СЕМ прекрати цифровите лицензи на RING BG и bTV Lady

Мая Младенова 20 май 2014 в 12:00 6520 22

Съветът за електронни медии (СЕМ) гласува прекратяване на цифровите лицензии на два от трите ефирни канала на bTV Media Group. Става въпрос за програмите RING BG и bTV Lady, които вече ще се гледат само чрез кабелен и сателитен оператор.

По искане на медийната група те ще бъдат свалени от мултиплексa.

Решението на регулатора бе взето с четири гласа "за" и един "въздържал се". Мария Стоянова, член на СЕМ, обяви, че не може да гласува, защото не са били предоставени аргументи, които да ѝ позволят да направи мотивиран избор.

Решението на СЕМ идва с над два месеца забавяне. Отлагането бе заради изчакване на по-широк дебат за спасяването на цифровизацията. Бъдещето на цифровата ефирна телевизия у нас предстои да се преначертае, след като отказът на bTV Media Group от мултиплекса показа, че моделът не работи добре. За това свидетелства и друг факт – от общо издадените от СЕМ 31 лицензии за ефирни програми, едва 11 бяха качени на мултиплексите, а сега остават само девет.

Като за начало дебатът трябваше да се състои в Органа по цифровизация към министерството на транспорта и съобщенията. Заседанието му на 15 май с единствена точка бъдещето на цифровизацията обаче бе неочаквано отложено за неопределено време, със сигурност за след изборите, поради отсъствие на ресорния заместник-министър и председател на органа Георги Тодоров.

„Събират се все повече въпроси, а отговори липсват. Питам се защо е толкова активно пасивна изпълнителната власт. Как е възможно заместник-министърът сам да свика заседание на Органа по цифровизация, а после с имейл да бъде съобщено, че него го няма“, попита на днешното заседание на СЕМ Мария Стоянова. Тя цитира и част от становището, което компанията собственик на обществения мултиплекс (излъчващ програмите на БНТ) „Фърст диджитал“ е изпратила до Органа. От предложението става ясно, че „Фърст диджитал“ предлага държавата да изкупи мултиплекса на разсрочено плащане за 5 години. Цена не се посочва, но се споменава, че тя е много висока. Операторът на мултиплексите за частните канали „НУРТС Диджитал“ пък цитира сходен вариант – изкупуване от държавата или предлагане на акции на самите телевизии.

„А какво прави мултиплексът, за да бъде атрактивен“, попита Стоянова в тази връзка.

Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов припомни, че законът изисква заявлението на bTV Media Group да бъде уважено. Той изрази надежда, че и законодателят ще влезе в ролята си при спасяване на цифровизацията. „Споделям до голяма степен виждането на Мария Стоянова, че ситуацията е объркана. Но ние имаме ограничени права и задължения и не можем да задължим оператора насила. Бихме тревога през институциите, обществото е разтревожено. За съжаление, перспективата не е в посока качване на повече безплатни канали, а в посока частният мултиплекс да се прехвърли на държавата. В още по-лоша посока отиват нещата“, коментира още доц. Лозанов.

Членът на СЕМ Анюта Асенова също посочи, че е дала дълъг срок за изясняване на казуса, който за съжаление останал неразрешен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!