Отговорът на Венелина Гочева за финансирането на медиите

ОFFNews 08 август 2014 в 17:29 7758 4

Венелина Гочева

Снимка БГНЕС

Венелина Гочева

Издателят на "Труд" и "24 часа" Венелина Гочева разпространи в електронните издания на вестниците си изявление във връзка с информацията, че е кредитирала бизнеса си с пари на крупния длъжник на КТБ "Сайга консулт" ЕООД и не обслужва задълженията си за близо 7 млн. евро.

Публикуваме цялата позиция на издателя без редакторска намеса:

Венелина Гочева: Нямам и никога не съм имала кредит в КТБ

Съобщение до медиите от издателя на „24 часа”, „Труд”, „България днес” и другите вестници и списания на „Вестникарска група България”

От седмица професионалните пощенски кутии разнасят компромат срещу мен и моите вестници. Твърди се, че съм имала кредит към КТБ.

По този повод съм длъжна да заявя, че никога не съм имала заем от тази банка - КТБ. Това лесно може да бъде проверено в Кредитния регистър, ако някой си бе направил този труд.

Както всички добре знаят, през 2012 година купих вестниците "24 часа", "Труд", "168 часа", "България днес" и останалите издания на ВГБ. Купих ги с кредит от Инвестбанк и когато влязох във владение те бяха в тежко финансово състояние в резултат на дългата вестникарска война по онова време. Влязох в тази сделка след 25 години работа в „24 часа”.

Моят бизнесплан предвижда да освободя вестниците от ненужните активи, така да изплатя кредитите и да се концентрирам в това, което аз и екипите на вестниците могат да правят най-добре - качествена журналистика. Част от този план е продажбата на недвижимата собственост на групата. Първият имот, от който се освободих, бе сградата на бившата печатница във Варна. Заради конфликтите между бившите собственици сделките ставаха по усложнени формули. Бързата продажба на Печатница "Варна" беше наложена и от това, че трябваше да платя заплати и да погася дългове за вестникарска хартия.

През есента на 2012 г. „Про нюз” сключи предварителен договор със "Сайга консулт" за продажба на един от активите на "Медийна група България Холдинг" – „Печатница Варна”, на стойност 7 милиона евро, за който бе дадена предплата.

Финализирането на сделката стана възможно едва през 2014 г. след отпадането на запора върху акциите на МГБХ, който беше наложен през 2011 г. в резултат на споровете между бившите съдружници Любомир Павлов и Христо Грозев. В момента, в който продажбата можеше да се финализира, „Про нюз” предложи на „Сайга консулт” да изпълни задължението си по предварителния договор, но за съжаление, все още нямам отговор от тях. Подготвяме да заведем дело за обявяване на предварителния договор за окончателен.

Разбирам, че „Сайга консулт” има претенции към „Про нюз”, но съм убедена, че ще решим този търговски спор. И аз научих от в. „Капитал” преди 2 седмици, че „Сайга консулт” имала задължения към КТБ.

Смятам, че включването на "24 часа", "Труд" и другите издания на групата в подобен компромат е средство за натиск върху мен лично и върху независимостта на журналистиката. Декларирам, че няма да се поддам на шантажа и вестниците ще продължат да предлагат същото високо качество журналистика.

Според последното изследване на институт "Отворено общество" българите имат най-високо доверие на в. 24 часа следван от в. "Труд", което може би е сред причините за атаката.

Венелина Гочева, издател

Бел. ред. Под изявлението си Гочева публикува договора за продажба със "Сайга консулт", нотариалната покана за изпълнение и върнатите куриерски пратки до "Сайга консулт"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!