БНР отряза радиото на българите в съседните държави

ОFFNews 09 септември 2015 в 20:28 4425 3

Мария Найденова.

БНР е спряло излъчването на програма "Христо Ботев" на средни вълни, тези изписани на приемниците с AM, която се излъчва в пограничните територии на страната, съобщи пред bTV представителят на СЕМ Мария Стоянова.

Тя коментира, че радиото е направило проучване, според което 30% от българите слушат програма „Хоризонт”, а 30% слушат „Христо Ботев на средни вълни, които са най-устойчивите и достигат до труднодостъпните райони и българите в Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Гърция. Решението на ръководството на радиото обаче е лишило тези хора от българско национално радио.

Изследването на БНР обаче не е оповестено пред НС и СЕМ, като радиото е поискало средните вълни да бъдат спрени, защото са старомодни.

„В 11 държавни на ЕС обаче тези вълни не са спрени”, заяви Стоянова.

В резултат на това освен всичко друго много хора в страната имат трудност да хващат радиото, включително в района на Бургас. Според Стоянова и това, и желанието на БНР за лицензирането на програма на турски в смесени райони е резултат на недалновидност или на нещо, което тя отказа да предполага какво е.

„Изключително съм смутена от факта, че нито ръководството на БНР, нито това на СЕМ не разпознало, че ще има такава експлозия в общественото мнение. Мненията в тези региони вече се разделят. Ако не предвидено това и че ще има смут и напрежение, значи е недалновидно решение”, допълни представителят на СЕМ.

По думите ѝ искането за лиценз на програмата на турски е необмислено и недовършено и е било върнато три пъти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!