СИРИЗА готви знаково лице на "Нова демокрация" за президент

OFFNews 29 януари 2015 в 13:28 6733 2

Новият гръцки премиер Алексис Ципрас обмисля да предложи за президент доскорошния зам.-председател на "Нова демокрация" – най-големият политически опонент на партията на Ципрас СИРИЗА, с когото са в много близки отношения.

За това, че Димитрис Аврамопулос е бил обсъждан като възможен избор за президент, съобщи пред гръцки медии новият вътрешен министър на Гърция Никос Вуцис.

Сред спряганите имена за президент на Гърция е и друго знаково лице на "Нова демокрация" - бившият премиер и бивш лидер на партията Костас Караманлис

Според специалисти Аврамопулос е „добра карта“ в ръцете на крайнолевия Алексис Ципрас, понеже е консенсусен политик с центристки профил. Освен това ако Аврамопулос, който в момента е еврокомисар за миграцията и вътрешните работи, стане президент, ще се освободи място за еврокомисар, на което вероятно ще бъде предложен член на СИРИЗА.

Кой е Димитрис Аврамопулос?

Димитрис Аврамопулос става депутат от „Нова демокрация“ през 1993 г. През 1994 г. е избран за кмет на гръцката столица Атина и остава на поста два мандата - до 2002 г.

През 2001 г. Аврамопулос основава своя партия - „Движение на свободните граждани“. Партията обаче става популярна за кратко и само година по-късно Аврамопулос я разпуска и се връща в „Нова демокрация“.

През 2004 г. е избран за депутат и става министър на туризма, а след това и министър на здравеопазването в правителството на Костас Караманлис.

През 2010 г. Аврамопулос става зам.-председател на Нова демокрация и остава на поста до ноември 2014 г.

Димитрис Аврамопулос е министър на отбраната в експертно-коалиционното правителство на Лукас Пападимос от ноември 2011 до май 2012 г., а след това става министър на външните работи в първото коалиционно правителство на Андонис Самарас.

След рокади в правителството през юни 2013 г. Аврамопулос се връща на позицията министър на отбраната.

През 2014 г. той беше избран за евродепутат и в момента е еврокомисар за миграцията и вътрешните работи.

Аврамопулос е приятел на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и е един от основните защитници на сблизажаването между Гърция и Турция.

Костас Караманлис

Сред спряганите имена за предложение за президент е и бившият премиер и бивш лидер на "Нова демокрация" Костас Караманлис.

Караманлис е сред основателите на „Нова демокрация“. През 1989 г. става депутат от „Нова демокрация“, а през 1997 г. е избран за председател на партията, като оставана поста до 2009 г., когато е заменен от Андонис Самарас.

Караманлис е зам.-председател на ЕНП от 1999 г. до 2006 г.

През 2004 става премиер на Гърция и остава на поста два мандата – до октомври 2009 г.

Костас Караманлис е племенник на бившия гръцки президент Константинос Караманлис.

След като се появи информацията за това, че Димитрис Аврамопулос и Костас Караманлис са сред спряганите за президент на Гърция, нито от СИРИЗА, нито самите Аврамопулос и Караманилис отрекоха твърденията. 

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!