Две отровни риби фугу са уловени в Черно море

OFFNews 27 ноември 2014 в 08:42 37682 4

Снимка РИА Новости

Рибари са уловили в залива край Севастопол два екземпляра от смъртоносно отровен вид риба, японската риба балон, съобщава РИА Новости.

"В Черно море никога по-рано не са се появявали риби от семейство Tetraodontidae или както често ги наричат - фугу - казва Александър Болтачев от Института по биология на Южните морета в Севастопол. Той предполага, че са стигнали до бреговете на Крим през проливите на Егейско море.

Една от двете риби е уловена в началото на ноември от служител на местния аквариум от пристанищния кей на Севастопол, а другата е хваната от рибар на няколко метра от брега. Понастоящем рибите са в лабораторията на Института и неговите сътруднили предстои да научат как са се адаптирали тези нови обитатели на Черно море, с какво се хранят тук, както и какво ще е въздействието, което ще окажат в новата среда.

Според Александър Болтачев опасната риба вече е широко разпространена в Средиземно море, но това едва ли ще стане в Черно море заради по-ниските температури през зимата. Появата на риба балон в севастополския залив е истинска загадка.

"Очевидно е, че двата екземпляра са тук от няколко месеца. Как са успяли да стигнат до тук, може би никога няма да разберем. Тези риби предпочитат топлите тропически води, а последните три седмици температурата на водата край бреговете на Севастопол рязко се понижи", отбеляза Александър Болтачев.

"Навлизането на атлантически риби в нашето море става често, те могат да останат с месеци и години. Но това не означава, че могат да се развъждат тук", заяви най-старият рибен генетик у нас, проф. Иван Доброволов от Института по океанология, цитиран от „24 часа".

Рибата балон едва ли ще се развъди в Черно море, защото дори и да хвърли хайвер, той ще падне на дъното, тъй като водата в нашето море е два пъти по-слабо солена. Освен това, сероводородът на големи дълбочини от 200 м унищожава всички живи организми.

"Вече е имало случаи на нашествие по нашите брегове от океана дори на китове и океански акули. Единственият чужд вид, който е дал поколение, е кефалът от Китайско море соу-ю. Още не е сигурно дали и наричаният от нашите рибари "жълтур" дава поколения. Вече десетилетия руснаците ме молят да свидетелствам дали има излюпени малки китайски кефалчета, но и аз нямам твърди доказателства за това", добави проф. Доброволов.

Рибата балон или позната още като "фугу" е най-отровната риба, използвана за храна. Твърди се, че е опасно не месото, а част от вътрешните органи, кожата, хрилете, опашката и перките, в които всъщност се съдържа отровата ù - токсинът Тетродотоксин. По-малко от 0,1 грама от тази отрова са достатъчни, за да убият възрастен човек за по-малко от 20 минути. Тя предизвиква мускулна парализа, дихателни нарушения и сърдечно-съдова недостатъчност. Отровата на рибата е 160 000 пъти по-силна от кокаина. В Япония и Корея обаче тя се води деликатес, но задължително условие е да бъде приготвена от професионални готвачи. Именно дипломираните майстор-готвачи определят индивидуалната доза за всеки клиент. Ритуалът изисква самият готвач да поднесе хапката в устата на клиента. Ако случайно се стигне до фатален край, в защита на своята чест, майсторът-готвач си прави харакири (японско ритуално самоубийство). Съществуват над 100 вида "риба балон", като около 38 от тях се срещат по крайбрежието на Япония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови