Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори

Голям метеорит прелетя над Мурманск

OFFNews 20 април 2014 в 19:42 7848 1

Голям метеорит прелетя над руския град Мурманск, разположен на Колския полуостров в Далечния север.

В каналите за видеосподеляне се появиха десетки клипове, заснети с телефони и видеорегистратори нa автомобилите. Явлението е станало в 2:13:50 ч местно време на 19 април.

Според разказите на очевидците, въпреки ярката светлина, не се е чул никакъв звук, от което се прави извода, че вероятно метеоритът се е взривил в най-горните слоеве на атмосферата.

Засега не мога да твърдя дало това е бил метеорит, събираме и обработваме информация. Когато се прояснят детайлите ще ви съобщим, е заявил пред kp.ru, шефът на мурманския филиал на общественото научно-изследователско дружество "Космопоиск" Вадим Чернобров.

Според учените от местното астрономо-геодезическо дружество към руската Академия на науките жителите на Колския полуостров са наблюдавали метеорит от потока Лириди, който лети към Земята откъм съзвездието Лира.

Пикът на това този космическо явление ще е в нощта на понеделник срещу вторник. Метеоритите от този поток не представляват опасност за жителите на Земята, тъй като не са големи и изгарят напълно в атмосферата.

През февруари миналата година голям метеорит експлоадира над руския град Челябинск. Над 1500 души бяха леко ранени - главно от стъкла от счупените прозорци.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови