СДВР: Частните съдебни изпълнители ни искаха съдействие

OFFNews 29 април 2015 в 15:07 5456 5

Снимка БГНЕС

Присъствието на полиция пред сградата на ТВ7 е по искане на частен съдебен изпълнител. Това обясни пред журналисти зам.-директорът на СДВР Радослав Сотиров.

Той обясни, че пред сградата са изпратени сили от 6 РУП, но и от други управления в страната. Причината е струпването на хора и предотвратяването на неправомерни действия. По думите на Сотиров действията на полицията са съгласно инструкция за съвместни действия на МВР с Камарата на частните съдебни изпълнители.

Междувременно от МВР излязоха със съобщение, че всички действия на полицаите, които в момента се намират около сградата на TV7 и News 7, са нормативно обосновани.

От прессъобщението става ясно още, че според Гражданския процесуален кодекс органите на реда могат да оказват съдействие на частните и държавните съдебни изпълнители при изпълнение на техните правомощия.

Според МВР засиленото полицейско присъствие около сградата на TV7 и News 7, където в момента съдия-изпълнител изнася техника на медиите, е с цел "обезпечаване на обществения ред" и "предотвратяването на евентуални самоуправни действия".

Ето какво точно пише в съобщението на МВР:

Във връзка с въпроси за присъствието на служители на МВР в и около офиса на телевизия в София уточняваме:

Полицията оказва съдействие на частен съдебен изпълнител по изпълнително дело.

Всички действия на служителите са нормативно обосновани /чл. 431 от ГПК и чл. 6, т. 1 от ИНСТРУКЦИЯ № Iз-849 от 14.05.2007 г. за условията и реда, при които органите на Министерството на вътрешните работи оказват съдействие на частните и държавните съдебни изпълнители при изпълнение на техните правомощия/.

Първоначално са били предвидени минимален брой полицейски служители, които да осигурят непосредствено съдействие. Впоследствие са изпратени допълнителни сили, за да се обезпечи общественият ред с оглед струпването на множество хора и предотвратяването на евентуални самоуправни действия.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови