СЕМ обяви "интервюто" на Борисов по TV7 за заблуждаваща реклама

OFFNews 09 април 2014 в 14:50 1748 1

Бойко Борисов
Бойко Борисов

TV7 може да отнесе глоба за заблуждаваща реклама заради монтираното хумористично интервю с Бойко Борисов в предаването "Оригиналът", излъчено на 6 април.

Това стана ясно от решение на Съвета за електронни медии (СЕМ), който разглежда жалбата на лидера на ГЕРБ по повод излъчения материал. СЕМ приема, че авторекламата на предаването с анонс за първо участие на експремиера в него е въвела зрителите в заблуждение, и препраща казуса към Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията, в чиито компетенции е заблуждаващата реклама.

Според медийния регулатор авторекламата на материала е била подвеждаща за аудиторията, защото обявява, че в предаването ще присъства някой, който вече и нееднократно публично е заявил, че не приема поканата. 

СЕМ допълва, че макар монтираното интервю да прекрачва етични стандарти на журналистиката, то не попада пряко под санкцията на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), затова органът няма да наложи глоба на телевизията. Членовете на СЕМ все пак припомнят, че ако се сменя жанрът на предаването и фалшивото интервю се представя като политическа сатира или просто шега, както настоява водещият, зрителите трябва да знаят това, докато го гледат, а не да го научават едва на финала.

"Зрителите и слушателите в никакъв случай не бива да бъдат подвеждани, особено когато идват избори. Абсолютно реагирам с неразбиране към необходимостта от този подход, коментира членът на СЕМ Мария Стоянова. - Приветствам всякакви креативни идеи на журналисти, но ако не подвеждат аудиторията, особено в програми с публицистична и информационна насоченост, където зрителят не очаква да види подобни материали." 

"Знам, че колегите са в ситуация на силна конкуренция, защото предстоят избори. Но ги апелирам да не забравят, че ако използват необозначени сатирични форми например, рискуват да нарушат чл. 13, ал.2 от ЗРТ, който изисква от тях да представят информацията точно и нетенденциозно", добави Стоянова.

На 6 април предаването "Оригиналът" с водещ Иван Гарелов излъчи материал, сглобен от въпроси, задавани от глас зад кадър, и отговори на Борисов от негови публични прояви. (Може да се види на сайта на телевизията - от 36 мин.)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови