Съдът запорирал дяловете на Венелина Гочева в разпространителската фирма "Стрела"

OFFNews 13 август 2014 в 19:08 18819 5

Венелина Гочева

Снимка Александър Михайлов/Булфото

Венелина Гочева

Софийски градски съд е запорирал дяловете на фирмата на Венелина Гочева "Про Нюз България" в разпространителската фирма "Агенция Стрела", съобщава в. "Капитал".

Според "Капитал" определението е от вторник. Към момента документът не е качен на сайта на съда, а на мобилния телефон на Гочева отговаря секретарка.

Според информацията на "Капитал" запорът е направен в рамките на делото, образувано по искане на фирма "Сайга консулт" ЕООД със собственик Иво Георгиев Манчев. Името му присъства в управлението и на други фирми, регистрирани на адреса, където са офисите на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Според документ, разпространен от "Протестна мрежа", именно чрез "Сайга консулт" са били отпускани необслужвани кредити на три водещи фирми на медийния пазар в размер на близо 30 милиона лева. Най-много необслужвани кредити – за общо 6,545 млн. евро плюс лихви от 378 хиляди евро, имал издателят на "24 часа" и "Труд" “Про нюз” АД.

Определението е на съдия Елена Радева. Тя е отхвърлила искането на "Сайга консулт" за общ запор върху всички вземания на "Про Нюз България" и движимото имущество на дружеството с мотив, че това би означавало да се преустанови дейността на длъжника.

Това би било недопустима намеса преди обявяването на длъжника в несъстоятелност и възпрепятстване по пътя на обезпечението на възможността за оздравяване на предприятието на ответника, пише в определението, цитирано от "Капитал".

"На този етап съдът не може да направи категоричен извод за наличие на неплатежоспособност или свръхзадълженост, поради това, че няма заключение, изготвено от експерт, за да се приеме, че са налице материалноправните предпоставки на закона за уважаване на молбата. Има данни единствено за това, че страните са договорна връзка, обективирана в приложените копия от документи – договор за заем и договор за ексклузивитет при покупко-продажба на недвижими имоти, от които може да се направи извод за вероятна основателност на твърдението за наличие на изискуеми вземания. Но към настоящия момент не може да бъде направен извод за наличие на състояние на неплатежоспособност или свърхзадлъжнялост" приема още съдия Радева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови