Вторият директор на НБМГ е над 85-годишен

ОFFNews 14 април 2014 в 15:00 7449 4

В тази сграда е базиран новият собственик на НБМГ.
В тази сграда е базиран новият собственик на НБМГ.

Двама директори и компания за секретарски услуги управляват фирмата купувач на вестниците на "Нова българска медийна група", които досега бяха собственост на Ирена Кръстева.

Единият от директорите, Джон Реймънд Фелан, е на възраст между 85 и 89 години, сочи справка в търговския регистър на Ирландия, където е регистрирано и базирано дружеството купувач "Media Maker Limited". Фелан участва в управлението на около 20 фирми. Въпреки възрастта си той проявява завидна бизнес активност през последните месеци. Преди 4 дни влиза в дружеството купувач на най-голямата българска медийна група. Преди два месеца пък основава друга фирма - за търговия с алкохол, в която отново си партнира с Патрик Халпени (вторият директор на Media Maker Ltd.). Преди година пък основава компания, чрез която притежава ресторант и нощен клуб в Дъблин.

Освен двамата директори, в регистъра като "секретар" на дружеството е вписана ирландската компания Wilton Secretarial Limited. Именно на нейния адрес (Fitzwilton House, Wilton Place, Дъблин, Ирландия) е регистрирана фирмата купувач на медиите на Кръстева. Wilton Secretarial предлага външни секретарски услуги, каквито обичайно са поддържане на задължителните регистри на компанията, изготвяне и подаване на годишните отчети, документиране на назначаването и оставката на служители, уведомяване на дружеството за падеж на плащания и пр. 

OFFNews потърси Wilton Secretarial с молба за връзка с новия собственик на НБМГ. "Секретарската компания" се помещава на един адрес и телефон с една от най-големите адвокатски кантори в Ирландия - William Fry. Оттам заявиха, че могат да ни свържат с Media Maker Ltd., но се оказа, че "в момента няма никого и ще ви върнем обаждането". Такова до момента не сме получили.

В петък следобед в съобщение до медиите бе обявено, че Ирена Кръстева излиза от медийния бизнес у нас и е продала вестниците си на ирландската компания Media Maker Ltd. Посочено бе, че тя е основата през 1993 г. от Патрик Халпени, бивш дългогодишен изпълнителен директор на медийната група "Communiсorp. Group", която е собственик на серия радиостанции в България, сред които „БГ радио“, радио „Сити“, „Радио 1“, "Радио 1 Рок" "Вероника", както и на телевизия "Сити".

Сделката се отнася до в дружествата-издатели на вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач" и 50 на сто от Издателската къща "Борба" АД.

Проверка в ирландския търговски регистър обаче установи, че дружеството купувач е регистрирана едва два дни преди обявяване на сделката - на 9 април 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови