Мъж с множествена склероза обиколи света на колело (снимки)

OFFNews 18 април 2015 в 17:04 5330 1

Снимка БГНЕС/ Веселина Божилова

Шестима мъже, един от които с множествена склероза, обиколиха света на две колела.

В групата са мъже с различни професии – индустриален дизайнер, механик, видеооператор и биолог. Шестият е 52-годишният Жерар, който пътува в легнало колело, защото е болен от множествена склероза от 23 години.

Шестимата са изминали 18 000 км на колело, като за да се придвижва Жерар, той е бил теглен през цялото време от двама от другите.

Пътешествениците са тръгнали на пътешествието на 12 юли миналата година от Лил, Северна Франция.

Оттам са отпътували за Финландия, със самолет са пътували до Канада, откъдето на велосипеди са пътували до Ню Йорк през Ниагарския водопад. След това са посетили Южна Америка, Южна Африка, Австралия, Япония, Турция, докато се върнат отново в Лил, съобщи БГНЕС.

52-годишният Жерар е в инвалидна количка от 10 години, а преди 8 месеца не е можел да вдига сам чаша и да говори.

Сега той е далеч по-уверен. Всичко зависи от нагласата, казва Ребека Арменова от френската асоциация за болни от множествена склероза „Одисей на надеждата“.

Всяка година френската асоциация организира една седмица на велосипедистите, за да привлече вниманието към множествената склероза.

За да се организира околосветското пътешествие обаче са били необходими две години.

Търсят се спонсори, а компания за велосипеди изработва специално за него легналото колело, което се тегли от тандем.

Едно от най-интересните им преживявания е нощувка на палатка в Андите, а едно от най-трудните – когато се оказва, че авиолинията е изпратила на друго място инвалидната количка на Жерар, докато те я чакали в Китай.

Най-важното
Всички новини