ЕК заведе дело срещу България за 3 нарушения при цифровизацията

Мая Младенова 12 август 2013 в 16:24 5584 8

Европейският съд в Люксембург
Европейският съд в Люксембург

 

Европейската комисия внесе в Европейския съд в Люксембург делото срещу начина, по който се извършва цифровизацията на тв ефира в България. Според ищеца в лицето на Еврокомисията страната ни е допуснала три груби ограничения на конкуренцията, докато е издавала лицензи за мултиплексите (платформите, които ще разпространяват цифровия сигнал на безплатните за зрителя ефирни телевизии след началото на цифровизацията).

Искът е заведен в деловодството на съда на 2 юли 2013 г. Чрез него ЕК иска съдът да накаже България по три нарушения:

Първо, че е ограничила до два броя на мултиплексите (съгласно § 5а, алинеи 1 и 2 от ПЗР на ЗЕС), като потенциално те са можели да бъдат до пет. Така според Брюксел България не е изпълнила задълженията си от Директивата относно конкуренцията.

Второто нарушение е ограничението, което спъна големи чужди инвеститори в конкурсите за мултиплекси. Става въпрос за вписаното в Закона за електронни съобщения изискване доставчици на телевизионно съдържание, чиито програми не се излъчват в България, да не могат да участват в конкурсните процедури.

Третата точка касае забраната тв канали и оператори у нас да строят електронни съобщителни мрежи за елиминиране на кандидати в конкурсите.

Това е било направено на базата на критерии, които са били непропорционални и не са били обективни. По този начин Република България е създала специални права за осъществяването на тези електронни съобщителни услуги, пише в мотивите за делото.

Предстои България да изпрати становище по делото. Все още не е ясно какво ще казва то. Ако съдът на ЕС намери страната ни за виновна, могат да произтекат солени глоби, начислявани на ден, плюс покриване на съдебните разноски.

Макар да знае за намеренията на комисията да заведе дело още от преди месеци, държавата не направи нищо съществено срещу новосъздадения монопол. Напротив. В годините, когато се ковяха основите на бъдещия цифров преход, законът бе преправян и бяха провеждани конкурси, които да доведат именно до сегашното положение. Единствената по-конкретна стъпка в последните месеци бе провеждане на конкурса за 7-ми мултиплекс, спечелен от "Булсатком". Той обаче няма да заработи скоро, тъй като за него засега няма свободни честоти.

Припомняме, че мултиплеските, които ще заработят през първия етап на цифровизацията, са собственост на близки до банкера Цветан Василев фирми и оформят монополна среда за развитие на сектора. На първия етап от цифровизацията ще заработят два частни мултиплекса и един "обществен". На обществения (собственост на "Фърст диджитал") ще бъдат качени програмите на БНТ1, БНТ2 и БНР. Чрез частните, все собственост на "НУРТС Диджитал", ще бъдат разпространявани bTV, Nova, TV7, News7, Bulgaria on Air.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови