Dir.bg се продава

Александра Маркарян 23 септември 2014 в 11:58 20046 13

Интернет порталът Dir.bg се продава.

Потенциалният нов собственик на "Дир.БГ" АД - сега притежаван от Владимир Жеглов - е "Лого-къмпани" ЕООД. Дружеството е предложило цена от 1.44 лева за акция, става ясно от търговото му предложение, получено на 11 септември 2014 г. Капиталът на "Дир.бг" е 4 614 813 лева, разпределени в обикновени безналични акции с номинал 1 лев, по данни от Търговския регистър.

Становището на Съвета на директорите на "Дир.бг" (Владимир Жеглов, Марина Алексеевна Жеглова и Стоян Танев Кючуков) е, че предложението е "справедливо", защото са спазени законовите изисквания продажната цена да е най-високата измежду цената, определена чрез общоприетите оценъчни методи (1.43 лв.), среднопретеглената цена на акциите през последните 3 месеца и най-високата цена за акция, платена от търговия предложител през последните 6 месеца, която също е 1.44 лв. на акция.

От търговото предложение на "Лого-къмпани" става ясно, че дружеството планира да запази предмета на дейност на "Дир.бг". Основните му приоритети ще са: подобряване финансовото състояние на дружеството, запазване на постигнатия пазарен дял и навлизането на дружеството в нови пазари.

Въпросните нови пазарни ниши включват развитието на радио и телевизия, "които да дадат възможност за мултиплициране на ефектите от дейността на съществуващия редакторски екип и екипите за продажба на реклама", се казва в съобщение от Съвета на директорите до Българската фондова борса и служителите на "Дир.бг".

"Лого-къмпани" не предвижда в краткосрочен план съкращаване на броя служители, нито промени в трудовите им договори, пише в търговото предложение. "Лого-къмпани" предвижда увеличаване на персонала в отдела за продажби, както и ежегодно увеличаване на разходите за възнаграждения.

Търговото предложение е предоставено на служителите и все още няма становище от техни представители по него.

Кои са "Лого-къмпани"

Дружеството е регистрирано през 2008 г. Капиталът му е 5000 лева. Дружеството е регистрирано на адрес в кв. "Бояна", близо до Киноцентъра - на ул. "Детски мир" 2А. Предметът му на дейност включва търговия, строителство, извъншване на международни автомобилни превози на пътници и товари, производство, съхраняване, пренасяне и употреба на взривни материали, оръжия и боеприпаси, туристическа и туроператорска дейност. Управител е Николина Иванова Владимирова, която е съсобственик с 50% в "Ен Джи Агро" ООД. Собственикът е Красен Милифонов Георгиев, който е в управата на фондация "За децата на България" и на сдружение "Клуб американски стафордширски териер-България".

От регистрацията на дружеството на 13 август 2008 г. до 17 юни 2011 г. съдружници с 50% участие в "Лого-къмпани" са Христо Любомиров Стоев и синът му Любомир Христов Стоев. Любомир Стоев е свързан с небезизвестния Атанас Тилев, с когото управляват "Дар финанс" ЕООД. "Дар финанс" е собственост на регистрираното в Лихтенщайн акционерно дружество "Дару". Сред фирмите в групата е и "Дару кар" - официален вносител на BMW за България.

Преводачът на комунистическия лидер Тодор Живков Атанас Тилев е в списъка с кредитните милионери и агенти на службите. Роденият в Стара Загора през октомври 1944 г. Тилев завършва ловешката Немска гимназия. Вербуван е на 15 май 1969 г. от полк. Христанков и подп. Сталев. Сътрудничил е на Разузнавателното управление на Генералния щаб на Българската армия. Бил е сътрудник и нелегален разузнавач под псевдонима "Зингер". Комисията по досиетата не публикува данни за снемането му от оперативен отчет. Тилев е шеф на фирма "Дару метал" ООД - собственик на фалиралите Банка за земеделски кредит и Добруджанска банка, която е източила 739,632.00 неденоминирани лева от Банка за земеделски кредит и дължаща й още 75,552.00 неденоминирани лева лихви. По данни на БНБ за последно фирмата е обслужвала задълженията си на 30 юли 1997 г.

Тилев получава финландско гражданство след женитбата си с Кукка Мария - дъщеря на външния министър на Финландия д-р Ахти Караялайнен, която търгува с метали и земекопни машини с тогавашния СССР.

БЗК финансира фирми около т. нар. икономически кръг "Орион", близък до тогавашния премиер Жан Виденов.

През 2011 г. Тилев е окончателно оневинен за източването на 543 млн. лв. от Банка за земеделски кредит. Делото за безстопанственост срещу него е прекратено поради изтекла давност.

Името на Тилев се свързва с това на Бриго Аспарухов. Аспарухов е в управата на "Дару кар". Той е бил щатен служител към Първо главно управление на бившата Държавна сигурност. Аспарухов, който е по-млад от Тилев с няколко месеца, също е завършил Немската гимназия в Ловеч. Двамата се познават от 13-годишни, по думите на Атанас Тилев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!