Кин Стоянов и Емил Янев искат оставки в БНР и реформа в СЕМ

Мая Младенова 28 октомври 2014 в 13:58 3190 6

Емил Янев, Валерий Тодоров и Кин Стоянов (от ляво на дясно) на дискусия за обществените медии

Профанизация, футболизация, всяване на тотален страх с цел оцеляване.

Това се случва в момента в Българското национално радио (БНР), заявиха двама от дългогодишните радиогласове Кин Стоянов и Емил Янев на дискусия за обществените медии.

Дебатът бе провокиран от спрените преди няколко месеца пет авторски предавания на Стоянов и Янев по Радио София - столичната програма на националното радио, която се цели в младежката аудитория. По думите на двамата журналисти новото ръководство на радиото в лицето на генералния директор Радослав Янкулов и на шефа на Радио София Митко Димитров драстично нарушава професионалните и човешки права на журналистите и "профанизира" програмата. Съществувала неформална директива да се пуска основно музика. По думите им по идея на Митко Димитров по радиото даже звучал призивът "Музика, музика и щастливите кокошки все повече снасят". След разговор за намеса в предаванията им с председателя на СЕМ и след като се подписали в защита на Петър Волгин, продукциите им били спрени.

"Решихме да не бъдем щастливи кокошки в този курник и затова напуснахме", заявиха Стоянов и Янев, доскоро автори на "Инфохолици".

Към дискусията се присъединиха и други дългогодишни кадри на радиото, между които бившият генерален директор Валерий Тодоров. Те изразиха недоволство не само от случващото се в БНР, а и от ролята на медийния регулатор - СЕМ (Съветът за електронни медии е органът, който избира генералните директори на БНТ и БНР - б.а.) "Силно разтревожен съм от компетентността на самия регулатор. Бих оспорил неговата обществена роля, защото се назначава от политически квоти. В СЕМ има хора, които през живота си не са управлявали петима души", коментира Валерий Тодоров, който два мандата бе начело на радиото. "Разтревожило" го и спадането на рейтинга на програма "Хоризонт" наполовина през последната година, откакто БНР е с ново ръководство. 

Тримата се обединиха около мнението, че СЕМ има нужда от обществена квота, а радиото - от по-компетентно управление и от Обществен съвет, който обаче не се назначава както сега от ръководството. Стоянов и Янев се заканиха да уведомят за случващото се медийната комисия в парламента, омбудсмана, както и международни журналистически организации и европейски институции. Те предложиха на СЕМ да одитира дейността на Янкулов и припомниха, че при 2 административни нарушения мандатът му може да бъде рпекратен.

В ефира на БНР и с отворено писмо до медиите двамата директори Радослав Янкулов и Валерий Тодоров вече изразиха позицията си по темата.

В своето предаване "60 минути на директора" Янкулов заяви, че предаванията на Кин Стоянов и Емил Янев са с високи качества, но предвид младежкия профил на Радио София е одобрил нова програмна схема.

Митко Димитров на свой ред посочва: "Петте предавания, реализирани от Емил и Кин, отпаднаха. От ръководството на радиото многократно ги молихме и им предлагахме да реализират други предавания. Едно от предложенията беше те да бъдат автори на най-важната рубрика, свързана с 80-годишнината на БНР – представяне на всички легендарни моменти от историята на медията. Те се провалиха. Емил Янев и Кин Стоянов постоянно демонстрираха високомерие, недоволство и нежелание да работят. Няма човек в БНР или в друга медия, който да води 5 предавания и да монополизира и обсебва по този начин дадена програма."

Oт месеци напрежението в радиото расте. Къде формално, къде - не, журналисти споделят, че са притеснени от програмните решения на ръководството и най-вече от непрозрачните мотиви зад тях. В края на септември, след серия поводи, между които и предаването "Деконструкция" на Петър Волгин, СЕМ покани ръководството на медията на разговор в опит да модерира конфликта.

В края на лятото в ефира на БНР зазвуча Let It Be - символ на протестите в обществените медии още от 90-те и знак, че журналистите имат повод за недоволство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови