Адвoкат по морско право: България може да получи остров в Тихия океан

Калоян Константинов 30 септември 2014 в 18:26 19451 15

Снимка на острова от въздуха.
Снимка на острова от въздуха.

Тези дни излезе информация, че българският бизнесмен Владимир Баланов желае да дари на страната ни остров в Тихия океан с площ колкото 1/4 от България.

За да коментира казуса, OFFNews се свърза с адвокат Владимир Владимиров, специалист по международно морско право от Адвокатско дружество "Владимиров и Ко". Ето какво каза той:

"За да стане този остров българска собственост, е необходимо да се установи преди всичко фактическо владение върху него от държавата или от лицето, което твърди, че негов собственик. В миналото, а и в законодателствата на някои държави днес, придобиването на собственост чрез първооткривателство или чрез установяване на владение, е било уреждано чрез обявяване/оповестяване на владението.

Във всички случаи т.н. задморски територии следва да имат и/или да намерят и своята конституционна уредба. Солидаризираме с мнението на акад. Александър Янков, че придобиването на острова не е невъзможно, но за целта ще е необходимо публично оповестяване и установяване на правния статут на тази територия чрез въвеждане на съответните правни норми. Тъй като (според изнесените факти) едно физическо лице (чрез негова компания) твърди, че е собственик, то за да може то да се разпореди с тази територия, ще е необходимо това лице да докаже своята собственост над острова. Очевидно нашата държава не може да бъде първооткривател на острова, тъй като това вече е извършено от физическото лице. Все пак никой не може да се разпорежда с нещо, което реално и юридически не притежава, т.е. първото подлежащо на доказване обстоятелство е настоящата собственост и владение на острова. Това, че едно лице е заявило собственост върху него, не означава, че го владее. А собствеността по правило представлява триединна съвкупност от правото на ползване, правото на владение и правото на разпореждане.

Не виждаме основание държавата „да се откаже” да бъде надарена, но един такъв акт изисква дарителят да бъде доказан собственик, носител на посочената триединна съвкупност. В противен случай рискът за оспорване на дарението би бил налице, ако се появи друг субект, който има правен интерес от това. Друг би бил въпросът, ако държавата ни обяви и наложи свой реален суверенитет върху тази територия независимо, че един български гражданин я притежава. Тогава обаче темата ще навлезе в друг аспект на международното публично право.

Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г. не е регламентирала придобиването на новообразувани по естествен път острови. Тъй като в случая очевидно това образувание се е появило в открито море, върху което никоя държава не упражнява свой суверенитет, то първата стъпка на този, който претендира да е придобил острова, е налагането на владение и оповестяването на това. Естествено, налагането на суверенитет изисква упражняването не само на права, но и на редица публичноправни задължения, включително и ако островът или част него е или се окаже частна собственост. Суверенитетът се разпростира както върху територията, така и върху земните недра, териториалното море и въздушното пространство над територията, а това изисква преди всичко установяване право на реално владение".

Островът, който България може да получи, се е образувал през 2012 г. от пемзата на изригнал подводен вулкан близо до Нова Зеландия. Той е с площ от 27 хил. кв. км, което е 1/4 от сегашната площ на страната ни, територията ще ни осигури морска зона, богата на икономически изгоди, с площ от над 780 кв. км в Тихия океан. За сравнение площта на Черно море е 436 402 кв. км.

Владимир Баланов е изпратил документите до правителството, Министерството на външните работи и президента, като засега е получил отказ от Външо. Ако и Плевнелиев, и правителството откажат дарението, бизнесменът ще използва острова за източник на полезни изкопаеми и инертен материал, а България ще се лиши от възможността да увеличи площта си с 27 хил. кв. км.

Владимир Баланов е икономист и юрист по образование. Той се занимава с бизнес от 1989 г. и разбрал за плаващия остров до Нова Зеландия съвсем случайно от интернет. Оказало се, че подобни образувания са ничия собственост, докато някой не предяви претенции към тях.

Българинът незабавно съставя експедиция, която тръгва от Аржентина и през юни 2013-а поставя вимпел на своята фирма на острова. В началото на тази година той успява да защити правото си на собственост върху 30-те хиляди кв. км в Тихия Океан, оценени на повече от 5 трилиона долара. Заради данъците обаче бизнесменът е принуден да регистрира острова на офшорна фирма.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!