СЕМ решава за новини на турски по БНР

OFFNews 29 септември 2015 в 08:00 2984 4

Ръководството на Съвета за електронни медии ще заседава днес. Очаква се регулаторът да вземе решение относно искането на Българското национално радио за откриване на програма на турски език.

На заседанието на СЕМ на 8 септември протестиращи срещу предложението нахлуха в залата и поискаха оставките на генералния директор на БНР Радослав Янкулов и на председателя на СЕМ Георги Лозанов. Протестиращите бяха евродепутатът Ангел Джамбазки и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и активисти на ВМРО.

Те носеха плакати с обидно съдържание и останаха в залата до края на заседанието и така предизвикаха официалната негативна реакция на Българския хелзинкски комитет.

"БХК заявява, че никога не е наблюдавал подобен срив в работата на орган, за който се предполага, че трябва да бъде независим медиен регулатор. Работата на СЕМ под диктовката на една проправителствена партия, при това от неототалитарен тип, е опасен и абсолютно неприемлив прецедент. Решенията на този орган следва да отчитат
интересите на всички заинтересувани групи, както и международните стандарти за защита на свободата на словото и за правата на малцинствата. Грубият натиск по време на негови заседания на представители на една отявлено антималцинствена ксенофобска партия, зад чиито гръб стои властта, очевидно препятства това.

БХК защитава правото на протест на всички български граждани. Това обаче няма как да се отнася за протест, който по своето същество е тормоз, опит за сплашване и недопустима намеса в работата на един независим орган", се казва в съобщението на хелзинкския комитет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови