Пиер Луврие - купувачът на БТК и други наши компании (снимки)

Ива Оприкова 19 март 2015 в 21:08 4650 17

Дружеството LIC33, което се представя като фирма, "обединяваща инвеститори от ЕС, специализирани по операции на нововъзникващите пазари и изпаднали в затруднено положение", изпрати съобщение до БТА, в което посочва, че вече е мажоритарен собственик на "Виваком", контролиран до сега от Цветан Василев и инвестиционното подразделение на руската банка ВТБ.

На сайта на компанията пише, че бъдещите намерения на дружеството са "свързани с придобиването на телекомуникационен оператор, компания за телекомуникационна инфраструктура, дружества, опериращи в сферата на военната индустрия и авиацията, както и активи в областта на медиите и недвижимите имоти у нас", но не се конкретизират търговски дружества.

Справка на OFFNews.bg показва, че сайтът е създаден в последния ден на февруари и е базиран в Сингапур, а единственият проект на инвеститорите описан в него е българският. 

Начело на компанията LIC33 стои Пиер Мишел Луврие. Той е белгиец с руски паспорт, постоянно пребиваващ в Москва от 2010 година.

В рамките на една седмица Търговският регистър вписа белгийския гражданин с паспорт, издаден в Москва - Пиер Мишел Луврие, за прокурист на "Дунарит", "Авионамс" и "Хедж Инвестмънт България" и за управител на "Кемира" – дружества от кръга на търсения от българската прокуратура банкер Цветан Василев.

Луврие е завършил частния бизнес колеж в Лондон, завършил е право и в университета в Льовен в Белгия. Работил е преди това и в KPMG.


Бизнесменът се представя като инвеститор с 15-годишен опит в сектори като IT, хранително-вкусова промишленост, биотехнологии, химикали, опаковане, логистика и други с общ годишен оборот над $10 млрд.

В групата LIC33 освен Луврие влизат Брус Бауър, украинецът Анатоли Кайро, френският генерал Бертран Кавалие и Жан Жакобе.  


Името на Луврие фигурира и в списъка на директорите на “Русгрейн Холдинг” ОАО - агроиндустриален холдинг.  Компанията е основана през 2004 г., а предметът й на дейност е от производството и преработката на селскостопански стоки - производство и обработка на зърно и маслодайни култури, фураж за животновъдството, търговия със зърнени култури, до производство на домашни птици и яйца. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!