Божидар Димитров: За "македонството" на Кирил и Методий

Божидар Димитров 04 септември 2014 в 18:16 11827 17

Достигна до мен идеята на Чешката национална телевизия да прави филм за македонците Св. св. Кирил и Методий и за македонската им азбука, който ще бъде финансово подпомогнат от Скопие. Така се прави - ако искаш да пропагандираш една фалшива „национална” идея, наемаш чужди журналисти, кинаджии дори и учени. Плащаш им и те свършват работа.

В Прага има силен византинистичен научен център. Има си и реномиран в световната наука годишник, наречен „Византино славика”. Кинаджиите от Прага могат да отидат в този център и да попитат има ли в ІХ век понятие „македонец” и „македонска азбука”. Там учените сигурно щяха да ги погледнат като шашави, но кинаджиите не са ходили там.

Могат и в днешна Македония да отидат. Да речем в която и да е църква в Македония преди 1944 г. и ще видят две неща. Първо – че на всички икони има определение за светите братя: „Български просветители”. Най-старата е в с. Курбиново на Преспанското езеро. Тя е от 1092 г. и надписът е на гръцки език, правен от византиец. Той гласи „Агиос Кирилос и Мефодиос – дидаскалой вулгарон” (Светите Кирил и Методий – учители на българите). На всички други икони (те са от епохата на Възраждането) надписите по иконите са: „Свети Кирил и Методий - български просветители. Тия же създадоха азбуката българска”.

Етнонимът на много места е изтрит, замазан с черна боя или закрит с лейкопласт. Другаде обаче си стои, няма да кажа в кои църкви, за да не го унищожат и там. Както направиха след мои съобщения в църквите „Св. Неделя” в Битоля, „Свети Панталеймон” във Велес, и „Св. Йоаким Осоговски” в Крива Паланка.

Но и още нещо ще видят. В иконографията Кирил и Методий държат свитък с азбуката. Нека сравнят интересуващите се колко букви от нея липсват в съвременната македонска азбука и колко в българската. Нали знаете отговора. Тъжно е, но във всички македонски църкви Кирил и Методий държат в ръце българската азбука, няма как да държат азбука с буквите на сърбина Вук Караджич – живял и творил е 1000 години след тях. Впрочем нищо чудно в някоя нова църква в Скопско и това да го има – Кирил и Методий да се фукат от иконата или фреската с азбуката на Вук Караджич.

А иначе си имаме чудни съюзници в лицето на Чехия – и по НАТО и по ЕС. Не ни стигаше, че ни дере ЧЕЗ, а сега и Чешката национална телевизия.

Що се отнася до Вселенския патриарх познавам отлично неговите възгледи за македонизма (крайно отрицателни) и смятам, че твърденията на скопските медии са една безсрамна манипулация, която ще бъде скоро опровергана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!