Валерия Новодворская: най-скандалният руски дисидент

OFFNews 14 юли 2014 в 13:11 11897 11

Снимка wikimedia

Валерия Ильинична Новодворская.

Щеше да е хубаво, ако САЩ нападнат Русия. По-добре за Русия ще е да бъде американски щат. Но аз смятам, че просто не сме нужни на американците.

В събота на 65-годишна възраст почина опозиционният политик и дисидент Валерия Новодворская. Тя беше едно от най-знаковите лица на либералното движение в Русия.

Новодворская е починала от инфекциозно-токсичен шок в болница в Москва.

Родена през 1950 г. в семейството на инженер и лекар. За първи път е арестувана, когато е на 19 години - за самоделни листовки срещу съветската инвазия в Чехословакия. Изпращат я в психиатрична клиника с диагноза „шизофрения, параноидално развитие на личността."

В бившия СССР работи като педагог в детски санаториум и като библиограф.

В периода 1970-1980 г. Новодворская е съдена още три пъти. До краха на СССР тя е арестувана 17 пъти.

През 1998 г. е сред учредителите на партията „Демократичен съюз“, създадена от съветски дисиденти и правозащитници.

След разпадането на СССР активно критикува новата руска власт за непоследователната й борба със съветското наследство.

Тя е организатор и участник в множество улични протести. Само за година – в периода 1995-1996 г. - три пъти е привличана към наказателна отговорност.

През март 2010 г. Новодворская подписа обръщението на руската опозиция „Путин трябва да си ходи“.

През последните години публикуваше своите статии най-често в сайта на Радио „Ехото на Москва“, в "Грани.ру", в списанието „The New Times“.

През март 2014 г. Новодворская записа видеообръщение към активистите на украинския „Десен сектор“, в което ги призова активно да влияят на новото украинско правителство, за да продължи да се противопоставя на официална Москва.

Думи, които се помнят

Новодворская смяташе, че демокрацията е мнението на хората, които са направили либерален избор:

„Ако питате тълпата, то, сигурно, на Запад отдавна щяха да стоят ешафоди."

Винаги съм знаела, че приличните хора трябва да имат права, а неприличните (като Крючков, Хомейни или Ким Ир Сен) - не трябва. Правото – това е елитарно понятие. Така че или си гнусна твар, или имаш права, казваше тя.

Новодворская често шокираше руската публика, привикнала с митологемите за Втората световна война: Маниакално-депресивна психоза! Ето защо така страхотно воюваме. Великата отечествена война – класика в жанра. Ето формулата на масовия ни героизъм. Най-после освободиха страната от веригата и тя, нямайки мъжеството да прегризе гърлото на своя Сталин и на неговите палачи, с ентусиазъм се впи в гърлата на Хитлер и неговите чудовища, когато Домакинът, Големият Брат, чичо Джо й каза "Дръж".

Изказванията й често бяха противоречиви, на моменти толкова скандални, че всяваха смут дори и в редиците на руското либерално движение:

"Изобщо не ми пука колко ракети ще изсипе демократична Америка по недемократичен Ирак. Колкото повече, толкова по-добре. Така както не ме ужасява и това, което стана в Хирошима и Нагасаки. Вижте какво бонбонче стана после Япония. Просто „Сникърс“. Япония днес има либерален парламент. Просто си струваше."

Радио Голос России припомня, че на Новодворская приписват афоризма: Секс - това е скучно: чела съм. Това си мнение тя подкрепя и в интервю за руското издание на Playboy през 2005 г.: „Просто не ме вълнува тази страна от човешкия живот. Изглежда, аз съм точно това, което се нарича „стара мома".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!