пише, че вестниците на Пеевски съобщавали, че „Повелителят на обърнатата палачинка” Бареков бил вече трета политическа сила: „Това, коментира „Сега” в „После”, по данни на Института за модерна политика - формирование, за което не знаем много, освен че Борислав Цеков го оглавява. Което само по себе си носи някаква трудно обяснима печал.”

Да, бе! Трудно обяснима друг път! Толкова лесно обяснима е, че нема накъде повече!

Само мимоходом ще отбележим, че понятието „вестниците на Пеевски” трябва да се разбира в един малко по-широк план. Единствено без „Сега” засега. За после ще видим. Щото ако Пеевски реши да не разпространява „Сега”, Сашо Дончев ще се принуди или да го продаде, или да го разпространява по газопреносната си мрежа…

Архонт Слави Бинев, евродепутат от Атака, разправя за Сидеров: „Всеки обича лукса. Сидеров явно може да си го позволи. Съмнявам се тези пари да са от бизнес, защото той никога не е имал такъв. Явно са дадени за изпълнение на политически поръчки... Лошото е, че в България подобно нещо може да се случи. Не може шеф на парламентарна група да се движи като водач на шайка. Не искам да влизам в подробности кой може да е давал поръчките. Със сигурност е човек с много пари.”

Представям си какви суицидни мисли го налягат, като си помисли, че може би Сидеров и малката близалка папкат неговите парички из Париж и Венеция… Не е изключено. (Из делниците на един луд, 27.04.2007 г.: “Атакисти питат Волен дали архонтът не си е платил за мястото.” На последните избори Сидеров дори му даде право да реди листата. Не ще да е безплатно. При Волен няма безплатно. То никъде нема, но при Волен хич.

Четвъртък, 2 януари

Оказва се, че не само в ДПС има незаменими кадри. От Mediapool научавам, че САС е оправдал депутата от БСП Светла Бъчварова по дело за конфликт на интереси, което се водеше въз основа на решение на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Госпожата беше зам.-министър на земеделието в правителството на триадата, но вероятно не е успяла да направи пачката, или не ѝ е била достатъчна, защото в качеството си на ръководител на Селскостопанската академия през 2009 и 2010 г. застрахова автомобилите на академията чрез фирма, управлявана от сина и дъщеря ѝ. От което семейството изкарало над 4000 лв. Представяте ли си каква кокошкарска история! И сега е председател на Комисия по земеделие в НС! Както кълве и на дребни суми, какво ли поведение ще държи на място, където се пресичат такива големи интереси/пари?!

Съдебният състав смята, че "законосъобразно е установено наличието на конфликт на интереси", но въпреки това е принуден да я освободи от отговорност, защото комисията на онзи неграмотник Филип Златанов-Тефтерчето, подпомаган от друг незаменим кадър на ДПС, Сабрие Сапунджиева, издигната наскоро за зам.-министър на правосъдието, така е газело из процедурите, че съдът няма за какво да се хване. Оказва се, че, въпреки че решението, с което Бъчварова е уличена в конфликт на интереси, е качено на сайта на комисията, то, всъщност, въобще не е взимано – няма заседание, няма протокол! С една дума, води се съдебно дело по несъществуващо решение! И, естествено, Светла Бъчварова няма как да бъде осъдена. Толкова голямо е безхаберието на Златанов и Сапунджиева, че човек без да иска се пита дали е безплатно.

Другари! Като не я хваща законът, моралът не я ли хваща?! Питам за протокола само, иначе е ясно…

"Дейли мейл" съобщава, че севернокорейският диктатор Ким Чен Ун убил чичо си и петима негови сътрудници, обвинени в измяна и корупция, като ги хвърлил на 120 кучета, държани 3 дни без храна, които ги оглозгали за минути. Диктаторът и още 300 видни функционери на партията наблюдавали екзекуцията.

Да не си помислите, че давам за пример корейците?! Не, не ги давам. И китайците, които бесят и разстрелват за корупция, и тях не давам за пример! Не смея, не за друго…

Председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров съобщил на „Сега”, че може да проверят кандидатката за главен съдебен инспектор Веселина Тенева заради съмнителните сделки с имоти между нея и майка й. Мая Манолова, която заедно с Четин Казак предложи Тенева за поста, вика, че имало заговор за очерняне на госпожата. Тя, вика Манолова, е блестящ юрист и има безупречна репутация.” Което дава възможност на „Сега” да напомнят старта на блестящия юрист: диплома с успех 3.69, а на държавните изпити - 3.50.

Разбира се, ние си даваме сметка, че Юридическият факултет не е като Философския, където пишеха „Слаб 4”. Но все пак дори и за ЮФ 3.50 е слабо постижение. Историята познава случаи, когато слаб студент е ставал блестящ юрист, но те са толкова редки, че почти не се случват…

Колкото до репутацията, сигурно сте забелязали, че всички магистрати са с безупречна репутация, докато не им се разрови из имотите…

Петък, 3 януари

„Труд”: „Фолкпевицата Цветелина имала 10 г. гаранционен срок”. „24 часа”: „Фолкпевицата Цветелина имала 10 г. гаранционен срок”. Двете дописки са една дописка, публикувана в два вестника, в която се съобщава важната новина: „Половинката й заявил, че й дава 10 г. изпитателен срок и след това ще я върне на майка й. Двамата са 16 г. заедно и имат син, но без брак.” Но истинската цел на публикацията е да се съобщи на населението, че „гласовитата певица вече е магистър по психология от пловдивския университет”. Щото момата не е коя да е, а „половинката” й, независимо, че дискретно не се споменава, е влиятелен човек. Ние дори подозираме, че има отношение към собствеността върху двата вестника, наред с още много други медии. Както сме ви споделяли, „Труд” и „24 часа” са изключително усърдни в отразяването на Бареков. Той всеки ден казва по някоя глупост и те я отразяват чинно. „24 часа”: „Бареков: ЕС е длъжник на българския народ”. „Труд”: „Бареков: Големият провал на Борисов, Станишев и Кунева е, че са коленопреклонни пред ЕС”… По-ревностен от тях е единствено „Стандарт”. По същите причини.

Дами и господа, Цветелина Янева-а-а-а…

Всъщност, не е нужно да сме толкова загадъчни. Щото  тя Цветелинка многократно е признавала, че живее с Делян Пеевски. Последния път каза през пловдивския „Марица”: "Луда съм по сладката муцунка на Делян. Обожавам да щипя бузките му и да целувам плътните му устни. Този мъж има най-сексапилната уста на света. Умирам за него… Двамата живеем заедно и тичам към вкъщи след всеки концерт, но сексът с Делян винаги ми е малко. Той е невероятен любовник…"

Отдавна сме забелязал, че интелектите се подушват, не ли?

Ало, пенсиите! "Дейли мейл" съобщава, че датски учени изследвали над 50 000 пенсии и стигнали до извода, че с възрастта махмурлукът намалява. Особено изразено било при бабите. Да сте усетили подобни тенденции? Щото ние не сме. Или не сме достатъчно възрастен още, или и тази малка придобивка от остаряването ни се е разминала. Както знаете, на Гюро Михайлов все така ще му се случи…

Както и да е. Който си има брада си има и гребен. Когато ни боли главичката ние подхождаме като древните римляни: Cuneus cuneum trudit (демек, клин клина избива). Така са правили и гърците. Съдя по едно достигнало до нас стихотворение на древногръцкия поет Анакреон:

 

Закусих скромно

с малко баница

и половинка вино.

Сега, полегнал

върху леглото си,

със милата си лира свиря,

възпявам своята любима....

И може и да не ни повярвате, но на 1-ви януари изгледахме целия концерт на Виенската филхармония. Което без рецептата на Анакреон щеше да е невъзможно.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!