Само това ли ще направим за Меган?

Мая Младенова 26 февруари 2014 в 16:22 8500 18

Меган все още в прегръдките на майка си Елисавета Попова
Меган - тук все още в прегръдките на майка си Елисавета Попова

Сериозно, само това ли ще направим за Меган?

След две седмици едно българче вероятно ще бъде отнето завинаги от семейството си и ще бъде осиновено от британци.
Въпреки че има жива и любяща майка.
Въпреки че има живи и любящи баба и дядо.
Въпреки че никой от тях не се е отказал от грижи за него.
Това не е песимистична прогноза, а много, много възможен изход. Един чудовищен сценарий, чийто финален епизод е вече заснет. Предстои само последното заседание на съда и финализиране на процедурата по осиновяване.

Само зрители ли ще бъдем тогава?

Какво направихме, за да не загубим това българско дете?

Ако не се запитаме сега, само на крачка от необратимия финал, скоро няма да има смисъл и от всичките усилия на света.

От отговор на ДАЗД (Държавната агенция за закрила на детето) до ОFFNews става ясно, че за последната година и малко страната ни е защитила двегодишното българче по следния начин:

1. Специален доклад (от дирекция „Социално подпомагане“-гр. Тервел, пратен до съда в Кеймбридж);
2. Становище на ДАЗД (за несъгласие с направения от английски социални работици такъв за способността на бабата и дядото на Меган да отглеждат внучката си);
3. Съвместно изследване на обстоятелствата по случая на експерти от ДАЗД, МВнР и МП. Последните установили, че НЕ Е предоставена правна помощ на бабата от английската страна. (Но такава не е предоставена и от българската! - б.а.)
4. Българската държава отказва да бъде страна по делото за попечителство на Меган, но уверява, че „ще подкрепим г-жа Попова и Меган в случай, че британският съд вземе решение да върне детето в Р България.“

В последното изречения няма грешка. ДАЗД уверява, че ще я подкрепи майката, ако съдът отсъди в нейна полза?! А ако процесът не върви в нейна полза?

Усилията на британската социална и правосъдна система да защити едно детето, което смята, че е в риск, са вероятно похвални. Няма индикации за подобно старание от страна на българската.

Хиляди хора са се записали във фейсбук групата "Да помогнем на Меган да се върне при майка си". В същото врме на двата протеста, организирани по случая пред Министерството на правосъдието и пред британското посолство в София, присъстваха едва шепа активисти. Те чакат от правителството не становища, доклади и междуведомствени консултации, а конкретни действия. Дори ги посочват черно на бяло, като цитират аналогичен случай със словашки деца. С конституирането на словашката държава като страна по делото Върховният съд във Великобритания отменя решение на предишната инстанция за извеждане на две деца от семейството им и последвалата процедура по осиновяване, като окончателното решение на съда е да върне децата при баба им в Словакия. На страната на бабата застава именно словашката държава.

Какво пречи да се ползва този опит?

Отговор няма. 

Може би Меган наистина е била в риск. А може би една българска майка заслужава нашата подкрепа СЕГА. След седмица-две ще е късно. 

Да си припомним случая с Гери, която един също толкова безнадежден юридически казус бе на път да изпрати на съд в САЩ, далеч от двете й невръстни деца.

Тогава успяхме - Гери е в София, с децата си.
Защо да не успеем и сега?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!