Кой е най-големият организъм на Земята

ОFFNews 25 ноември 2014 в 14:46 15083 2

Да се определи кой е най-големият организъм изглежда проста задача - теглите, мерите и става ясно кой е най-голям. Доскоро за най-големи бяха смятани китовете, слоновете, гигантските секвои, а също и огромните динозаври. Но сега, въоръжени с инструментите за генетичен анализ, учените се изкушават да определят като един организъм нещо, което е генетично единно, но се е разпростряло на голяма площ и дори не може да се обхване цялото с поглед.

Така хората бяха изненадани да научат, че вкусните гъби, намерени в гората в щата Мичиган са видимите проявления на една генетично единна гигантска гъба. Тя е разпростирала пипалата си под земята повече от 1500 години, може би дори десет хиляди години! Тази мега-гъба сега обхваща повече от 30 акра и тежи 100 тона!

Но излезе, че това не е най-големият екземпляр. Наскоро iflscience съобщи, че има по-сериозен претендент за титлата най-голям организъм на Земята - вид гъба - Armillaria, родствена на пънчушката, живееща в Сините планини на щата Орегон. Тази внушителна гъба заема почти 2400 акра (965хектара) на площ по-голяма от 1665 футболни игрища.

Учените смятат, че може да има и още по-големи гъби, които лежат неразкрити другаде. Откритието отново разпали дебата за това какво представлява един организъм. Дали така може да се нарече всяка група от генетично идентични клетки, които могат да си комуникират една с друга и да имат една обща цел?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!