Жена на свещеник и 4-те й деца останаха без дом

Симона Костадинова 24 юли 2014 в 16:30 9172 8

Мария и четирите й деца

Майка с четири деца остава на улицата, след като се раздели със съпруга си свещеник и е принудена да напусне обитавания църковен имот, алармираха нейни близки.

Мария Бошнакова и четирите й деца, от които само едно е пълнолетно, вчера са били принудително изгонени от жилището си. Семейството живеело под наем в имот на Българската православна църква в Казанлък, а до извеждането им се стигнало след раздялата на съпрузите.

Преди години семейството на Мария и Цанко Бошнакови се нанесло в апартамент, който принадлежи на храм "Св.Успение Богородично“ в Казанлък. Те получили решение да живеят в имота от църковното настоятелство, на което свещеникът е председател. Договорът за наем бил подписан между църквата и Цанко Бошнаков. 

През 2011 г. свещеникът напуснал съпругата си и децата си, а малко след това едностранно прекратил договора с митрополията за ползване на жилището. Така на практика майката и децата били обречени да останат без дом.

Мария и свещеникът нямат официален развод, въпреки че от близо три години живеят разделени.

От 2011-а досега жената на няколко пъти е приканвана да напусне жилището, тъй като то вече не й се полагало. Притеснена, тя търси за помощ от Старозагорския владика Галактион, но по думите й той я прогонил.

Междувременно отец Цанко Бовшанов сменил работното си място и се преместил в друг храм, а дошлият след него свещеник научил за неволите на жената и изготвил нов договор за обитаване на жилището, но той така и не бил одобрен от митрополията. 

На Мария Бошнакова било предложено общинско жилище, но тя го отказала, защото било тясно за четирите й деца и се нуждаело от ремонт, който тя не можела да си позволи.

Накрая църквата прибегнала и до съдия-изпълнител, за да изгони жената от дома й. Преди месец Мария получава известие, че ще бъде изведена от жилището заедно с децата си, а вчера това се случило, точно на рождения ден на едно от децата - 12-годишният Влади.

Семейството трябва да изнесе вещите си от апартамента в срок от един месец, което обаче ще трябва да се случи наведнъж.

Мария обясни пред OFFNews, че не знае дали ще успее да изнесе всичко на един път и се притеснява, че няма да има къде да прибере всичките си вещи.

Тя добави, че не е разговаряла със съпруга си, но децата им го попитали защо ги е оставил без дом. отговорът бил, че нямал избори, в противен случай щял да загуби работата си.

OFFNews потърси свещеника, но той не успя да разговаря с нас поради служебни ангажименти.

В момента семейството временно живее при жена, която когато чула историята им и им предложила временно съжителство.

Мария е рускиня  от Подмосковието. Тя е дъщеря е на православен руски свещеник и е единствената в България дипломирана хорова църковна диригентка. Обяснява, че няма проблем да се прибере в Русия, но не иска да го прави, защото не може да вземе със себе си децата, тъй като баща им не позволява те да напускат страната.

Най-голямото дете на Мария - Александра - е на 18 години и свири на пиано. Тя е носител на редица международни и национални отличия, изнасяла е концерти в страната и в чужбина. Двамата синове Николай и Влади пишат разкази, а най-малката, Елисавета, е на 8 години, но вече върви по стъпките на сестра си и свири на пиано.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!