Из делниците на един луд (27 април-1 май )

Тони Филипов, д-р 04 май 2015 в 12:28 14359 4

Понеделник, 27 април

СГС обяви КТБ в несъстоятелност с начална дата на неплатежоспособността 6 ноември 2014 г., когато ѝ е отнет лицензът. Съдът отхвърлил датата 30 септември, за която настояваше БНБ. Според съдиите излиза, че от края на юни до началото на ноември банката е била платежоспособна и БНБ е разполагала с достатъчно инструменти, за да я оздрави. Можела е например да нареди принудително увеличаване на капитала. Обаче, както добре знаем, целта беше съвсем друга.

Датата на несъстоятелността е важна, а за някои и много важна. Всички цесии, които са направени преди нея, остават валидни, а тези след нея гризат дръвцето. От 852 млн. лв. цесии, 550 млн. са направени след 30 септември. За такава сума може да се купи цялата съдебна система у нас…

Допускам скоро да разберем и на какво се дължи нежеланието на БНБ и Искров да се опитат да спасят банката. Не знам дали има връзка с горното, но финансисти съобщили на Фрогнюз, че вероятно банката, към която са извършвани парични преводи по сметка на Искров е Federal Bank of the Middle East Ltd, обявена от МФ на САЩ за перачница. Фрогнюз знаели и от коя българска банка са транзитирани сумите, но я пазят в тайна. Интересното дали в ДАНС знаят. Досега не се е чуло прокуратурата, ДАНС, финансовото разузнаване да проявят поне чисто човешко любопитство по този грандиозен скандал.

Министър Горанов се кълне, че всички сделки, които увреждат масата на несъстоятелността или привилегироват някои кредитори, ще бъдат оспорени в съда: „Без значение дали това е Вежди Рашидов, дали е някой друг повече или по-малко известен гражданин...”

Айде, Веждито пак ще вие като флекс… И тоя път наистина може да отиде до края на себе си. В смисъл да си посегне.


Бойко и Тетка спасяват Веждито

Но разбира се, това ще стане след като съдът се произнесе. А съдът не винаги се произнася според очакванията, па и според законите. Колегата Иван Бакалов описва нашироко делото на “Месокомбинат Варна” АД срещу Петя Славова и “Инвестбанк” за 9 млн. лв., източени от сметката на фирмата в банката и от банката. През 2014 г. главният ищец, собственикът на фирмата Борислав Манджуков, е убит. Делото продължава майка му и СГС осъжда “Инвестбанк” да възстанови източените пари. Славова обжалва в САС. На делото обаче от името на ищеца се явява менте адвокат, показва фалшиви пълномощни и решение на борда на директорите на месокомбината, че се отказват от спечелените на първа инстанция 9 млн. лв. Истинският адвокат иска отлагане на делото, призоваване на клиента му пред съда, експертиза на подписите… Но вместо това единствено разумно решение, председателят на съдебния състав Стефан Гроздев, който в момента е ВРИД на САС, приема документите на лъжеадвоката и прекратява делото. И Петя Славова черпи.

Това не са просто гнили ябълки. Този съдебен състав е произвел престъпен състав.

Лани бившият главен мюфтия Недим Генджев прокле съдия Гроздев с най-тежката клетва в исляма "Ляанет дуа". Щото отсъдил, че легитимен главен мюфтия е не той, а Мустафа Хаджи. Ходжите викат, че решението било мотивирано с 350 хил. евро, а Гроздев бил "олицетворение на магистратската зависимост от модела "КОЙ", който няма нищо общо с Борисов… Генджев разправяше как през 2011 г. му се обадил министърът на външните работи Николай Младенов и му казал да напусне мюфтийството, щото Ердоган се бил обадил на Бойко, че не го иска. „Аз му казах: Сиктир бе, педераст! Казах му го по телефона. Той е такъв.” Два часа по-късно в мюфтийството пристигнал градският прокурор Кокинов и Генджев го проклел до един месец да не е вече на тоя пост. Клетвата малко се позабави, но все пак се сбъдна. Но Гроздев засега не го лови…

Не става с клетви, трябва нещо по-така… Чел съм, че султан Мехмед Завоевателя никога не обвинявал несправедливите съдии. Просто заповядвал да им одерат кожата, казвайки: „Ако им порасте нова кожа, провинението им ще бъде опростено.” Или пък затваряли съдията и осъдения в една килия, в която има скрит бръснач. И който пръв намери бръснача, той е прав.

Та нещо такова…

Вторник, 28 април

Сайтът на Христо Христов desebg.com публикува цялото досие на разузнавача Велизар Енчев. Оказва се, че Велизар не е бил само разузнавач, но и доносник. Писал е за състудентите си Веселина Седларска, Радосвет Банков и др.

Аман от ченгета вече! А скрийте се, бе!

Тия едва ли не си мислят, че ще останем без политици, ако не са те да ни захранват с кадри! И бързат, бързат… Дето викат турците, нима новият керван трябва да чака да засъхнат камилските лайна от стария?

Ама лайна да видиш… Сметната палата проявява нездрав интерес към приходите на Атака и по-специално към тези от членски внос. Записали, че са получили 1 293 000 лв. под формата на членски внос. Ще излезе, че Сидеров е минал БСП по членска маса. Като наблюдавам червените как копат надолу, нямам съмнение, че и това ще стане. Но все още не е станало. При това този ръст на членския внос на Атака е станал през последните две години. През 2013 г. партията е получила 150 хил. лв., през 2014 - 370 хил. лв., 2015 - 1.3 млн. лева. Но може и да са рубли, не се знае… Важното е, че растат в геометрична прогресия. Догодина може да ни изненада с 5-6 млн. Сидеров е получил и 726 хил. лв. от дарители и 3.2 млн. от държавната субсидия. Дето се вика, нека му е зле.

Много са ни хитри депутатите, като листни въшки са хитри. По балкански хитри! НС призна „масово изтребление” на арменците в Османската империя в периода 1915-1922 г. и обявява 24 април за ден на възпоминание на жертвите. „Масово изтребление”, а не геноцид! Може на някоя проста герберска кратуна да ѝ изглежда почти същото, ама не е! Главният гербер обясни тая малка хитрост така: "Те (Турция) направиха жестове към нас с износа на месо, когато контрасанкциите на Русия ни удариха много…"

Ето това имахме предвид, когато казахме навремето, че Борисов прави само две грешки: във вътрешната политика и във външната политика.

Сряда, 29 април

Борисов посъветва Вежди Рашидов: „Да иде и да гледа постановката „Език мой, враг мой” и да се поучи от мен. Мълчиш, работиш и оттам нататък делата да говорят…"

Ако това е мълчанието, бедна ми е фантазията, какво точно е говоренето… Както и да е. Не мисля обаче, че проблемът на Вежди е на ниво език. По-нагоре е. И даже и да има някъде постановка „Език мой…”, няма да му е от полза. Лично ние препоръчваме „От ума си тегли” по Грибоедов. Доколкото знаем, играят я децата от Театрално студио “Смехурко” в Банкя. Таман и наръчно… (Абсолютно независимо от нас и Любослава Русева е стигнала до същия извод.) Освен това струва ни се малко нахално, дето премиерът праща на театър човека, който го заведе за пръв път в храма на Мелпомена. Но това Вежди да си му го каже. Ако събере кураж, де…

Светът е пълен с нахалници.

„Договорът за депозит на Иван Костов в КТБ е бил подменен”, пише „Труд”. Оригиналният му договор бил преференциален, с особено висока лихва, договорена лично с банкера Василев. Това означава, че по закон той не би имал право да получи гарантираната сума от 100 000 евро, както и да прави прихващания на горницата. За тази фалшификация Костов бил подпомогнат от един от квесторите в банката.

Като питали Костаки какъв му е договорът, той рекъл: „Договорът е такъв, какъвто е…” Което не означава, че е такъв, какъвто е бил.


Сн. Хр. Комарницки, в. „Сега”

Ако това се окаже вярно, то ще бъде венецът на политическата кариера и житейския път на Иван Йорданов Костов. И тогава ще мога с чиста съвест да го нарека мошеник. Но дали ще се докаже и как ще разберем, че се е доказало…

Мъж от Любимец гръмнал тъща си и сестра й с два изстрела. 42-годишният Димитър стрелял от голямо разстояние с дребни сачми за пъдпъдъци, поради което двете жени се отървали само с наранявания. Една сачма заседнала подкожно в корема на тъщата, една в коляното на сестра ѝ. Явно е искал само да ги сплаши. Когато един зет има сериозни намерения, той използва бренеке и се приближава максимално близо до обекта. И предварително измисля някаква легенда. Преди години един в с. Дрен, Радомирско, надупчи тъща си със сачми. И обясни, че стрелял по врабчета, и не видял, че бабата е горе на черешата. Е, не му се размина, щото и той не беше дообмислил всичко. Следствието показа, че е стрелял с 13 нули, което е сачма за глиган, докато врабче се бие с №11. Явно не е имал време да презарежда, щял да изпусне сгодния случай.

В поучителната литература такива хора се наричат лоши. Например отец Браун на Честъртън казва: „Думата „добър" има много значения. Например, ако човек застреля тъща си от разстояние петстотин метра, аз бих го нарекъл „добър стрелец", но не и „добър човек". Но в живота е по-различно. Не бих бързал само от една такава постъпка да определям човека като лош. Трябва да познавам и опонента му. Щото какви дзверове има…

Четвъртък, 30 април

Софийският градски съд оправда бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев по делото „Батко и братко”. Там дето беше дал на браточките си поръчки за 120 млн. лв. Тогава, както помните, Брюксел си взе бележка и ни спря 165 млн. евро по ИСПА и ФАР. Прокуратурата му искаше 5 г. затвор, което е нищо и половина за тия пари. Но съдия Петя Крънчева, зам.-председател на СГС, отсъди невинен.

Не, с обикновена реформа няма да стане. Май наистина ще трябва калашник, или поне яка гьостерица неокастрена!

„Бориса Тютюнджиева обича да се разхожда чисто гола в градината си”, съобщава „24 часа”. Доколкото знам, тази Бориса е гадже или конкубинка, не знам точно, но в някаква степен на интимност с Андрей Арнаудов. Наскоро била избрана за най-сексапилната българка. Кой я е избрал също не мога да ви кажа. Но най-тъжното е, че не мога да ви кажа и къде се намира градината, където се разхожда гола. И навярно щеше да е по-добре изобщо да не ви бях правил скомина. Не ли?

Поне да сте наясно какво изпускате…

Пенсиите, знаете ли как отговаря тази мома на обвиненията, че харчела като уазка? ”Няма да лъжа – харча, но и изкарвам. Те нали парите са затова реално. Няма да ги кътам до старини, за да ги харчи някой друг накрая. Не, мерси!”.

Пенсиите! Ваше е само това, което изядете и изпиете. И то само за малко… Трябват ви един кат нови дрехи и хиляда лева за едно скромно, отговарящо на живота ви, погребение. Останалото сте длъжни да отдадете на душата си.

Редовният секс води до повишаване на заплатата, твърдят британски учени, цитирани от „Новинар”. УчЕните анализирали кариерното развитие на 7500 души, сравнявайки го със сексуалния им живот. И установили, че тези, които правят често любов, имат с 4,5% по-висок доход от сексуалните въздържатели.

Глупости на търкалета. Може и да получаваш повече, но ако си чукаш шефката. При това положение 4.5% са малко. Всъщност, то зависи от шефката, де… Има няколко столични вестника, в които подчинените доброволно се отказват от тия допълнителни 4.5%, даже и от част от редовните са готови да се откажат… Не всички могат като премиера. В журналистическия фолклор се разказва как Бойко се похвалил пред приятели: „С Х всеки може, ама да видиш с Y…” Където „Х” била „известна млада журналистка, а „Y” – също известна, но далеч от сексапила медийна шефка на средна възраст”. Най-често нейните служители са готови да се откажат от част от заслуженото си възнаграждение… Ако премиерът и там се е разписал, направо му свалям капа.

Петък, 1 май

Светият синод на БПЦ обяви официално Симеон Сакскобургготски за цар на българите. По предложение на Пловдивския Николай митрополитите решили на всяко богослужение той да се споменава като „благоверен цар на българите Симеон“.

Загубихте, братя, в мое лице един българин. Тоя не може да ми е цар по един милион причини! Първо, той никога не е бил цар, защото не е коронясван, не се е клел пред НС. Второ, щото съм републиканец. При републиката всеки може да стане президент. Вярвам, че като гледате сегашната ряпа в Белата кукя, ще ми повярвате, че наистина всеки може. Докато наследствената монархия ми отказва правото да поведа народа си. Трето, смятам, че Величеството е дребен шмекер. Ако вземе да иде и на парада в Москва, както се говори, ще докаже и една друга връзка, която колегата Минчев му приписа още когато идваше – човек на КГБ… Дали пък не е точно това причината, та неговите хора се заеха да го отриват? Щото, ако при сегашния си статут иде в Москва, ще представлява само себе и си и доня Маргарита. А като признат от БПЦ цар, ще го приеме поне руският патриарх.

Не е истина, уважаеми читатели! Не е истина, ако и да се случи пред очите ми. И не само аз не вярвам, но и Анка и Виктор още не могат да повярват на ушите си. В студиото им д-р Иван Колчаков, член на ръководството на „Софиямед”, заяви по повод пребитото от акушерка бебе: „Този случай бе страхотна реклама. Знаете, че лоша реклама няма". Анка получи афазия. Такава наглост ти удря едновременно и зоната на Брока, и зоната на Вернике, а който има повече зони и тях му удря… А когато Виктор каза, че от апаратната тежко пъшкат и повтарят „Ужас, Ужас…”, докторът рече, че се пошегувал. При което, дори и да сме имал известни съмнения, че е пълен малоумник, отпаднаха… Тук вероятно отец Браун би казал, че може да си добър лекар и същевременно да си прост човек. Ама много прост, прост като кирка.

Господа, опитайте с изнасилване! Например на някоя бременна. Едно яко изнасилване до помятане! Тогава ще ви се направи реклама не само в България, ами и по целия бел свят! Може и убийство, ама истинско, не по непредпазливост или немарливост. С ортопедичното чукче или друг някакъв медицински инструментариум…

Де, гиди, пазарджишки тъпанари! И този Колчаков беше областен и кмет на Пазарджик, зам.-председател и секретар на СДС, депутат! Представяте ли си? Щото на мен ми е трудно…

И изобщо тия дни се разкри една яка пазарджишка мафия. Сегашният кмет на Пазарджик Попов държал в София, в затворен комплекс, два съединени апартамента на „Заводски строежи” Пазарджик. Фирмата е на д-р Михаил Тиков, собственик на „Софиямед”. Той построи и новата автогара в Пазарджик, открита тържествено от кмета Попов и Бойко Борисов. Всъщност, Бойко трябваше да присъства и на откриването на „Софиямед” през 2012 г., но му се наложи да иде на мач в Правец, затова отиде само Десито. Пък Колчаков, като му свърши кметският мандат, стана председател на УС на МЦ „Здраве” в Пазарджик и шеф на ” Евроинс здравно осигуряване” АД, собственост на същия бизнесмен. „Здраве” беше първата приватизирана болница у нас. По случайност това стана при кметуването на Колчаков.

През 2007 г. Колчаков каза: „Без да звучи претенциозно, аз от много време съм една от топлите връзки между ГЕРБ и СДС.” В оня момент на подем на Борисов това прозвуча малко като сублингвално изпълнение, както казват докторите, когато предписват нещо за смучене. Но днес нещата вече си идват по местата. Още при откриването си «Софиямед» получи 10 млн. от Здравната каса, взети от орязания бюджет на държавните и общинските клиники в София. Малко преди това полицията обискира хотел „Хебър" и МБАЛ „Здраве" по съмнение в търговия с влияние и източване на касата. Но това не спря тогавашния управител на НЗОК д-р Пламен Цеков да присъства на откриването на «Софиямед»...

Лани болницата е получила 27.4 млн. от касата. Оня ден НС на НЗОК отложи отпускането на едни допълнителни 34.5 млн. лв. на болниците, които имат спешна помощ. Вероятно заради скандала със „Софиямед”, защото и там болницата на д-р Тиков беше първа жичка за водичка – с 3.5 млн. лв. Следвана от МЦ „Здраве” с 3 млн. Двете болници вземат почти 20% от кинтите! А „Пирогов”, дето всички припкаме като видим зор, се надаше на едни пършиви 1.4 млн. Управител на «Софиямед» в момента е бившият зам.-министър на здравето в правителството на ГЕРБ д-р Михаил Зортев. От юли 2012 г. до юни 2013 г. управител е бил сегашният зам-министър Бойко Пенков.

А на вас, уважаеми читатели, честит празник на труда!

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови