БГ учени показват как телефонът измества лекаря

OFFNews 10 април 2014 в 13:04 2460 1

Как да следим здравословното си състояние чрез нашия смартфон – това ще покаже български специалист по технологии на бъдещето по време на Софийския фестивал на науката 8 - 11 май 2014г.

На 11 май от 16.30 часа на сцена „Арена“ (пред централния вход на Театър София) докторът по приложна биофизика Иван Димов от университета Станфод, САЩ ще разкаже за медицинските технологии на бъдещето. Зрителите на презентацията, която е със свободен достъп, ще разберат и как смартфонът може да замени медицинската апаратура и дистанционно да идентифицира болестни ДНК-маркери и да разчита физиологичното ни състояние. Презентацията е на тема „Завръщане в бъдещето“ и се осъществява в рамките на Софийския фестивал на науката в партньорството на Администрацията на президента на България.

Всички лектори в презентацията са лауреати на наградата „Джон Атанасов“. Призовете се връчва всяка година от държавния глава от 2013 г. насам. В рамките на „Завръщане в бъдещето“ д-р Петър Кормушев (Италиански институт по технологии, Италия) и д-р Кузман Ганчев (Google, САЩ) ще покажат как се „самообучават“ роботите. Разработки в компютърната лингвистика и нейното място в дигиталната революция ще представят д-р Преслав Наков (Qatar Foundation, Катар) и д-р Ивелина Стоянова (БАН).

На 8 май, отново в рамките на Софийския фестивал на науката, друг лауреат на президентската награда „Джон Атанасов“ – Светлин Наков, ще разкаже как младите програмисти могат да станат успешни предприемачи. Докторантът по информатика ще разкаже за опита си в лекцията „Професия програмист“, от 16.00 ч. на лятната сцена на Театър „София“, която също е с безплатен достъп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!