Ливанската водеща, която прекъсна интервю с шейх, обидил я в ефир (видео)

OFFNews 15 март 2015 в 20:09 25962 7

Снимка бтв

Ливанска телевизионна водеща прекъсна в ефир интервю с ислямисткия шейх Хани ас Сиба'и, който публично поздрави „Ал Кайда” за атентатите в Лондон през 2005 г. Видео от интервюто, качено в YouTube, е гледано над 8 млн. пъти. 

Рима Караки е родена в Бейрут. Има икономическо образование. От години работи като журналист. Тя е водещ и продуцент на предаването "Без лоши чувства" по телевизия "Ал Джадийд". 

"Да си жена в никакъв случай не е препятствие. Да си жена е благословия. Ние сме много по-загрижени за последствията и това ни прави по-мъдри. Да си жена е плюс. Защото означава, че носиш много емоции, които те водят в различни посоки. За разлика от много хора аз гледам на емоциите като на източник на сила. Не казвам, че вие, мъжете, не сте мъдри, но решенията на майка, която се притеснява за своите деца, са много по-премислени и умни”, споделя в ефира на bTV ливанската журналистка.

В Международния ден на жената телевизионната водеща смаза в ефир ислямистки проповедник от Лондон, който публично поздрави „Ал Кайда” за атентатите в английската столица през 2005 г. Въпреки агресивния тон обаче Караки вярва, че във всеки разговор трябва да има взаимно уважение.

„Ако не притежаваш етика и възпитание, няма да стигнеш доникъде. Уважението към другия и към себе си е ядрото на професионализма. Възпитанието и етиката ти определят твоите собствени граници в работата. Само така можеш да постигнеш нещо. Без тях не може да има разговор. Единствено може да има сблъсъци и скандали. Това са глупости”, категорична е ливанската телевизионна водеща.

"Журналистиката е език на истината, на фактите и на мненията. За мен тя е и език на баланса. Да не забравяме, че професията ни може да служи и като оръжие за манипулатори. Можем да постигнем баланс, защото практикуваме изкуството да общуваме. Това е журналистиката. Тя е най-чистото оръжие на промяната, ако я упражняваме достойно и правилно със свободно съзнание. Има много места, където тази вътрешна свобода на съзнанието липсва, но тук идва и другата ни основна роля -  на миротворци. Убедена съм, че можем да сме миротворци", коментира Рима Караки.

С журналистика започва да се занимава случайно.

"Никога не съм искала да съм журналист. Работех в банка, защото бях завършила бизнес специалност. От мои приятели чух, че се организира кастинг за телевизионни говорители. Явихме се. Един от най-големите телевизионни продуценти в Ливан, Макрам Хануш, и неговият партньор ме видяха в чакалнята и ме поканиха на проби пред камера. Веднага ме наеха. Това беше абсолютен късмет. Трябваше да зарежа всичко, за което бях учила", разказва Караки.

Много хора, включително и моите родители, не одобриха постъпката ми, защото имах сигурна работа в банката, а се впусках в луда авантюра. Но аз съм влюбена в моята професия и това, което ми харесва най-много, са контрастите у хората, от болката до удоволствията. Това е път към откривателството, никога не може да ти омръзне. Всеки ден сякаш започваш нещо ново в старата си работа. Чувствам се много жива. И я обичам, признава ливанската журналистка пред българската медия.

Най-важното
Всички новини