bTV уволни кореспондентката си в Рим след скандала Ренци-Орешарски (обновена)

OFFNews 30 май 2014 в 11:46 61573 20

Антоанета Николова
Антоанета Николова

bTV уволни дългогодишния си кореспондент в Италия Антоанета Николова в навечерието на посещението на премиера в Рим, съобщи самата журналистка. 

Според потърпевшата причината за това е станал нейният репортаж за провалената среща на Пламен Орешарски с италианския министър-председател Матео Ренци от преди седмица. bTV  бе първата медия, съобщила за неудобната ситуация, в която бе поставен българският премиер.

В писмо до медиите и колегите си в bTV кореспондентката посочва, че шефът на новините на bTV Венелин Петков я e отстранил заради уговорка за интервю на Орешарски за телевизията.

Пред OFFNews от bTV потвърдиха за уволнението, но отрекоха поводът да е кокретният репортаж или уговорки с правителствената пресслужба. Причината за отстраняването й е в преразглеждането на договорите с кореспондентите и незадоволителна работа, посочиха от медията. Цялата позиция вижте по-долу.

Николова е категорична, че съвпадението на посещението на премиера в Рим, отложено с 6 дни, и нейното уволнения между двете дати, не е случайно. Според нея bTV е имала уговорка за гостуване на премиера, а междувременно се появява нейният репортаж, който може да прозвучи "недобронамерено", макар и с проверена и неопровергана информация. Последвало уволнение. По своя инициатива Николова звъннала, пред свидетели, в пресслужбата на правителството, за да попита имат ли те проблем с нейния материал. Оттам й отговорили, че ги е търсил Петков и бил притеснен дали няма да падне уговорка с тях за гостуване в bTV. В крайна сметка визитата в Рим отразява Десислава Ризова, командирована специално за събитието от тук.

Николова е изпратила и писмо до Петков, копирано и до всички нейни колеги от нюзрума на bTV:

Защо не аз, а друг отразява посещението на Премиера в Рим:
Открито Писмо
Уважаеми г-н Директор и Колега,

Налага се да се обърна към теб, тъй като пред правителствените институции си поставил под въпрос професионалните ми качества. Качества проверени 16 години в DEUTSCHE WELLE Radio и TV, SKY News Corp. Italia и още толкова важните 8 години – в БТВ. 

От правителствените служби ме уведомиха, че си се “извинил” за дадена от БТВ (неопровергана!) информация около злополучната и бeзпрецедентна отмяна на срещата на Премиера с Матео Ренци в Италия миналата седмица с “лоша работа ”и “неспособност “на кореспондента, т.е мен. Т.н “извинение” бе направено публично достояние от самите тях пред медийна публика, политици и дипломати.

Пак от тях научих , че им гарантираш приемлива информация, заменяйки ме с друга колежка, която да отрази втория опит за среща на премиера в Рим.

Освен това си им обещал, че лично ти ще напишеш текста на кореспонденцията ми от Рим за въпросната несъстояла се среща.

Тъй като въпреки осигурената от мен логистика за отразяване на събитието се оказа, че в крайна сметка замяната е факт, ще ти бъда благодарна, ако все пак увериш както мен така и всеки като мен, че занапред няма да има “жертви” на натиск и отхвърляне с лека ръка на проверена професионална работа.
По мое мнение само така би могъл да защитиш публично заявените амбиции да ръководиш без натиск информацията на БТВ и да осигуриш на работещите журналисти спокоен климат на работа без да треперят, че ще си загубят заплащането и позициите.

Уточнявам още веднъж, че е въпросната информация на БТВ (дала първа новината, на която се позоваха всички останали медии), беше тройно проверена и неопровергана.

С уважение Антоанета Николова

В писмен коментар, изпратен до Dnevnik, Петков обяснява, че Николова е направила недопустим професионален пропуск, като не е отразила официалната българска позиция по скандала, дадена на пресконференция на посланика ни в Италия Марин Райков. Наложило се за централната емисия bTV да търси кадри от брифинга от конкурентна телевизия, а интервю на Николова с Райков било излъчено чак в късните новини.

В последвал отговор на журналистката по повод това обвинение, тя посочва, че "с първото си лансиране на информацията bTV се позова на подадена информация от българска страна, проверена за сигурност от италианските правителствени служби. В обновените емисии до обяд бе цитиран с позиция министър Кристиян Вигенин. След телефонната самоинициатива на г-н Петков през деня с Кабинета на Министър-председателя, ми бе наредено в последния момент "на всяка цена" да интервюирам посланик М. Райков. Иначе материалът падал.

И понеже съм обвинена в " нарушаване на журналистическите принципи..... ще изтъкна , че точно "журналистически принципи и етика" преподавам на студенти в Мастер Програмите на Папския Университет в Рим където съм гост-професор.
Доброто име се уронва когато сам се слагаш на телефонната линия с правителствените служби, а не защото някой го казва публично, добавя Антоанета Николова.

Днес следобед bTV разпространи официално съобщение до медиите по казуса. Публикуваме го в пълния му вариант:

bTV Media Group отговорно заявява, че причината за прекратяване на договора на кореспондента Антоанета Николова не е упражняване на цензура или следствие на вероятност за отпадане на участие на премиера Пламен Орешарски в предаване на медиата.

Решението за прекратяване на договора на Антоанета Николова се обсъжда в последните няколко месеца и е част от преразглеждането на договорните отношения на медията с външни контрагенти.

В отговор на обвиненията на г-жа Николова, искаме да подчертаем, че в bTV Новините и актуалните предавания няма фаворитизиране на нито една политическа фигура. Гости в ефира на bTV са всички политически и обществени лица. Актуалните и неудобни въпроси не са спестени на никого и това може да се проследи в репортажите и публицистичните предавания в последните месеци. bTV често получава обвинения от политически фигури в критичност, но сме наясно, че това е следствие на безкомпромисната политика на bTV Новините да търси истината. Журналистическата истина е във „Всички гледни точки”.

През последните години сме свидетели на уволнения и напускане на знакови журналисти от различни медии в България. Това, което не бива да се допуска обаче е тяхната несправедлива съдба да бъде приписвана на журналисти, които не са известни в обществото с критични материали или разкрития, но спекулират с наболелия проблем.

bTV Media Group потвърждава, че има отправена покана за интервю към премиера Пламен Орешарски в предаването „120 минути” по повод годишнината от встъпването му в длъжност. Към момента правителственият пресцентър не е потвърдил това интервю. Категорично заявяваме, че нито един представител на медиата не се е свързвал с представители на пресцентъра, за да се „извинява”, да „обещава” или „да гарантира приемлива информация”, както твърди госпожа Николова. Напротив, ние гарантираме силна журналистика и обективно представяне на информацията за всичко и всеки, включително и за министър-председателя на Република България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews