Йонко Грозев: Десетина от Гражданския съвет на РБ искат да са в листите

Георги Савчев 08 август 2014 в 20:57 10690 4

Йонко Грозев

Йонко Грозев е зам.-председател на „Движение България на гражданите“. Ръководител на секторна група "Съдебна реформа, Конституция" в партията. Пред OFFNews.bg той коментира политическите процеси от последната седмица в Реформаторския блок, както и дискусиите за избор на лидер на съюза и за сътрудничеството с ГЕРБ.

През седмицата взехте решение Реформаторският блок да се ръководи от оперативно ръководство. Кой влиза в оперативното ръководство?

На практика решението е в посока изчистване на структурата на управление, като оперативното ръководство, което досега се осъществяваше от Изпълнителен съвет с по-голям брой членове, сега ще бъде съсредоточено в председателството. В председателството са председателите на партиите и един представител на Гражданския съвет, който в момента е проф. Танев. Това е от гледна точка на оптимизиране на работата на блока и намаляване на вътрешни недоразумения, които са резултат по-скоро от големия брой участници в управителните органи. Реформаторският блок се състои от пет партии и гражданска квота - нещо, което прави Изпълнителния съвет, който досега беше оперативният орган, доста по-голям и не толкова ефективен.

Тоест сега Оперативното ръководство ще е във формат 5 + 1: петимата лидери на партиите в Реформаторския блок плюс един представител на Гражданския съвет?

Да. Смятаме, че така ще се минимализират в най-голяма степен недоразуменията, породени по-скоро от лоша комуникация, поради големия брой хора, не поради някакви други причини.

Очаквате ли на съюзния конгрес през септември, на който ще бъде избран председател на РБ, освен кандидатурата на Радан Кънев да се издигнат и други? „Движение България на гражданите“ ще издигне ли кандидатура за председател на блока?

Засега нямаме такива планове. Не сме и обсъждали такова нещо. Очевидно Радан Кънев се ползва с голямо доверие от страна на много симпатизанти на Реформаторския блок. Това беше и причината първоначално той да бъде определен за говорител на блока. Но един конгрес на практика е най-демократичният форум в една политическа организация и очевидно на този конгрес могат да бъдат излъчвани различни кандидатури. Могат и различни кандидати да поставят своите кандидатури. От предходни разговори съм останал с впечатление, че е напълно възможно Божидар Лукарски да се кандидатира. Така че това ще е част от демократичния процес на създаване на единен Реформаторски блок.

Вече има предложение за присъединяване на още формации към блока. Сред тях са „Зелените“ и Протестна мрежа.

Във всички случаи разширяването на Реформаторския блок е положително, ние се опитваме да разширяваме съмишлениците. „Зелените“ бяха част от Реформаторския блок, в Протестна мрежа очевидно има много наши съмишленици, така че е въпрос на конкретни разговори и постигане на договореност за тяхното присъединяване.

Кои бяха различията между „Движение България на гражданите“ и ДСБ по време на заседанията на Изпълнителния и Гражданския съвет на Реформаторския блок тази седмица?

Според нас организирането на този конгрес през септември не беше най-доброто решение, тъй като едновременно с това ще тече и кампанията за парламентарни избори. Нашето предложение беше по-скоро за провеждането на такъв конгрес непосредствено след изборите и той да бъде използван и като своеобразен референдум за коалиционната политика на Реформаторския блок – приемане/неприемане на коалиционно споразумение, което вече да отчете и резултатите от изборите. За нас беше особено привлекателен примерът на широкото демократично гласуване на коалицията, което наскоро наблюдавахме, например в Германия. От ДСБ настояваха за по-ранно организиране и осъществяване на този конгрес, а именно през септември.

Кой е органът, който ще подрежда листите на Реформаторския блок за изборите?

В това няма промяна. То е така, както е уредено по учредителното споразумение от декември миналата година. Там има разписана процедура. Подреждането на листите не е било част от преговорите, изобщо не е обсъждано. Там няма промяна.

От Гражданския съвет някой изявил ли е желание да бъде в листите?

Да, немалка част. Не мога да ви ги кажа всички, но една немалка част. Има хора от Гражданския съвет, които са заявили желание и интерес да се кандидатират за народни представители.

По време на заседанията на Изпълнителния и Гражданския съвет на Реформаторския блок тази седмица те публично ли го заявиха?

Не, тогава не са го заявявали, аз го знам от колегите, които се занимават с обсъждането на листите. От тях го знам, че има внесени кандидатури на представители на гражданската квота в Гражданския съвет.

Не се е стигнало до ситуация, в която те да се самопредлагат, нали?

Не, самопредлагат си се, но какво лошо има в това да се самопредлагат? Като имаш интерес, си се предлагаш.

Гражданският съвет проведе свое обсъждане. Обсъдили са кандидатури и номиниране на кандидатури от Гражданския съвет. От хора от Изпълнителния съвет знам, че има внесени предложения – мисля, че са някъде около десетина човека.

В понеделник лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че не приема да бъде „кандидат в кампания, чиято цел е да закачи брошка на ревера на ГЕРБ или да постави смокинов лист на очертаващите се срамни коалиции“. Разбра ли се той кого визираше, кой е „троянският кон“ на ГЕРБ в РБ?

Включително и за Радан Кънев се разбра, че е имал няколко срещи с Бойко Борисов. В разговорите, които имахме през тази седмица, Радан Кънев не е посочвал конкретни хора. По-скоро това, което изрази като проблем, е фактът, че по много канали текат разговори и комуникация. И по-скоро ставаше въпрос за по-добро координиране на комуникацията на блока. Персонални обвинения не са правени от него.

Имате ли информация колко партии в РБ имат контакти с ГЕРБ в момента? “Движение България на гражданите“ имало ли е срещи с ГЕРБ през последните месеци?

“Движение България на гражданите” не е имало официални разговори с ГЕРБ. Но може да е имало разговори с [представители на РБ], някакви срещи – възможно е да е имало, нямам представа. Става въпрос за телефонни разговори, не става въпрос непременно за някакви кой знае какви срещи. Тази тема беше малко преекспонирана. Не можем да очакваме политически лидери да не поддържат никаква комуникация между себе си. Въпрос на някакво вътрешно подреждане е как текат тези разговори и те да не стават повод за намаляване на доверието между партньорите в Реформаторския блок.

Най-важното
Всички новини