Търси се нов модел за цифровизацията

Мая Младенова 15 април 2014 в 17:05 5307 1

Цифровизация
bTV Media Group поиска да остане само с един ефирен канал - bTV

Държавата най-вероятно ще потърси нов механизъм за финансирането на разпространението на цифровата ефирна телевизия, стана ясно от заседание на Органа по цифровизация.

Членовете му се събраха, за да обсъдят казуса с иска на bTV Media Group за прекратяване на лицензите за цифрово ефирно разпространение на каналите bTV Lady 1 и РИНГ БГ 1.

Решение за прекратяване на лицензите не бе взето на днешното заседание на Съвета за електронни медии - органът, който по закон има право да направи това. Медийният регулатор за втори път отлага решението, този път заради отсъстващи членове на съвета.

Решението на СЕМ е трудно, защото свалянето на двата нишови канала от мултиплекса на частната компания "НУРТС Диджитал" поставя под въпрос успеха на целия процес на цифровизация на тв ефира. Той бе дългоочакван, а основният ефект за зрителите трябваше да е именно разнообразието от безплатни канали.

На днешната среща на Органа по цифровизация, която се проведе в Министерството на транспорта (МТИТС) преди заседанието на СЕМ, всички заинтересовани страни са изложили мотивите си, разказаха пред OFFNews участници във формата, провеждан по регламент при закрити врата. Представителите на СЕМ са заявили, че очакват резултата от общественото обсъждане. bTV Media Group чрез свои представители е обявила, че се надява в скоро време отговорните институции да вземат решение по иска й, който е законосъобразен. По-остро са реагирали от "НУРТС Диджитал", които са призовали СЕМ да не уважи иска на bTV. В отговор председателят на медийния регулатор доц. Георги Лозанов е посочил, че ще предаде посланието на членовете на съвета, но е посочил, че СЕМ няма законово основание да откаже прекратяване на лицензите на двете програми.

В хода на срещата е било обсъдено да се почерпят идеи от чуждия опит за модела на финансиране на цифровото ефирно излъчване. Българският модел е следният: държавата в лицето на КРС проведе конкурси за оператори на мултиплекси (платформите, които предават цифровия тв сигнал), които са частни компании. Телевизиите от своя страна сключват договори с мултиплекс операторите срещу определено заплащане и след като са получили лиценз за ефирно разпространение от СЕМ.

На заседанието на Органа по цифровизация е решено заинтересованите страни да внесат до 9 май 2014 г. примери от европейски държави за модела на финансиране на цифровото тв разпространение. След това те ще бъдат обсъдени на ново заседание на 15 май, а по-късно същия месец ще бъдат оформени предложения за промени в Плана за цифровизация и внесени в Министерския съвет. Очаква се в предложенията да има идеи в посока покриване на част от разходите на телевизиите и/или мултиплеските с държавни или с европейски средства. Като краен вариант се коментира и изкупуване на мрежите на мултиплексите от държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови