Румяна Бъчварова ще следи кой е собственик на медиите

OFFNews 22 януари 2015 в 11:13 3166 2

Вицепремиерът Румяна Бъчварова

Вицепремиерът Румяна Бъчварова ще отговаря в кабинета за въвеждането на контрол върху собствеността на медиите. Това става ясно от проекта на програма на правителството, който ще бъде напълно готов в петък. Миналата седмица програмата беше раздадена за обсъждане на партиите и коалициите, декларирали подкрепа за кабинета, след като отделните министерства направиха своите разчети на базата на приетия републикански бюджет.

В програмата на кабинета е записано под глава "Подобряване на публичната среда", че ще бъде създадено "звено, което да съгласува предложения за сливания/или придобивания на медии въз основа на изготвена от него предварителна оценка с оглед недопускане на "значително влияние" върху медийната среда".

С новите норми кабинетът ще гарантира, че определен собственик (едно лице или свързани лица по смисъла на Търговския закон) на медии не може да има „значително влияние“ върху медийната среда, включително по отношение на отпечатването и разпространението.

Въвежда се забрана публични средства да бъдат пряко или косвено предоставяни на медии, които не са изпълнили всички законови изисквания за прозрачност на собствеността според Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, както и към електронни медии, които не са осигурили на сайта си лесен, директен и постоянен достъп на потребителите до актуални данни за действителния собственик.

В проекта се декларират и законови промени, които ще целят да не допускат участието в обществени поръчки на медии, които не са подписали и не спазват нормите на Етичния кодекс на българските медии и Националните етични правила за реклама и търговска комуникация.

Друг закон ще забрани публични средства - от еврофондовете и бюджета - да бъдат предоставяни на медии, които не са изпълнили всички изисквания за прозрачност на собствеността, както и на електронни медии, които не са осигурили на сайта си лесен, директен и постоянен достъп на потребителите до актуални данни за действителния собственик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!