Съставени са първите подробни карти на тъмната материя

Наука ОFFNews 14 април 2015 в 11:38 4668 0

Снимка Dark Energy Survey

Учените от групата Dark Energy Survey ("изследване на тъмната енергия") са пуснали първата от серия карти на тъмната материя в космоса. Тези карти, създадени с един от най-мощните цифрови фотоапарати в света, са най-големите свързани карти, създадени с такова ниво на детайлност и ще помогнат в разбирането за ролята на тъмната материя във формирането на галактиките.

Анализът на струпванията тъмна материя в картите ще позволи на учените да изследват естеството на мистериозната тъмна енергия, за която се смята, че е причина за ускореното разширение на Вселената, съобщи официалният сайт на  Fermi National Accelerator Laboratory (Fermilab).

Новите карти са били представени днес на априлското заседание на Американското физическо дружество в Балтимор, Мериленд. Те са създадени с помощта на данни, заснети с Dark Energy Camera - DECam (фотоапарат за заснемане на тъмна енергия), устройство за възпроизвеждане на 570-мегапикселови изображения, основен инструмент на Dark Energy Survey  (DES).

Тъмната материя, мистериозната субстанция, която съставлява около една четвърт от Вселената, е невидима дори за най-чувствителните астрономически инструменти, защото тя не излъчва или поглъща светлина. Но нейните ефекти може да се видят чрез изучаване на един феномен, наречен гравитационна леща - когато гравитационното притегляне на звезда, галактика, галактически куп или струпване на тъмна материя изкривява с гравитационното си поле траекторията на електромагнитните излъчвания подобно на изкривяването на светлинен лъч от обикновена леща.

Разбирането на ролята на тъмната материя е част от програмата за научни изследвания, които имат за задача да се определи количествено ролята на тъмна енергия, което е крайната цел на изследването.

Цветовата схема представя масовата плътност: червено и жълто представят райони с по-плътна материя. Картите на тъмната материя отразяват актуалната картина на разпределението на масата във Вселената. Клъстерите галактики са представени от сиви точки на картата - по-големите кръгове представляват по-големи групи. Тази карта обхваща три процента от площта на небето, а DES има намерение да успее да документира цялото небе за повече от пет години. Снимка: Dark Energy Survey

Този анализ е воден от Вину Викрам (Vinu Vikram) от Argonne National Laboratory и Университета на Пенсилвания и Чихуей Чанг (Chihway Chang) от ETH Цюрих. Викрам, Чанг и техните сътрудници от други институции на DES са работили повече от година по съставянето и проверката на картите.

"Ние измерихме едва доловими изкривявания във формите на около 2 милиона галактики за да съставим тези нови карти," каза Викрам. "Те са доказателство не само за чувствителността на Dark Energy Camera (фотоапарата за тъмна енергия), но и за усърдната работа на нашия екип."

Фотоапаратът DECam е конструиран и изпитан в Fermi National Accelerator Laboratory към Департамента по енергетика на САЩ и сега се монтира на 4-метровия телескоп в обсерваторията в Чили. Данните са обработени от Националния център за суперкомпютърни приложения в Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн.

Групата за изследване на тъмната енергия (DES) е създадена за да вникне в прицините за ускоряване на Вселената и да спомогне за разкриване същността на тъмната енергия чрез проучване на 14 милиарда години космическа експанзия. Повече от 120 учени от 23 институции от САЩ, Испания, Обединеното кралство, Бразилия и Германия работят по проекта. 

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови