Съдът не откри нарушения в конкурса за 7-ми мултиплекс

Мая Младенова 21 януари 2014 в 12:04 3360 2

Още не е ясно кога ще заработи седмият мултиплекс.
Още не е ясно кога ще заработи седмият мултиплекс.

Върховният административен съд не откри нарушения в процедурата по избор на оператор на седмия мултиплекс. Това стана ясно от съдебно решение на тричленния състав по делото, заведено от класирания на второ място кандидат - "Ди Ви Би Ти" АД.

Конкурсът бе спечелен от "Булсатком", но все още няма свободни честоти за мултиплекса и липсва яснота кога ще заработи той.

"Ди Ви Би Ти" АД заведе дело срещу Комисията за регулиране на съобщенията, като се жалва, че тя е провела конкурса по неясни критерии (напр. за оценяване репутацията на кандидата), има нарушения в процедурата (напр. не са проведени обществени консултации), противоречие с материалния закон (издава се разрешително за ползване на честото, които не са определени, защото в момента няма свободни такива) и др.

Загубилата фирма е получила комплексна оценка 25,3675, а спечелилата е на минимална преднина - с 25,6175 точки. Според жалбоподателя именно неясният критерий за "репутация" на кандидата е надделял. Той е с тежест 5% от общата оценка.

В решението си от 20 януари 2014 г. ВАС отхвърля жалбата, като оборва всички възражения в нея.

Съдът е счел за неоснователно оплакването, че критерият "репутация на кандидата или на свързани с него лица по отношение на изрядност и коректност към бизнес-партньори и клиенти" е субективен. В конкурсните книжа било посочено, че това се преценява по смисъла на §1 от Допълнителните разпоредби на Търговския закон по отношение на изрядност и коректност към бизнес партньори и клиенти. 

Съдиите освен това са приели, че КРС не е действала против закона провеждайки конкурс за несвободни и неясни честоти, тъй като я заявила това още при обявяването му. Логиката на Темида е, че щом КРС ясно е казала, че честотите предстои да възникват, значи те са ясно определени. Буквалният цитат в съдебното решение гласи: 

...КРС още от самото начало на обявяване на намерението си да проведе конкурса е посочила ясно целия ресурс, който ще бъде предоставен. Ресурсът, който ще бъде предоставен, е изцяло съобразен с „Плана за въвеждане на наземно цифрово радиоразпръскване "DVB - Т" (План). Ето защо следва да се приеме, че още в началото на обявения конкурс е посочен конкретен и индивидуално определен радиочестотен спектър. Т.е. не са нарушени разпоредбите на чл.48,ал.1,чл.89, ал.1 е чл.106 ЗЕС. Обстоятелството, че в конкурсните книжа е предвидено правото за ползване на индивидуално определения ограничен ресурс да възникне, след освобождаване на заетия за нуждите на Министерство на отбраната спектър, което е в пряка зависимост от осигуряване на финансов ресурс в рамките на бюджета на Министерството на отбраната, не променя извода, че ресурсът, предмет на конкурса е индивидуално определен.

Трябва да се отбележи, че и досега в бюджета на МО няма предвиден бюджет за освобождаването на тези честоти. Не се знае кои ще са те и кога ще могат да се предоставят за седмия мултиплекс.

Конкурсът за седми мултиплекс бе проведен "за пред Брюксел" след стряскащата новина, че ЕК ни готви дело за нарушена конкуренция при издаването на лицензите за предните шест мултиплекса. Или с други думи - за това, че цифровизацията на телевизията бе монополизирана, след като мултиплексите отидоха все при близки до банкера Цветан Василев компании. След като Европейският съд в Люксембург обяви започването на процедурата срещу България, след която може да ни бъдат наложени солидни глоби, КРС се разбърза с новия конкурс и така даде седмия лиценз на компания извън кръга на Василев - а именно "Булсатком". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!