Из делниците на един луд (29 октомври – 2 ноември)

Тони Филипов, д-р 04 ноември 2012 в 17:30 14666 18

 

Понеделник, 29 октомври

Оня ден цитирахме Станишев: "Гради се, но се краде…” И му опонирахме от името на софиянци, па и изобщо на целия народ: „Краде се, но се и строи!” Щото се е крало и без да се строи. В хората вече има една търпимост, една толерантност към умерените кражби. Но то не значи, че народът ще си затвори очите и пред урболешките! Учените са изчислили, че ако се открадне 1/4 до 1/3 от парите, остават и да се построи, но откраднат ли се повече, не остава.

В тая връзка интересно се разви историята с фирмата "Карат С" на Миролюб Столарски, по-известен вече като Чичо Митко*, на която столична община трябваше да изплати 9.8 млн. лв. вземания и 3.2 млн. лихви. Понеже се разшумя много, та общината направила проверка и „изненадващо се оказало”, че лихвите са с 2.6 млн. лв. по-малко. Ако не беше се разшумяло…

Фандъкова вика: „Чувствам се подведена!” Предложението било подписано от зам.-кметовете Барбалов и Христов. Ама и те били подведени. Лихвата била пресметната от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). И шефката на ГЕРБ в СОС Калинка Едрева, и тя подведена. Тя иначе е Малинка, ама й викам Калинка заради римата, не за друго…

А не се ли чувствате подведени, дами и господа, от това, че другите фирми са возели за 2.88 лв. на километър, а Чичо Митко на 3.60 лв. по договор, подписан с Бате Бойко? Намеквам, че 2 млн. от тия 9.8 млн. лв. също са подарък.

„Чувствам се подведена…” Ах, недей! Дано ви подведе некой… под отговорност! Ама не вярвам! Няколко месеца опозицията в НС се опитваше да предизвика проверка на Сметната палата в ЦГМ. Защото нещо не излизат сметките. По-точно сметките излизат, но парите ги нема. Но мнозинството от ГЕРБ в НС реши, че средствата, с които оперирал ЦГМ, не били големи и от обществено значение, затова по-целесъобразно било общината да си направи вътрешен одит…

Подведени! Не минава, госпожа!

Едно време имаше една келнерка в „Казиното” в Пазарджик, Мичето. Та Мичето си имаше номер. Смяташе така: Шест ракии девет лева, две мешани скари 4 лв., две салатки 2 лева и, ако мине, три лева. Ако се случи някой катил да попита какво е това „ако мине”, Мичето дава заден: „Не минава.” И го задрасква.

Но това бяха келнери от старата школа. Новите кадри са вече с университетско образование, по-точно диплома. Например в специалност „Туризъм” на СУ се преподава дисциплина „Грижа за клиента”. И явно е сериозна, щото се изучава чак в IV курс. Та казвам, че скубането на клиента вече е поставено на изцяло научни основи. Изучава се също и „Психология на клиента”. Предварително се преценява кой е катил и му се прави сметка до стотинка.

Абе, управляващите да не са изкарали тайно по един ускорен курс по „Психология на клиента”?

„Сега” пише за поредната далавера във ДФ „Земеделие”. По програмата „Благотворителност”, финансирана от ЕС, на бедните ще раздават продукти на антикварни цени.

Министър Мирослав Найденов и шефът на БЧК Христо Григоров (с папионката), раздават помощи на бедните, барнати като за опера.

Сиромасите ще пият кафе „Инка” от 20 лв. килото, при 10 лв. на пазара. А цикорията лягала по 19.40. Захарта била по 1.92 лв. при 1.66 борсова цена. Обикновените вафли - 5.99 лв. за кг, а в момента в магазина 1.2 кг се търгувал за 5.10 лв. И т.н. и т.н. С тези цени фирма ЕТ "Фантастика 95 - Георги Цанков", печели обществената поръчка. Проверка на "Сега" установила, че Цанков не е от случайните минувачи. Години печелел поръчки в ДФ "Земеделие" и все на такива цени. От заявените тая година 15 продукта, Цанков спечелил 9.

Ген. Наско от ДСБ се закани да сезира прокуратурата и ОЛАФ за корупция. "Абсолютен цинизъм е, вика, да крадеш храна от бедните…" Цинизъм е, ама досега никой не е измислил как да краде от богатите. Краде се откъде може, другото са сантименти…

Вторник, 30 октомври

Вчера се провело отчетно-изборно събрание на старейшините на ГЕРБ. Преизбрали с абсолютно мнозинство Николай Андреев. В развълнувано слово лидерът рекъл: „Благодарим на човека, който е един истински строител на нова България. Изключително достоен човек, който с апостолски труд изгради структурите на нашата партия ГЕРБ. Изразяваме дълбока признателност към председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и заместник-председателя на партията Цветан Цветанов. Благодарим за доверието, което ни гласуват."

Сменете само Борисов с Живков и Цветанов с Милко Балев и ще се сетите защо ви умилява това приветствие. Защото е издържано в най-добрите традиции на възхвалната априлска реторика.

В „Сега”, след дописката, читател пита с недоумение: „Написаното художествена измислица ли е?” Пък друг го успокоява: „Реалността е по-страшна от измислицата.”

ОИС на Старейшини ГЕРБ. От първия ред Цветан Цветанов и Тетка Цачева изобразяват с ръце сърчица, в знак на любов към възрастните хора. Детайл от композиция в «Монитор»

Така си е. „Действителността, казваше Марк Твен, надминава всяка фантазия, защото фантазията трябва да се съобразява с някаква правдоподобност.” А действителността не трябва. Може да си кара без всякаква правдоподобност. Поне българската действителност.

Например на нас лично никога няма да ни стигне фантазията да сложим в устата на Цецо думите: „Внимавайте за популисти!» Но реалността е безпощадна: "В предстоящите месеци, когато популизмът отново ще излезе на дневен ред, молбата ми към вас е да бъдете реалисти и трезви в оценката си за кого трябва да гласувате."

Което е малко объркващо, щото ако бъдем реалисти…

Ало, пенсиите! Понеже Цецо много ласкал старейшините на опит и мъдрост, та да напомня: мъдростта е гънки, а не бръчки! Три години ви разправят как няма пари за увеличение на пенсиите, а само от покровителстваната от партията и държавата контрабанда можеха да са ви ги удвоили. Но контрабандата явно не може да се спре. В смисъл, не че не може, но парите ще трябват…

Всички прогнози са, че изборите ще са много тежки. В «Труд» астроложката Алена тълкува знаците на звездите: «Начините за спечелване на властта ще са без оглед на средствата, дори и с цената на физическо насилие, чрез провокации и саботажи във всяка сфера на живота.” През март щяло да стане ясно дали ГЕРБ ще спечели. Предполагам, че това е свързано с пролетното преброяване на Старейшини ГЕРБ и изчисляване на щетите от зимата. Щото пък екстрасенсът на „Стандарт” , който според „Сега” е пуснат под домашен арест, щото го разследвали за изнудване и измами, прогнозира: "Чака ни суперзима".

Като стана дума за избори, та се сещам, че вчера четох, че в САЩ кампанията глътнала над $2 млрд. Много, бе! В книгата си „Размисли върху революцията в Европа” Ралф Дарендорф пише: „Установено е, че сега в САЩ политиката се ръководи от 536 дейци – 435 в Камерата на представителите, 100 сенатори и един президент. Циниците могат да добавят, че членовете на Камарата на представителите правят „оборот” от $1 млн. за едни избори, членовете на сената – 10 млн., а президентът $100 млн.” Общо 1.535 млрд. Това е писано през 1990 г. А сега само изборите за президент гълтат повече. Според нас „инфлацията” настъпи през 2004 г. През 2000 година Джордж Буш направи кампания за $100 млн. Но през 2004 г. хората вече знаеха колко е… да не казваме прост, но семпъл… И, естествено, $100 млн. вече не бяха достатъчни за избирането му. Казвам ги тия работи, щото вторият мандат на Бойко доста наподобява втория на Буш.

Назначили 28-годишната еколожка Марина Армутлиева, дето хал-хабер си нема от енергетика, за шеф на бордовете на АЕЦ „Козлодуй” и на държавните „Мини Марица-изток”. Щото е шеф на политическия кабинет на Дилянчо, та за тия заслуги към род и родина ще се подписва всеки месец на ведомостта за 4750 лв. За гл. административен секретар на АЕЦ назначили инженера по хидравлични машини Калин Стануков. Той пък още на другия ден назначил за пиарка на централата някаква 21-годишна пикла, с извинение… Да му прави „контент анализ” на пресата срещу 3000 лв. заплата. (Контент анализ не е това, дето си го мислите!) И изобщо в цялото ръководство на централата останал само един атомен специалист.

Тия хора се ебават с мирния атом бе, братя! Не може да има чак такова безхаберие! По-точно не трябва, а то че може…

Не, няма толкова перверзна фантазия! Толкова перверзна може да е само действителността! Товастига, за да ви покаже как да гласувате на референдума за АЕЦ „Белене”. Лично ние отказваме да ходим с гайгеров брояч на шията.

Сряда, 31 октомври

Мартин Еванджелиста вика по телевизора: „В момента и лудите се обединиха, а десните се разделиха. До вчера Каракачанов казваше на Сидеров, че е психопат, а сега се обединяват в името на това един електорат да има представителство."

Глупости на търкалета! Дреме им за електората! И освен това тия не са луди, тия са тарикати. Обединяват се, та белки като съберат оределите си електорални балъци, да влязат пак в парламента. Щото, за да участваш, трябва да присъстваш. Иначе далаверите ще минат и без теб.

А колкото до истинските луди, тук е мястото да цитираме Станислав Лец: «Хора, обединявайте се! Вижте: нулата е нищо, но две нули вече значат нещо.“

Е, все пак на изборите ще се види дали значат и колко.

Обаче Кабата вика за Надка и Еванджелиста: «Няма да възкресяваме политически трупове. »

Толкова ли е сложно?! Десетина такива листчета се разлепят на видни места из столицата и хората ще знаят, а и самият политик може да научи...

Казвали сме и друг път: в живота, като умре човек, му се прави погребение, разлепват се некролози и всички разбират, че е умрял. Трябва и в политиката да е така. Щото често някой умира политически, но понеже няма съответната церемония, не го разбира. И продължава да се държи като жив. Което превръща политическия живот в нещо като Задушница… Друго ще е, ако поне некролози се напечатат: „След дълго и мъчително боледуване днес почина…” Така де, не е ли така?

„Правим тунелите в Кресна по швейцарски модел”, пише „Новинар”. Лилиту Павлова била в Швейцария и много й харесало как строят, та сме щели да ползваме техния опит. Дано. Лично ние имаме много голямо доверие в швейцарския опит. Например откакто въведохме златното швейцарско правило за осъвременяване на пенсиите, българските пенсии са много по-добре. Вчера чета за една 75-годишна госпожа в Русе, дето силният вятър я издухал от балкона. Представяте ли си колко е тежала сиромашката, та да я подеме вятърът… При това е държала и саксия в ръцете си.

«59-годишна жена от Шумен се метна от прозореца на дома си, а 47-годишен мъж от шуменското село Върбица се простреля с ловната си пушка в гърдите», пише «Стандарт». От полицията обяснили, че зад самоубийствата вероятно се крият лични мотиви. Лични, разбира се, остава да са и политически. Друг въпрос е какво причинява личните причини...

«Новозагорци чакат бесило в Малайзия», съобщава «Стандарт» по повод процеса срещу двама българи от Нова Загора, хванати в азиатската страна с амфетки за половин милион долара. И понеже там законът предвиждал смъртно наказание, та затова и заглавието. Липсва само едно «с нетърпение»...

Пък «24 часа» съобщава за княгиня Калина, която чествала 10-годишнината от сватбата си скромно, заради тежкото положение на брат й Кардам, «който е във вегетативно състояние”. Да бяха написали направо, че е зеленчук…

Можеш да си помислиш, че тия от BNews мечтаят за един нов „Лим”…

Но първенството в този жанр е на Bnews, сайта на големия журналист и доброволен сътрудник на режима Бареков. По повод катастрофата на училищен автобус с 30 учители и две деца по пътя Габрово-Боженци, Барекови написали: „Учители екскурзианти катастрофираха с рейса си, за жалост, без жертви.”

После го поправили, но ранобудни читатели вече го бяха пуснали във Фейсбук.

Е те такава свинщина не бях виждал.

Пък „Монитор” забърка направо международен скандал. Взели интервю от немския посланик, обаче така го цензурирали, че той отказал занапред да дава интервюта в наши медии. И им написал писмо, от което разбираме, че обект на вандалската цензура са станали оценките му за свободата на словото, за липсата на прозрачност в собствеността, за опасностите от концентрацията на медиите в ръцете на няколко човека... Все такива неудобни за чорбаджията на „Монитор” въпроси. Но разбрах, че колегите сами са взели решение да го цензурират, а не че Пеевски им е наредил... Така, за по-сигурно.

Вече два пъти съм казвал, но сега ще потретя специално за «Монитор»: „Една жена може да бъде принудена да направи свирка, но гълтането си е личен избор.” Много е грозно да гледаш как гълта насилена журналистика…

Извинявайте. Че се повтарям. За другото не се извинявам, защото колкото и грозно да звучи, е самата истина.

Четвъртък, 1 ноември

Питат Цветанов за осъдените в Малайзия. Вика: «Ако в България можем да кажем, че сме оазис на организираната престъпност или на лица, които се занимават с престъпна дейност, в чужбина нещата са коренно различни…"

И това като ти го каже точно министърът на оазиса... За такива приказки премиерът праща на „постановката „Език мой, враг мой”. То такава постановка няма, но премиерът няма откъде да знае… Цецо трябва друга постановка да гледа: „ Харна глава има, ама е за четири крака поне.” Намекваме, че проблемът е в централата...

От друга страна пък, защо да го крие този оазис? Стана ясно, че и догодина няма да видим Шенген…

Новият конституционен съдия Анастас Анастасов вика пред «Труд»: «Доказахме, че в ГЕРБ не всички са мишоци и има доста свестни хора.»

Доста! Не много, а доста! Което значи, че все пак повечето са мишоци. Думите са много опасно нещо. Дори когато си мислиш, че са ти приятели. В същност, най-вече тогава…

Та за Цецо ставаше дума. Оня ден го слушам да разправя, как много се преувеличавал проблемът с подслушването. Статистиката показвала, че били подслушвани 7800 души, 0.1% от населението. "Имаше, вика, много говорене, че хиляди са хората, които се подслушват…"

Говорене?! Може би специално за него да го кажем словом: седем хиляди и осемстотин. И това е само връхчето на айсберга. Като си направих сметка, през изминалия месец съм говорил с 63 души. Значи, ако аз съм закачен, покрай мен слушат още 63-ма. При такава «норма на печалба» може да се окаже, че са слушани къде половин милион българи.

А министър Игнатов ни успокоява, че нямало опасност даскалите да застареят. Около 60 завършили се борели за едно учителско място.

Според изследване на БСК за последните 4 г. били закрити 400 хил. работни места. През 2008 г. безработните младежи били 12.7%, а обезкуражените, че ще си намерят работа, били 4.3%. През първата половина на 2012 г. безработните младежи вече са 28.4%, а обезкуражените 7.3%. И само 20% от завършващите работели по специалността. Останалите каквото намерят и ако намерят. Та ще се борят не по 60, ами и по 100 ще станат.

Пък в Съединение, премиерът открил училище, което било почнато през 1983 г., но едва властта на ГЕРБ достроила. И в свойствения си шегоубийствен стил рекъл: «Ако учителката по математика е тук, може да сметне, че съм около 29 пъти по-бърз от Станишев. Ние правим училище за една година, другите го започват и не го завършват 29 г…”

Ако се вземе за база 681 година, може да се види, че по отношение на строителството на българската държава премиерът е 1331 пъти по-бърз от Станишев. Ще кажете какво общо има Станишев с 681 г.? Ми каквото и с 1983 г.

Дето викаше един пич, „Клоуните са обикновени хора като вас и мен, само че по-тежки случаи.”

Даже много тежки случаи.

Интервю на видната юристка за новия НК пред в. «24 часа», в което колегата Бакалов забеляза цели пасажи, преписани от в. «Труд».

Навремето брахме доста срам покрай пазарджишката юридическа школа. Но в сравнение с монтанската, ние сме направо

корифеи. Най-изявената деятелка на тази школа, Фидосова, написала писмо на Барозу в защита на избора на Венета Марковска в КС: "На заседание на Комисията по правни въпроси, проведено на 1.11.2012 г., беше изслушана г-жа Марковска, която подчерта, че полученият сигнал е донос, засяга въпроси касаещи семейното и имотното й състояние…» Добре, че Барозу не ни разбира езика, щото цялото писмо е издържано в стилистиката на петокласничка от малцинствените групи.

Освен това полученият сигнал не е донос, а разследване на в. „Капитал” и „Медиапул” от 2010 г. И Цветанов лично е признал пред "Медиапул": "Знам, че един от заместниците ми се е срещал с Марковска по нейно искане, защото жалбоподателят живее на семейни начала с Марковска". Вчера го призна и зам.-министър Веселин Вучков, който се е срещал с нея в присъствието на Павлин Димитров. А тя разправя, че й бил само познат, в чиято кола си забравила пропуска… И изобщо ела ме ритни…

Петък, 2 ноември

Френският "Льо Поан" съобщава, че парашутистите, които се приземиха в люцерната край Коиловци, не били екстремни спортисти както ни менти Цецо, а френски командоси от разузнаването, които правели тренировки. Но се нахендрили на трима пияни българи, които ги взели за крадци и ги спукали от бой. Хем са били пет на трима в полза на командосите. Двама от чужденците са ранени в краката, един е със счупен нос, а останалите двама избягали в панически порядък.

Сега като си мисля, може и да е верно, че шопите навремето са спрели Наполеон на Вакарел... И вероятно от тогава датира традицията някои българи да кръщават децата си Наполеон. Чел съм, че в Поликраище например са живели цели осем Наполеона и две Наполеонки. В момента имало двама живи.

Още един тест за това дали две нули значат нещо… Коалиция «Ярешки» в неделя става реалност.

Никой не е толкова бърз, че да избяга от миналото си.

Пък оня ден Парламентарната комисия «Антимафия» решила да не разглежда няколко сигнала на Яне срещу Бойко, защото „сигнализаторът” отказал да се яви на изслушването. Неудобно му станало, щото в единия сигнал се твърдяло, че премиерът е свързан с контрабандата на амфетамини и има сериозни връзки с мафията. Това е писано по времето, когато Я.Я. искаше да уволнява премиера…

Таш… г-жа Иванова, синът ми тръгнал по курви, случайно да е у вас…

Но не бойте се братя. Оня ден «Новинар» писа: „Извънземните идват през ноември». А вече сме ноември. Във всеки един момент зелените човечета могат да дойдат. Пък други разправят, че зелените човечета в същност били червени. И идвали червените човечета...

……….

* Столарски е бил агент ДС с псевдоним Митко. Вербуван е 1988 година. Комисията по досиетата разполагала с данни за принадлежност на Столарски към службите и след 10 ноември 1989 г.

 

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!