Стопанката на отровеното куче на "Очи на четири лапи" го взела в памет на починалия си син

Симона Костадинова 28 април 2015 в 22:16 9535 18

Айра

Снежана Стойчева, която се е грижела за кучето на "Очи на четири лапи", отровено преди дни в парк в столичния квартал "Редута", го взела, за да изпълни желание на починалия си син. Това разказа тя пред OFFNews.

За Снежана Стойчева кучето било не просто домашен любимец или животно от "Очи на четири лапи". То й помагало да живее по-лесно със скръбта по по-малкия й син Георги, който починал внезапно след инцидент на 28-годишна възраст. 

Основната причина Снежана да реши да се грижи за куче от "Очи на четири лапи" обаче била друга - покойният й син настоявал семейството да гледа животно, което ще помага на други хора. Затова няколко месеца след смъртта му Снежана решила, че трябва да изпълни неговото желание.

Така през януари тя отишла във фондацията с намерението да вземе малко кученце, което да обучава за водач.

От разговорите с хората от фондацията обаче разбрала, че няма да й бъде по силите да се грижи за куче-водач. Първо, защото още не била много стабилна и се изморявала лесно, и второ - защото отглеждането на такова куче изисква много време - то трябва да се обучава по 5 часа на ден и отделно да се разходжда, а Снежана работела и нямала възможност да го прави.

Тя обаче била твърдо решена да помогне на благородната кауза на фондацията.

"Тогава те ми казаха, че има две кучета, които могат да ми дадат. Едното беше 10-годишно болно, възрастно куче. Аз им казах, че се притесмявам, че след като е болно, може да умре, а аз няма да мога да го понеса. Помолих да ми покажат другото - това беше Айра. Тогава беше на година и шест месеца. Като я видях, реших, че това е кучето. Обясниха ми, че са я избрали да бъде майка на бъдещи кучета-водачи", разказа Снежана пред OFFNews.

"Аз съм имала много кучета, но тя беше много различна. Имаше толкова благ характер", допълни тя.

Снимка на Айра от първите часове, които прекарала в дома на Снежана

Снежана е категорична, че кучето й е помогнало да се върне малко по малко към живота си след загубата на сина си.

Жената била в непрекъснат контакт с хората от "Очи на четири лапи", които посещавали дома й, за да видят в какви условия живее кучето и как се отнасят с него.

Снежана много пазела Айра, защото си давала сметка, че то би могло да помогне на десетки незрящи хора. Разхождала я на строг повод, пазела я да не яде боклуци, дори я извеждала с намордник, а другите стопани на кучета, с които се срещали в парка, дори им ставало смешно, че на такова добро куче се слага намордник.

"Аз го правех, за да не яде боклуци, тъй като лабрадорът е много лакомо куче. Тя ядеше клечки, пръчки и салфетки, а не храна", обяснява жената.

Въпреки всички взети мерки обаче кучето все пак е отровено. Това се случва на 25 април, точно година след като Снежана загубила сина си. 

"Аз не бях с кучето, тъй като точно преди година почина синът ми и в този момент правехме помен. Всъщност приятелят ми беше с кучето. Той го е извел сутринта в градинката, която е в нашия квартал, където редовно си го извеждаме - в "Редута", обяснява Снежана.

Айра не била изпусната от поглед през цялото време между разходката и смъртта й. Животното било спокойно, нямало признаци за проблеми - яло от любимите си гранули, играло, спало. След два часа обаче Айра внезапно се изправила. Бутнала приятеля на Снежана с муцунка - така показвала, че иска нещо.

"След това минала зад гърба му и започнала да повръща. Той видял това. Забелязал, че тялото й има странна поза и че започнали гърчове. Тръгнал да звъни на ветеринарната клиника и на фондацията и в този момент я видял, че пада. Докато говорел по телефона, в рамките на 10 минути след първия признак, тя починала", разказва жената.

Абсурд е някой да е сложил отрова в салфетка, а в клечка не може. Най-вероятно е нещо, което е пръснато и е полепнало по нея, а тя, когато е била вкъщи, се е облизала, убедена е Снежана.

Според първоначалната информация отровата, която е убила Айра, е била подготвена от професионалист, който използвал органичен препарат за борба с вредители. Такава отрова може да се купи от всяка агроаптека, но не е използван в безвредна доза. 

Препаратът е бил подготвен така, че да убие същество до 30 кг, което означава, че на мястото на Айра съвсем спокойно е можело да бъде някое дете от квартала.

"Не знам какъв човек би поставил отрова със съзнанието, че тя може да убие и детенце. Не знам дали това може да се нарече човек. Това е изключително жестоко и напълно преднамерено. Това не е било просто някой да пръска за вредители, защото ако беше така, тя щеше да боледува, да имаме време да я спасим", каза още Снежана.

Тя подчерта, че има намерение да подаде жалба в полицията, защото няма намерение да остави случилото се просто така и се надява убиецът да бъде намерен.

Въпреки случилото се Снежана не се е отказала от идеята да се грижи за куче, което да помага на други хора. Признава обаче, че ще й трябва време, за да превъзмогне случилото се.

"Няма да се откажа от каузата, аз съм я приела и тя е изключително важна за мен. Това е желание на сина ми и аз ще го изпълня", казва тя.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!