Иво Прокопиев осъди вестници на "Ню медия груп"

OFFNews 20 март 2014 в 13:12 6912 15

Иво Прокопиев

Снимка Сергей Антонов

Иво Прокопиев

Съиздателят на в. "Капитал" и новинарския сайт "Дневник" Иво Прокопиев осъди медии на "Ню медия груп" за разпространение на неверни твърдения, обиди и причиняване на вреди, съобщиха от "Алфа финанс холдинг".

В решението на Софийски градски съд срещу "Ню медия груп" АД (издател на в. "Уикенд" и "Всеки ден") от 7 март се казва, че „в два различни вестника, но по едно и също време и със сходни неверни изявления, ("Ню медия груп")…причинява интензивна увреда на името, честта и достойнството на личността на ищеца, като същевременно създава доверие у читателите във верността на разпространените твърдения с повторението им“. 

Въпросните публикации са от 2012 г.

Съдът постановява, че изявленията „фалирал бос“, „кредитен милионер“, „избягал поради стотици милиони кредити“, „че се укрива“, „напъни да граби отново и отново“, които изданията „Уикенд“ и „Всеки ден“ използват, са неверни и позорящи.

В решението е записано, че „безспорно са неверни твърденията, че ищецът (Иво Прокопиев) се укрива, че е избягал поради неизплатени банкови задължения“ и че „Съдът приема за невярно обстоятелството, че ищецът е фалирал“.

"Ню медия груп", официално собственост на Недялко Йорданов и Мартин Златков, трябва да плати обезщетение на Прокопиев в размер под 10 000 лева за умишлено причинени вреди по чл. 45 от Закона за задълженията и договорите.

Прокопиев ще обжалва решението в частта за размера на обезщетението. Първоначалният му иск е бил за 200 000 лева.

"Това е първото решение по делата, които издателят Иво Прокопиев заведе срещу изданията от медийната група на семейството на депутата Делян Пеевски и други жълти медии, в следствие на масираната клеветническа кампания през последните четири години", се казва в прессъобщението от "Алфа финанс холдинг". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!